Vatikan Çin'den izahat istedi... "Piskopos atamaları" krizi

Vatikan, Çin'den "piskoposların atanması" anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle izahat istedi. Anlaşma Çin'deki Katolik piskoposların belirlenmesinde iki ülkenin iş birliği yapmasını öngörüyor.

Vatikan Çin'den izahat istedi... "Piskopos atamaları" krizi
Vatikan Çin'den izahat istedi... "Piskopos atamaları" krizi
GİRİŞ 28.11.2022 06:35 GÜNCELLEME 28.11.2022 07:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan'dan yapılan açıklamada, Yujiang Piskoposu Giovanni Peng Weizhao'nun 24 Kasım'da Nanchang'de gerçekleştirilen törenle Vatikan'ın tanımadığı piskoposluk bölgesi Jiangxi'ye "yardımcı piskopos" olarak atanmasının "şaşkınlıkla" ve "esefle" karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, bu atamanın, Vatikan ve Çin arasındaki diyalog ruhuna ve 22 Eylül 2018'de imzalanan, geçen ekim ayında ikinci kez uzatılan "piskoposların atanması"na dair geçici anlaşmanın şartlarına "uygun gerçekleşmediği" vurgulandı.

Vatikan açıklamasında, Piskopos Peng'in bu atamadan önce yerel yetkililerin baskısına maruz kaldığı iddia edildi.

Vatikan'ın, konuya dair yetkililerden "uygun bir iletişim" beklediği belirtilen açıklamada, "benzer hadiselerin tekrarlanmamasının umut edildiği" ve "ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda saygılı diyaloğu sürdürme konusunda isteğini yeniden teyit ettiği" ifade edildi.

- İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GEÇİCİ ANLAŞMA KISA SÜRE ÖNCE UZATILMIŞTI

Vatikan ve Çin, uzun süren gizli müzakereler sonucunda 22 Eylül 2018'de "piskoposların atanmasına" ilişkin bir geçici anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, Çin'deki Katolik piskoposların belirlenmesinde iki ülkenin iş birliği yapmasını öngörüyor.

Söz konusu anlaşma, Ekim 2020'de iki yıllığına uzatılmış ve bu yıl 22 Ekim'de bir kez daha iki yıllığına yenilenmişti.

Bu anlaşmadan önce, ülkesindeki Katolik piskoposları kendisi seçmek isteyen Çin, ilgili görevlendirmelerin Vatikan tarafından yapılmaya çalışılmasını iç işlerine müdahale olarak görüyor ve Vatikan'ın Çin'e atadığı piskoposları tanımıyordu.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • ¥^£M@z 1 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili papa bi ziyaret etsen, hani bi halhatir sorsan bi sevaba geçer. Tabi maçon yerse,ora turkiyede fink attığına benzemez tabi
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    tarsus kazısı vatikanı bayaa gerdi. biziden darbeyi yedi sesini kesti.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Haçlı keferesi orayı da karıştırıyor anlaşılan. Doğu Türkistan da milyonlarca Müslüman sahipsiz Çin keferesi onlara insan muamelesi bile yapmıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması