Eski Tunuslu bakan: Zorlukları aşmak Türk-Arap iş birliğiyle mümkün

Eski Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, "Bölgenin maruz kaldığı zorlukları aşmak ancak Türk-Arap iş birliğiyle mümkün olur." dedi.

Eski Tunuslu bakan: Zorlukları aşmak Türk-Arap iş birliğiyle mümkün
Eski Tunuslu bakan: Zorlukları aşmak Türk-Arap iş birliğiyle mümkün
GİRİŞ 11.11.2022 12:05 GÜNCELLEME 11.11.2022 12:05

Eski Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Cezayir'de yapılan son Arap Birliği Zirvesi'nin, Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları görmezden geldiğini, bununla birlikte halihazırda Arap ülkeleri arasında "taktiksel uzlaşıya" belirgin bir yönelim olduğunu ifade etti.

Tunus'ta 2011-2013 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevi yapan Abdusselam, Ak Parti'nin düzenlediği "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu" dolayısıyla geldiği İstanbul'da AA muhabirine konuştu.

Cezayir'de 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen son Arap Birliği Zirvesi ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerini paylaşan eski Bakan, bölgedeki problem ve tehlikelerin Arap-Türk iş birliği olmadan çözülemeyeceğini ve bu iş birliğinin her iki tarafın faydasına olacağını söyledi.

Pandeminin etkileri, Rusya ile Ukrayna savaşı ve uluslararası rekabetin artması nedeniyle dünyanın büyük bir dönüşüm yaşadığını belirten Abdusselam, küresel arenayı ve genel güç dengesini değiştirmek için bir dizi faktörün bir araya geldiğini, Arap dünyasının da farklı derecelerde bu durumdan etkilendiğini aktardı.

Cezayir'deki Arap Birliği Zirvesi'ne değinen Abdusselam, "Zirvenin gerçekleştirilmesi her halükarda olumlu bir şey. Çünkü yaklaşık 3 yıl aradan sonra bu zirvenin yapılışı hiç yapılmamasından çok daha iyi oldu. Zirvenin bu zamana kadar yapılmayışı ise pandemiyle açıklanıyordu. Ancak asıl nedenin, Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde yaşanan kriz olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"ZORLUKLARI AŞMAK TÜRK-ARAP İŞ BİRLİĞİYLE MÜMKÜN"

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olmamakla birlikte iyiye doğru ilerlediğini ve bunun sevindirici olduğunu dile getiren Abdusselam, "Bölgenin maruz kaldığı zorlukları aşmak ancak Türk-Arap iş birliğiyle mümkün olur." dedi.

Eski Tunus Dışişleri Bakanı Abdusselam, Türkiye ile Arap ülkeleri ilişkilerine dair sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile ilişkileri güçlü tutmak Arapların çıkarınadır. Nitekim Türkiye, hem komşu bir ülke hem de ekonomik ve siyasi kalkınmanın somut olarak yaşandığı bir ülkedir. Arap ülkeleri ile ilişkilerini derinliğine geliştirmek, Türkiye'nin de çıkarına olacaktır. Türkler ile Arapların kaderi, stratejik nitelikli zorluk ve risklere karşı stratejik iş birliği bağlamında birlikte olmalarıdır."

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler