Yunanistan'da skandal Lozan gündemi

Türkiye ile Yunanistan arasındaki en büyük kriz sebeplerinden biri olan Adaların silahsızlandırılması meselesini tartışan Yunan medyası, skandal ifadelere yer vererek resmen Lozan Antlaşması'nın ihlalini gündeme getirdi.

Yunanistan'da skandal Lozan gündemi
Yunanistan'da skandal Lozan gündemi
GİRİŞ 12.11.2022 06:49 GÜNCELLEME 13.11.2022 06:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler son zamanlarda gergin bir seyirle devam ediyor. İki ülke arasındaki en büyük kriz sebeplerinden biri ise adaların silahsızlandırılması meselesi.

Aristotle Üniversitesi Tarih Bölümü fahri profesörü ve Aemios Yarımadası Araştırmaları Vakfı'nın eski başkanı Dimitris Kontis'in yakın zamanda yayınlanacak bir araştırmasına yer veren Yunan gazetesi Kathimerini, Yunanistan'ın Lozan ile yapmış olduğu anlaşmayı ele aldı.

Son 15 yıldır Türkiye'nin Yunanistan'ı bu anlaşmayla suçladığından bahseden haberde 1914'te Lozan Antlaşması ile Yunanistan'ın aldığı bu kararın hala geçerli olup olmadığına dair bir soru soruldu.

Soruya cevap olarak gazetede bu anlaşmanın incelenmesi gerektiğinden bahsedildi. 13 Şubat 1914 tarihli kararın Yunan ordusunun 'o dönemde alması gereken' bir karar olduğu bahane edilerek aslında bunun pratikte Türkiye'ye yönelik bir 'tavsiye' olduğu iddia edildi.

Haberin devamında "Anlaşmanın ardından büyük güçler arasındaki denge yıllar içinde değişmişti ve adalarla ilgili kararı uygulamak için herhangi bir düzenleme yoktu, bu karar uygulanmadı" denildi.

Ancak Yunanistan'ın bu iddiaları asılsız. Adaların silahsızlandırılması meselesinin ele alındığı Lozan Antlaşması, Türkiye, Britanya, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya tarafından imzalandı.

Antlaşma daimi ve bir geçerlilik tarihi yok. Yunanistan'ın kendi içinde anlaşmanın kurallarını ihlal etme gibi keyfi davranışlarda bulunması antlaşmaya aykırı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Hande baklim yeni dünya düzeni Türkiye düzeni geliyor Amerikalı yalakalar Avrupalı yalakalar kaçın Türk'ün ülkesinden turk gorunumluhainler VANLİ
    Cevapla
  • sarıçiçek 1 yıl önce Şikayet Et
    bunları şımartan AB ve ABD Ama and olsun iş ciddiyete binip şavaş çıksın hepside kaçacak delik arayacak bizim korkulacak yanımız yok?EvvelAllah Gardaş azerbeycan Türk toplumları bize arka çıkacaklar lakim bizim sadecec SİHALARIMIZ YETRE...
    Cevapla
  • Yozgat66 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar kafalarina gore antlasmayi bozuyorsa bunun kesinlikle bir yaptirimi olmali.. Ekonomik, askeri ve siyasi
    Cevapla
  • Veyis DOGAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan a hiç BÎR zaman ne komşumuz ne de BÎR kara parçası komsumuz OLMAZ OLAMAZDA da gemilerini çanakkale den içeriye sokmayalım
    Cevapla
  • zazaki 1 yıl önce Şikayet Et
    artık bizim olan emanet adaları alma zamanı geldi de geçiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi