Dünya liderlerinden taziye mesajı: AB ve NATO'dan açıklama

Azerbaycan, KKTC, Ukrayna ve ABD'den İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama nedeniyle taziye mesajları yayımlandı.

GİRİŞ 13.11.2022 21:40 GÜNCELLEME 14.11.2022 10:40
Bu Habere 241 Yorum Yapılmış

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama sonrası dünya liderlerinden taziye mesajları geldi. 

AB VE NATO'DAN MESAJ

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, İstanbul'daki patlamada 6 kişinin yaşamını yitirmesi dolayısıyla Türkiye'ye başsağlığı diledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul'dan dehşet verici haberler aldıklarını belirtti.

İstiklal Caddesi'ndeki patlamada hayatını kaybedenler dolayısıyla başsağlığı dileklerini ileten Michel, üzüntü verici bu zamanda Türk halkının yanında olduklarını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İstanbul'dan şoke edici görüntüler geldiğini belirterek, Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini bildirdi.

Stoltenberg, "NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir." ifadesini kullandı.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de İstiklal Caddesi'ndeki patlamadan sonra zor zamanlarda Türk halkının yanında olduklarını kaydetti.

Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini aktaran Varhelyi, yaralılara da acil şifa diledi.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde meydana gelen terör saldırısı sert bir dille kınandı.

Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti ve halkını, özellikle saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi sunarken, yaşadıkları acıyı paylaşıyoruz" ifadelerine yer verildi.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü belirtti.

Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Rutte, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulundu.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin patlamadan etkilenenlerle olduğunu belirterek, "Terör her biçimde tiksindiricidir. İngiltere, bu gayri meşru şiddet eylemine karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir." ifadesini kullandı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin İstanbul’daki patlamadan etkilenenler ve aileleriyle olduğunu belirtti. İngiltere’nin terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Wallace, ülkesinin saldırıdan etkilenenlere başsağlığı dileklerini aktardı.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da "İstanbul'dan korkunç görüntüler geliyor. Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla." paylaşımında bulundu.

İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'daki görüntüler korkunç. Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç. İtalya, Türk hükümetine ve halkına yakınlığını belirtirken, hayatını kaybeden masumlar için en içten taziyelerini ifade ediyor. Kriz birimimiz durumu izlemekte ve vatandaşlarımızla temas halinde." ifadelerine yer verdi.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı kriz masası da sosyal medya hesaplarından İstanbul'daki İtalyan vatandaşları için acil durumda ulaşmaları için gerekli numaraları paylaştı.

AVUSTURYA

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Van der Bellen, "korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu" belirterek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu belirterek, "Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum." paylaşımında bulundu.

Ayrıca, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu ifade etti.

ÇEKYA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamanın kendisini derinden sarstığını belirtti.

Lipavsky, "Düşüncelerim kurbanlar, yaslı aileler ve yas tutan herkesle. Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum." paylaşımında bulundu.

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Çok sayıda insanın hayatına mal olan İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız. Fransa, terörizme karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir." ifadelerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 13 Kasım 2015'te Paris ve banliyösü Saint-Denis'de terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anıldığı Fransız ulusu için sembolik bir günde, Türk halkının, İstanbul'daki saldırıyla sarsıldığını belirtti.

Açıklamada, "Türklere: Acınızı paylaşıyoruz. Terörle mücadelede yanınızdayız." ifadesine yer verildi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunun yerel yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Yunanistan terörizmi şiddetle kınamaktadır. Türk hükümeti ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz." ifadesi yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis da İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Twitter'da yaptığı paylaşımda, patlama nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Miçotakis, saldırıda yaralananlar için acil şifa diledi.

Miçotakis mesajında, "Kurbanların ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum. Yunanistan her tür terörizmi kesin bir şekilde kınıyor." ifadelerine yer verdi.

LİTVANYA

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul'daki korkunç şiddet eylemi beni üzdü. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Düşünce ve dualarımız Türkiye halkı ile." ifadelerini kullandı.

LETONYA

Letonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, "Türkiye'de meydana gelen trajik patlama haberinden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Kurbanların ailelerine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunarız. Yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

MACARİSTAN

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da bugün öğleden sonra meydana gelen kanlı patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk milletine en derin taziyelerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

ROMANYA

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Twitter'dan paylaştığı mesajında, İstanbul'dan gelen korkunç haberin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, "Bu trajedide yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Romanya, bu zor zamanda Türkiye halkının yanındadır.” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'da bu öğleden sonra meydana gelen korkunç patlama nedeniyle Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı. 

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Twitter'dan, "İstanbul'un göbeğinde bugünkü patlama haberiyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve sevdiklerini kaybedenlerle. Türkiye'nin yanındayız." ifadelerini içeren paylaşımda bulundu.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Mısır’ın İstanbul’daki patlamayı en güçlü şekilde kınadığını belirterek, dünyaya teröre karşı birleşmeye ve maddi manevi her türlü kaynağın kurutulması çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ile İstanbul’daki patlamayı en güçlü şekilde kınayarak, Türk halkına taziyelerini iletti. Zeyd, Mısır’ın saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine, dost Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne içten taziyelerini ileterek, yaralılara acil şifa diledi. Mısır'ın, nedenleri ne olursa olsun her türlü şiddeti ve terörü reddeden kararlı duruşunu vurgulayan Zeyd, tüm dünya ülkelerini bu nefret uyandıran olguya karşı birleşmeye ve maddi manevi her türlü kaynağın kurutulması çağrısında bulundu.

UKRAYNA: DOST TÜRK HALKININ ACISI BİZİM ACIMIZDIR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İstanbul'da yaşanan patlamanın ardından sosyal medya hesabında taziye mesajı yayınladı.

Zelenskiy Twitter'da yaptığı paylaşımda:

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimi sunuyorum ve yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır.

AZERBAYCAN'DAN TAZİYE MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithafen yazdığı mesajında "Azerbaycan halkı adına kardeş Türkiye halkına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifa diliyorum” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak taziyede bulundu, patlamaya ilişkin bilgi aldı.

KKTC'DEN KINAMA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi ve Türkiye'nin huzur ve istikrarını hedef alan tüm hain saldırıları lanetledi.

ABD'DEN TAZİYE MESAJI

ABD Ankara Büyükelçiliği, "ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu olarak, bugün öğleden sonra İstanbul’da meydana gelen patlamadan derin bir üzüntü duymaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz." mesajını yayımladı. 

HİNDİSTAN

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda yaralılara acil şifa dileyerek, "Hindistan, bugün İstanbul'daki üzücü patlamada hayatını kaybedenler için Türk halkı ve hükümetine en derin taziyelerini iletiyor." ifadesini kullandı.

GÜRCİSTAN

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili de İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Garibaşvili, Twitter'dan yaptığı paylaşımında, "Hükümet ve Gürcistan halkı adına, İstanbul'daki patlamayla ilgili Türkiye halkına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyorum. Tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz, Türkiye için dua ediyoruz." mesajına yer verdi.

FİLİSTİN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Taksim'deki patlamayı kınadı.

Abbas taziye mesajında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini sundu. Abbas, başta patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri olmak üzere Türk halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

İSRAİL

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'da masum sivilleri hedef alan alçak bombalama haberiyle sarsıldım." ifadesine yer verdi.

Herzog, İsrail halkı adına Türk dostlarına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerini ilettiğini belirterek, "Tüm dünya teröre karşı müşterek ve kararlı bir duruş sergilemelidir." ifadesini kullandı. Herzog, paylaşımını Türkçe olarak da yayınladı.

LİBYA

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe yayımladığı taziye mesajında, "İstanbul'daki menfur patlamadan dolayı Türk halkı ve yönetimine taziyelerini ilettiklerini" belirtti.

Türkiye'de yaşayan Libyalıların durumunu da yakından takip ettiklerini aktaran Dibeybe, kardeş Türk halkının yanında olduklarını bildirdi.

BELARUS

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İstanbul'da meydana gelen patlama ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Belarus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Lukaşenko taziye mesajında, İstanbul'da meydana gelen ve can kaybına yol açan korkunç patlama haberinin Belarus'ta büyük acı ve üzüntüyle karşılandığını kaydetti.

Lukaşenko, "Belarus halkı adına ve kendi adıma, bu trajediyle bağlantılı olarak derin başsağlığı dileklerimizi kabul edin. Belarus Cumhuriyeti, hiçbir gerekçesi olmayan ve olamayacak olan bu aşağılık ve insanlık dışı eylemi sert bir şekilde kınıyor." ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN'DAN MESAJLAR

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul’un merkezinde İstiklal Caddesi'nde patlama yaşandığını öğrendiğini belirterek, "Pakistan hükümeti ve halkı, hayatını kaybedenler için kardeş Türkiye halkına taziyelerini iletiyor ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmesi için dualarını gönderiyor." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de Taksim Meydanı’nda yaşanan saldırıda can kaybı yaşanması sebebiyle son derece üzgün olduğunu ifade ederek, "Bu matem anında Türk kardeşlerimizle tam dayanışma içerisindeyiz." açıklamasını yaptı.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, televizyonlardan yaptığı açıklamada, "Bugün İstanbul'da çok sayıda kişinin şehit olduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı terör saldırısını kınıyorum. Pakistan adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Bu zor dönemde Türkiye'deki kardeşlerimizin yanındayız." dedi.

AFRİKA ÜLKELERİNDEN TAZİYE MESAJLARI

Afrika ülkelerinin liderleri, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajları gönderdi.

Afrikalı liderler, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesaplarından başsağlığı dileğinde bulundu.

SENEGAL

Senegal Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Macky Sall, Twitter'dan yayımladığı mesajında, patlamayı şiddetle kınadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına baş sağlığı diledi.

NİJERYA

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari de sivilleri hedef alan bu "alçak" saldırıyı en güçlü şekilde kınadığının altını çizerek, "Nijerya hükümeti ve halkının duaları, öldürülen masum insanların aileleri ve yakınlarıyla birlikte. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

SOMALİ

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Mahmud, Somali'nin, terörle mücadelede Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu bir kez daha anımsattı.

SUDAN

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telgrafı gönderdi.

Saldırıyı kınayarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Burhan, teröre karşı Türkiye'nin yanında oldukları mesajını iletti.

IKBY

Öte yandan ülkenin kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile Başbakanı Mesrur Barzani saldırıyı sosyal medya hesaplarında kınadılar.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani açıklamasında “İstanbul’da meydana gelen terör saldırısını kınarken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, onlar için dua ediyor ve yaralılara acil şifalar dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ise açıklamasında “İstanbul’da meydana gelen korkak terör saldırısını kınarken, Türkiye hükümeti, halkı ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin üzüntülerini paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7, AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 241
  • Ayşe Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan yerel yetkililerimizle irtibat halindeymiş hep zaten iletişim halindeler hiç iletişimleri kopmadı ki nasıl taziye mesajı ise anlayamadım
    Cevapla
  • Işık 1 yıl önce Şikayet Et
    Hem terörü destekliyorlar hem de utanmadan taziye mesajı atıyorlar. İki yüzlü batı.birgün size batıracagız.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna NATO üyesi mi? Ülkemizi yıllardır bölmeye çalışan PKK'yı eskiden GİZLİ, şimdi de PYD'yi alenen destekleyen ülkeler de NATO ülkesi değil mi? Bush ve BLAİR toplantıdalarken Türkiye'de HCBS ve SİNAGOG patlamaları olup bu ikilinin dışarı çıkıp "Türkiye'de bizimle Afganistan'daki terörizmle mücadelede yanımızda olacak" benzeri hep bunların değirmenine su taşımak zorundamıyız? Suriye savaşında PATRİOTları bunlar geri çekmedi mi?
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce NATO Toplantılarında 5nci madde gereği " ABD'nin terör örgütünü destekleyerek, Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye attığı" gündeme getiririlmelidir. SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİ YERİNE TAŞIYIP" Fırat'ın batısı Cerablus bölgesini kontrol edilmelidir. Türkiye bölgede Sivrisineklerle= PKK/PYD uğraşırken ABD'nin bataklığa su taşımasına daha ne kadar göz yumulacak???? Yıllardır "İncirlik bizim kontrolümüzdedir" derken emperyalizmin sadece İncirlikten ne dolaplar çevirdiği gözlerimizin önündeyken!!?
    Cevapla
  • sereflikochisarli 1 yıl önce Şikayet Et
    bunu yapanlar utanmadan birde bassagligi diliyor kabul etmiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi