Cezayir, Tunus'taki zirveye neden katılmadı?

Tunus'un Cerbe Adası'nda düzenlenen 18. Frankofon Zirvesi'ne Cezayir'in hiçbir düzeyde katılım göstermemesi zihinlerde soru işareti oluşturdu.

Cezayir, Tunus'taki zirveye neden katılmadı?
Cezayir, Tunus'taki zirveye neden katılmadı?
GİRİŞ 24.11.2022 14:13 GÜNCELLEME 24.11.2022 14:13
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun döneminde Frankofon Zirvesi'ne ilişkin yeni yönelimler gözlemlendi. Eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, 1990'larda Paris'in kışkırtmasıyla Avrupa'nın Cezayir'e dayattığı "diplomatik ablukayı" andıran kısıtlamaları kırmaya çalışırken, Tebbun frankofon bölgesiyle bağları kesecek adımlar atıyor.

Cezayir'deki bu yeni yönelim, ülkenin Tunus'ta 19-20 Kasım'da düzenlenen 18. Frankofon Zirvesi'ne mütevazı bir temsille de olsa katılmamasıyla belirgin bir hal aldı. Cezayir, Buteflika döneminde (1999-2019) özel konuk ya da gözlemci üye olarak da olsa bu zirvede yerini alıyordu.

Cezayir'in Frankofon Zirvesi'ne katılımını kabul edilemez kılan ve bölgedeki Fransız etkisinin azaldığını gösteren iki durum bulunuyor: Vize dosyasının çözülememesi ve "ulusal hafıza" dosyasında ilerleme kaydedilememesi

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 5
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir'de 3 yıl kalmış biri olarak şunu belirtmek isterim ki ; 300 sene Osmanlı himayesinde huzurla kalan Cezayir' i ne yazık ki savaşmadan adamlara teslim ettik. Fransızlar yetim kalan küçük bir kız çocuğuna tecavüz eder gibi güzelim memleketi kirlettiler. Bize kızgın olmaları anormal değil..Biz nasıl Cumhuriyetle beraber örfümüzü, dinimizi terk ettiysek onlarda Fransız zulmü altında bunları terk etti. Bizde tüm birimleri masonlar ele geçirmişken onlarda da fransız kökenliler hâkimdi. Velhasıl biz 100 sene sonra özümüze dönmeye başladık onlarda bizimle beraber dönüyorlar. Allah yeniden eski günlerdeki gibi bir olmayı nasip etsin..
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir yorum. Tebrikler. Allah razı olsun misafir.
    Cevapla
  • İşte öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gerzeklerin frankofon toplantısı var ama neden mesela osmankofon toplantısı yok? Gerçi olmaması daha iyi.. sömürgemiz değil korumamız altındaki kardeş ülkelerdi. Sömürülmrk o kadar çok ruhlarına işlemiş ki... Zincirleri ruhlarında. Cezayir kırmak üzere... Ama yöneticileri osmanlıya fransızdan daha fazla düşmanlar...
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Nedenini araştırın Arap milletine nasıl düşman olduk
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz Osmanlıya neden düşmanız.. Tarih kitaplarımızı kim yazdı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı