Türkiye, Akdeniz İş Birliği Programı'na dahil olmak istiyor

Doğu Akdeniz'deki karbon kaynaklarının bulunup sahiplenilmesi konusunda bazı ülkelerle karşı karşıya gelen Türkiye, bölge ülkelerine yönelik diplomatik alandaki yumuşatıcı girişimlerin ardından yeni bir "Akdeniz açılımı" adımı atıyor.

GİRİŞ 16.11.2022 12:52 GÜNCELLEME 16.11.2022 14:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye ile AB, Akdeniz’de Sınır Ötesi İşbirliği Programı için sessiz sedasız müzakere yürüttü. Ekonomik, sosyal ve kültürel iş birliğini içeren ve müzakeresi son aşamaya gelen program; Edirne’den Osmaniye’ye kadar Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde olan ve hinterlandındaki illeri kapsayacak.

Programın diğer ortakları AB üyesi, Malta, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz olacak. AB üyesi olmayan Akdeniz havzasındaki Tunus, Mısır, Cezayir, Lübnan, Ürdün, Filistin ve İsrail de programın içinde yer alacak. Türkiye’nin ilk defa gireceği programda proje çağrıları 2023 yılında başlayacak ve 2027’nin sonuna kadar devam edecek.

KARADENİZ'DE YAPILDI

TBMM AB Uyum Komisyonu’nda, Türkiye ve AB arasında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması’na İlişkin Kanun Teklifi görüşülürken, Dışişleri Bakanlığı AB Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye’nin "Sınır Ötesi İşbirliği Programı"na da gireceğini açıkladı. Özcan, 2014-2020 döneminde Türkiye’nin, Karadeniz Havzası’nda Sınır Ötesi İş Birliği Programı’na dahil olduğunu, Edirne’den Artvin’e kıyı şeridinde olan veya hinterlantlı 25 şehri kapsayan projeler geliştirildiğini söyledi.

MÜZAKERELER SON AŞAMADA

Özcan, Türkiye’nin şimdi de Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı’na dahil olmayı hedeflediğini söyledi. Türkiye’nin, ilk defa gireceği bu programda Akdeniz ülkeleri ortak projeler gerçekleştireceğini belirten Özcan, şu bilgileri verdi:

"Yeni bir programa Türkiye dâhil olmak istiyor, müzakerelerin son aşamasına geldik, eğer bir aksilik olmazsa programın parçası olacağız. O da Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, bu program da Edirne’den Osmaniye’ye kadar kıyıda, Akdeniz ve Ege şeritlerinde olan ve hinterlandında olan illeri kapsayacak. Akdeniz havzası açısından da, Türkiye’nin bu bölgeyle olan ekonomik ve sosyal ilişkilerini güçlendirmek açısından da faydalı olacak."

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Orhan Karaman 1 yıl önce Şikayet Et
    Soru... Neden bu tür programları biz başlatmıyoruz ve başkalarının programlarına kuyruk gibi takılmaya çalışıyoruz? Yani bir kere olsun herkesten önce bir adım atıp bazı şeyleri neden biz başlatmıyoruz? Liyakatsiz, basiretsiz vr onun bununnasamı olan ilgili-yetkili beceriksizlerden ne zaman kurtulacağız? La biraz ileriyi gören, büyük düşünen bürokratlarımız olsun artık. Sadece aldığı emri uygulayan kişiliksizler değil... Çok şey mi istedik acaba?
    Cevapla
  • Hakkı Söyler. 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğandan önce 11 Cumhurbaşkanı gördü bu Ülke. Kim Hangi programı başlatmış? Emperyalistlerin çizdiği programları uygulamaktan başka ne yapmışlar? Turan Devler Birliğini mi hayata geçirmişler? Ermeni'nin ve Rus'tepesine binmiş Karabağı geri mi almışlar? Libya ya Türk askerimi çıkarmışlar? Akdeniz'de Karadeniz'de petrol doğalgaz arama-çıkarma programlarımı yapmışlar. Herhangi bir Devletle Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge yapabilecek Cesareti mi gösterebilmişler? Türk Milleti son 200 yıllık tarihinde Erdoğan gibi Basiretli, Cesaretli, ferasetli, metanetli, dirayetli bir Devlet adamı görmedi.
    Cevapla
  • Kahrol CHPKK.... 1 yıl önce Şikayet Et
    reis ne yaparsa dogrudur..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı