Ukrayna'ya giden İran İHA'larının parçalarını ABD vermiş!

Rusya'nın İran'dan aldığı İHA'lar oldukça merak konusu oldu. Ukrayna'da düşürülen İran insansız hava araçlarının yapımında kullanılan parçaların ABD ve Avrupa ülkelerindeki şirketlerce üretildiğini ortaya çıktı.

Ukrayna'ya giden İran İHA'larının parçalarını ABD vermiş!
Ukrayna'ya giden İran İHA'larının parçalarını ABD vermiş!
GİRİŞ 18.11.2022 15:06 GÜNCELLEME 18.11.2022 15:06
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ukrayna istihbaratının elde ettiği İran İHA'larının parçaları, Bağımsız Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (NAKO) tarafından incelendi. Tahran'ın Rusya'ya verdiği İHA'ların parçalarının geldiği yer ise şaşkınlık yarattı.

ÇOĞUNLUĞU ABD'DE ÜRETİLDİ

NAKO, Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı İran yapımı İHA'ların parçalarının dörtte üçünün ABD'de üretildiğini açıkladı. Londra merkezli Middle East Eye, "Ukrayna'da düşürülen İran SİHA'larında bulunan parçaların çoğunun ABD, Avrupa ve Batılı müttefiklerce üretildiği ortaya çıktı" dedi.

İRAN'A PARÇALAR NASIL ULAŞTI?

Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü, geçen ay yayımladığı bir raporda, Çin merkezli şirketlerin Batı üretimli parçaları İran'a tedarik ediyor olabileceğine dair kanıtların olduğunu belirtmişti. Savunma sektörü ve Batılı güvenlik kaynakları, parçaların çoğunun ihracat kontrollerinden geçmediğini, internetten kolayca satın alınabileceklerini ve uluslararası toplumda şüphe uyandırmayan üçüncü ülkeler üzerinden İran'a tedarik edebileceğini söylüyor.

İRAN:SORUŞTURMAYA HAZIRIZ

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, Tahran yönetiminin Ukrayna ile teknik uzman düzeyinde görüşmenin yanı sıra İHA ve parçaların menşei iddiaları hakkında araştırma başlatmaya hazır olduğunu duyurdu. Batılı ülkelerin İran'a yönelik yaptırımlarına rağmen Tahran yönetiminin Batı menşeili parçalarla İHA üretmesi dikkat çekiyor.

KAYNAK: İHA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 5
  • Ali70100 1 yıl önce Şikayet Et
    İran demek İsrail demektir. 50 senedir danışıklı dövüş.
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes şunu görmüyor abd el altında rusyaya siha satıyor hemde usyayı savaşa teşfik edecek adımlar atarak ukraynayı natonun yani abd nin kucağını itiyor ve rusya bahanesiylede yunan adalarını silahlandırıp Türkiyeyi çeviriyor bir taşla bizim bilmediğimiz 4-5- belkide 6-7 kuş vuruyor.
    Cevapla
  • Deme yav 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir amarika iran klasiği
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bize iran a ambargo uygulayın diyorlar kendileri el altından satış yapıyor. AB ve abd yine şaşırtmadı. Bizim sihalara gelince vermezler ambargo uygularlar.
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Canım batı o parçaları , Türkiye ye karşı silah olarak kullansınlar diye verdi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı