Tarihi anlaşma sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) sona erdi. Ülkeler, iklim değişikliği ile mücadelede yoksul ülkelere fon sağlama konusunda anlaştı.

Tarihi anlaşma sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak
Tarihi anlaşma sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler için fon kurulacak
GİRİŞ 20.11.2022 17:07 GÜNCELLEME 20.11.2022 17:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde 6-18 Kasım arasında düzenlenmesi planlanan fakat 2 gün daha uzatılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) sona erdi.

Yapılan müzakerelerde gelişmiş ülkeler, iklim felaketlerine karşı en savunmasız durumda olan ve iklim krizine karşı çok daha az katkıda bulunabilen ülkeleri desteklemek için bir fon kurulması için anlaştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır'daki konferans alanından yayınladığı video mesajında, COP27'de adalete doğru önemli bir adım atıldığını söyledi. Guterres yaptığı konuşmada, "Bu COP'da adalete doğru önemli bir adım atılmıştır. Bir kayıp ve hasar fonu kurulması ve önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilmesi kararını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

"DÜNYANIN İKLİM HEDEFİNDE DEV BİR ADIMA İHTİYACI VAR"

Müzakerelerde ülkelerin küresel ısınmanın temel nedeni olan fosil yakıtlar ve zararlı emisyonlarla mücadele çabalarını hızlandıramadıklarını söyleyen BM Genel Sekreteri Guterres, "Bunun yeterli olmayacağı açık ancak bu, kırılan güveni yeniden inşa etmek için çok ihtiyaç duyulan siyasi bir işaret. Gezegenimiz hala acil serviste. Emisyonları şimdi büyük ölçüde azaltmamız gerekiyor. Ve bu COP'ta ele alınmayan bir konu. Kayıp ve hasar için bir fon şarttır. Ancak iklim krizi küçük bir ada devletini haritadan silip süpürürse veya bir Afrika ülkesini tamamen çöle çevirirse, bu bir çözüm değildir. Dünyanın hala iklim hırsı konusunda dev bir adıma ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Guterres yayınladığı mesajında ayrıca, gelişmekte olan ülkeler için sağlanması planlanan iklim finansmanında uzun süredir ertelenen yılda 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine getirilmesi gerektiğini de vurguladı.

"ZAMAN BİTİYOR"

Küresel sera gazı emisyonlarını azaltma ve Paris Anlaşması'nın hava sıcaklığını 1,5 santigrat derecede sınırını tutma taahhütlerinin önemini vurgulayan Guterres, COP27'de yapılması gereken "çok fazla ödev" ve bunu yapmak için çok az zaman olduğunu ifade etti. Guterres, "Paris İklim Anlaşması ile son tarih olan 2030 arasındaki süreci çoktan yarıladık. Adaleti ve hırsı yönlendirmek için herkesin güvertede olmasına ihtiyacımız var. Gelecek ay yapılacak BM biyoçeşitlilik konferansında, doğaya dayalı çözümlerin gücünden ve yerli toplulukların kritik rolünden yararlanarak iddialı bir küresel biyoçeşitlilik çerçevesini benimseme zamanı. Dünyadaki en hayati enerji kaynağı insan gücüdür. Hayatlarımız için bu savaşı kazanabiliriz ve kazanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 2
  • deli 1 yıl önce Şikayet Et
    bu iklim değişikliği dedikleri deccalin oyunları yani itaat edeni zengin etmeyeni fakir bırakacak
    Cevapla
  • MRA 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütçenin en önemli miktarı denizlere ve okyanuslara akan nehirlerin bulunduğu ülkelerce tutularak kullanılmasını sağlamak için kullanılmalı.Küresel ısınma sonuçlarından birisi de ,buzulların erimesi sonucu deniz seviyesinin yükselmesi ve yerleşim alanlarının su altında kalması.Diğer sonucu da kuraklık.Nehirler bu şekilde kullanılabilirse kuraklık ve deniz seviyesinin yükselmesi kontrol edilir.Zaten tuzluluk oranı da artmış olur,hem de nehir suları buna katkı vermemiş olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak