G20 liderleri tahıl koridorundan memnun

Endonezya'da G20 Liderler Zirvesi sonunda kabul edilen ortak bildiride, üyelerin İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasından memnuniyet duyduğu belirtildi.

G20 liderleri tahıl koridorundan memnun
G20 liderleri tahıl koridorundan memnun
GİRİŞ 17.11.2022 10:16 GÜNCELLEME 17.11.2022 10:16

Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen ve iki gün süren G20 Liderler Zirvesi sona erdi. Zirve sonunda liderlerin imzaladığı ortak sonuç bildirisinde, üyelerin çoğunluğunun Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını şiddetli kınadığı belirtildi. Bildiride, savaşın çok büyük insani sonuçlarının olduğu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiği ifade edildi. Yaptırımlar ve söz konusu durumla ilgili farklı görüşler ve değerlendirmeler olduğuna dikkat çekilen bildiride, uluslararası hukuka uyulması gerektiği ve nükleer silah tehdidinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Tahıl Koridoru anlaşmasından duyulan memnuniyet vurgulandı

G20 Zirvesi Bildirisi’nde ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasında BM ve Türkiye arabuluculuğunda İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

G20’ye üye ülkelerin büyük ölçekli döviz kuru oynaklığından kaçınma taahhütlerini yinelediği bildiride, dış borçlar konusunda bazı orta gelirli ülkelerin kötüleşen durumundan endişe duyulduğu ve kredi veren tarafların yükü adil olarak paylaşmasının önemine dikkat çekildi.

G20 Liderler Zirvesi

Endonezya’nın ev sahipliğinde, "Birlikte Toparlanma - Daha Güçlü Toparlanma" ana temasıyla gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde, "Gıda ve Enerji Güvenliği", "Sağlık" ve "Dijital Dönüşüm" başlıklı oturumlar düzenlendi.

Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Avrupa Birliği ve Suudi Arabistan'dan oluşan ve Dünya nüfusunun yüzde 85'ini kapsayan G20 ülkeleri, küresel gayri safi yurt içi hasılanın ise yüzde 85’ini oluşturuyor.

Erdoğan: Süreyi 1 yıla çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız

G20 Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 19 Kasım’da süresi sonra erecek Tahıl Anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir soru üzerine, "Burada özellikle tahılın gönderilmesiyle ilgili rakamı söyledim. Yani bu artık 10 milyon tonun üzerine çıktı. Tabii burada gübre önemli. Amonyak önemli. Bunlarla ilgili çalışmalar da sürüyor ve döner dönmez yine Sayın Putin'le bu görüşmeleri yaparak gübre ve amonyak nakliyatını da ele alacağız, görüşeceğiz ve süreyi de şöyle en azından 1 yıla çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız. İstanbul Sözleşmesi'nin de gereği zaten bu, bunu sağlayacağız. Buna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Peskov: Erdoğan ve Putin gerekirse anlaşmayı görüşebilir

19 Kasım'da sona erecek olan ve yenilenmesi için müzakerelerin sürdüğü tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, anlaşmanın uzatılmasına ilişkin temasların olumlu ilerlediğini ve oldukça yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Anlaşmanın Rus ürünlerinin engellenmeden dünya pazarına ihracatının sağlamasıyla ilgili kısmının görüşüldüğünü dile getiren Peskov, "Oldukça yapıcı temaslar var. Sonuç için kalan günleri bekleyelim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda gerekirse görüşme yapabileceğini belirten Peskov, "Gerektiği durumda Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme saatler içinde organize edilir. Bunda sorun yok. Zaten sürekli iletişim halindeler. Gerektiğinde telefon görüşmesi yapabilirler" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'