AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz

Türkiye'nin girişimiyle KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" olarak kabul edilmesinden sonra, Avrupa Birliği'nden ilk açıklama geldi. Karar reddedilirken, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi.

AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz
AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz
GİRİŞ 12.11.2022 16:55 GÜNCELLEME 16.11.2022 08:26
Bu Habere 297 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Özbekistan'da düzenlenen zirvede Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" olarak kabul edilmesi, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatsız etti.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano tarafından yayımlanan ve KKTC'nin "ayrılıkçı" olarak tanımlandığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi:

"Avrupa Birliği, Türkiye'nin, uluslararası alanda tanınmayan ve 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' olarak adlandırılan Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının Türk Devletleri Örgütü'nde gözlemci olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarını reddediyor.

AB, en yüksek siyasi düzey de dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını defalarca belirtmiştir.

Kıbrıs Türk ayrılıkçı tarafının, uluslararası alanda tanınmasını kolaylaştıracak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde barış görüşmelerinin sürdürülmesine elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar vermektedir.

AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı olarak, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca ve AB'nin dayandığı ilkelere uygun olarak kapsamlı bir şekilde çözülmesinden yanadır. Bunun başka bir alternatifi yok."

KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde gözlemci üye olarak kabul edildiKKTC, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde gözlemci üye olarak kabul edildi

KKTC'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ: OK YAYDAN ÇIKTI

AB, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından yapılan açıklamalara cevap veren KKTC Cumhurbaşkanlığı, "Tanınma yolunda KKTC'nin statüsünün yükseltilmesi engellenemez" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı olarak egemen eşit iki ayrı devlete dayalı çözüm önerisinden geri adım atılmayacağı belirtilerek, "Rum-Yunan ikilisi ile diğer güçler, tanınma yolunda ilerleyen KKTC'nin statüsünün yükseltilmesini engelleyemeyecektir. Bu, boşuna bir uğraştır. Ok yaydan çıkmış ve hedefe doğru ilerlemektedir. Rum tarafına çağrım, gerçekleşmesi mümkün olmayan hayaller peşinde koşmaktan vazgeçmeleri ve Kıbrıs ile bölgenin yararına olacak egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimize olumlu yaklaşmalarıdır" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

ERDOĞAN: BU İŞİN ÜZERİNE GİDECEĞİZ

Özbekistan'daki zirve sonunda bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, KKTC'nin "gözlemci üye" olarak kabul edilmesi için, "Bunu tanıma olarak değerlendirirsek yanlış olur. Tanımanın birçok özellikleri, hassasiyeti var. Burada bu işin altyapısını çok güçlü tutmamız lazım. Şimdi bizim önce bir altyapı çalışmasını başlatmamız lazım, altyapı çalışmasından sonra da dünya genelinde Kuzey Kıbrıs'ı bir devlet olarak dünyaya tanıtma konusunda adeta bir sarmal oluşturmamız lazım ve bu sarmalla dünyayı kuşatmamız lazım. Elimizden geleni yapacağız. İşin üzerine üzerine gideceğiz. İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs'ı dünyaya tanıtma imkânı bulacağız" demişti.

Erdoğan'dan flaş açıklama: Yunanistan'ın bize verdiği rahatsızlıklar varErdoğan'dan Özbekistan'da KKTC mesajı: İnanıyorum ki devlet olarak da tanınacak

TÜRKİYE'DEN AB'YE KKTC CEVABI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB'nin, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamanın reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, "KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olması hakkında bugün AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz. Kıbrıs Adası'ndaki iki devletten biri olan KKTC'nin gözlemci üyeliğine ilişkin karar, 11 Kasım 2022 günü Semerkantta yapılan, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldıkları Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde oybirliği ile alınmıştır. Zirve bildirisinde de ifade edildiği üzere, Kıbrıs Türkleri Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır, Türk Devletleri ile her alanda ilişki kurup geliştirmesi en doğal hakkıdır" denildi.

"ULUSLARARASI TOPLUMUN ARTIK KKTC'Yİ TANIMASI GEREKİR"

Birliğin iki yüzlülüğünü bir kez daha açıkça ortaya konduğu kaydedildiği açıklamada, "AB'nin, BM Genel Sekreteri'nin çağrısı hilafına Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumun saygın bir üyesi olmasını engellemeye çalışması iyi niyetle bağdaşmadığı gibi, GKRY'nin ve Yunanistan'ın kısır politikalarının esiri haline gelmiş olan Birliğin iki yüzlülüğünü bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır. Kıbrıs Adası'nda adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Kıbrıs Türk halkının 1963'ten beri gasp edilen müktesep egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle başlayacak bir sürecin ardından sağlanabilir. Bunun için uluslararası toplumun artık Kıbrıs Rum tarafını Ada'nın tek sahibi olarak gören tavrından vazgeçmesi ve KKTC'yi tanıması gerekir. Türkiye her hal ve karda, KKTC'nin yanında durmaya ve tüm uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünün sesi olmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 297
  • KKTC kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun AB, artık bir Türk devleti daha var... Kudurmaya devam edin....
    Cevapla
  • yokbea 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs'ta da bizdeki gibi kendini satmaya çalışan satılık bir güruh var... Erdoğan'ın dediği gibi Kıbrıslı kendisi sağlam durmalı..
    Cevapla
  • hayat 1 yıl önce Şikayet Et
    özgürlükçü olacaktı galiba dilleri sürçmüş
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    60 larda 70 lerde Türklerin katledildiğinde sesleri güçlü bir şekilde çıkıp Rum tarafına yaptırım ve müdahale etseydi Avrupa belki bugün birşeyşer söylemeye hakkı olurdu kusura bakmasınlar o mesele çoktan kapandı
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısı kaybetmek demek Türkiye'nin tamamen kuşatılması demek, Kıbrıs doğal bir uçak gemisidir, Kıbrısın tamamı Osmanlı'dan gelen kan hakkıyla Türkiye'ye aittir. Gaspçı Rumlar tıpkı Yunanlılar gibi savaşmadan İngiliz-İtalyan oyunlarıyla adayı gasp etti. İngilizlerin gemilerle taşıdığı gaspçı Rumlar adadan bir an önce kovulmalı. Yeter artık pasif kaldığımız, Yunanistan'ın bile tamamı bize aittir. Onlara kendi maksimalist politikalarıyla cevap vermeliyiz artık, nasıl onlar her yer bizim diyorsa bizde aynısını bu haçlı köpeklerine yapacağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'