Kazakistan: Seçim öncesi yapılacak darbeyi önledik

Kazakistan'da, seçim öncesi darbe iddiaları gündeme geldi. Dün yapılan operasyonla, sürgündeki bankacı Muhtar Abiyazov destekçisi 7 isim yakalandı. Bu kişilerin; ayaklanma, darbe ve geçici hükümet ilan etme hazırlığı yaptığı öne sürüldü.

Kazakistan: Seçim öncesi yapılacak darbeyi önledik
Kazakistan: Seçim öncesi yapılacak darbeyi önledik
GİRİŞ 18.11.2022 11:43 GÜNCELLEME 18.11.2022 13:56
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kazakistan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bir darbenin önlendiğini iddia etti. Seçimlerden birkaç gün önce bir darbe planlamakla suçlanan sürgündeki bir rakibin yedi destekçisinin tutukladığı duyuruldu.

Ülkede yükselen akaryakıt fiyatlarına ilişkin protestoların büyümesi sonrası Ocak 2022'de polis ve protestocular arasında çatışmalar çıkmış ve 238 kişi hayatını kaybetmişti.

Tutuklamalar, ayaklanmaların bastırılmasından yaklaşık bir yıl sonra ve seçimlerden kısa süre önce gerçekleşti.

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni bir dönem için yarışacak. Tokayev, kendisini "yenilenmenin ve ulusal uyumun anahtarı" olarak tanımlıyor.

Sürgündeki kişi bankacı Muhtar Abiyazov

AYLARDIR AYAKLANMA PLANI YAPIYORLAR

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi'ne (KNB) göre, perşembe günü tutuklanan yedi kişi, aylardır ayaklanma, darbe ve geçici hükümet ilan etme planlarını tartışan bir suç grubunun parçası.

KNB şüphelilerin, "aynı görüşleri paylaştıkları" sürgündeki rakibe sempati duyduklarını gösteren bir video kaydı olduğunu belirtti. Sürgündeki bu kişi ise, bankacı Muhtar Abiyazov.

KNB, Ocak ayındaki olaylardan bu yana, radikal unsurların, ülkenin en büyük şehri Almatı'yı ve daha sonra Astana da dahil olmak üzere tüm Kazakistan'ı istikrarsızlaştırma ve şehirleri ele geçirme planları geliştirdiklerini belirtti.

BU PAZAR SEÇİM VAR

Kazakistan halkı, haziran ayında yapılan referandumla değiştirilen sistemin ilk cumhurbaşkanını seçmek için 20 Kasım'da sandık başına gidecek.

KAYNAK: EURONEWS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Dondum 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika giremedigi yere ayaklanma ve teror estiriyor.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    asın gitsin Türkiye gibi beslemeyin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak