Kuveyt, Irak'a çağrı yaptı: Üç gemiyi 'derhal' geri çek

Kuveyt, Irak'a karasularına giren üç donanma gemisine yönelik muhtıra verdi. Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada üç geminin "derhal" geri çekilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Kuveyt, Irak'a çağrı yaptı: Üç gemiyi 'derhal' geri çek
Kuveyt, Irak'a çağrı yaptı: Üç gemiyi 'derhal' geri çek
GİRİŞ 02.12.2022 11:23 GÜNCELLEME 02.12.2022 11:26
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kuveyt'in Irak Büyükelçisi Tarık el-Ferac'ın, Irak Dışişleri Bakanlığı Arap Dairesi Başkanı Büyükelçi Usame er-Rifai ile bir araya gelerek, Irak donanmasına ait üç geminin Kuveyt karasularını ihlal ettiğini bildirdiği ve bu gemilerin derhal geri çekilmesini talep eden muhtıra verdiği bildirildi.

Kuveyt'in, iki ülke arasında imzalanan ve iki ülke arasındaki deniz sınırının çiziminde esas alınan Hur Abdullah Anlaşması'nda öngörüldüğü üzere kardeş Irak ile iş birliğine hazır olduğu belirtilen açıklamada, Kuveyt'in egemenliğini etkileyen herhangi bir ihlalin reddedildiği ve yasal yollara uygun olarak yanıt verme hakkının saklı tutulduğu vurgulandı.

Açıklamada, Irak'a kardeşlik bağlarını güçlendirecek her konuda ve iki ülkenin güvenliğini ve bölgenin istikrarını artıracak şekilde iş birliği yapmaları çağrısında bulunuldu.

Irak makamlarından olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Irak-Kuveyt sınırlarının belirlendiği uluslararası Hur Abdullah Anlaşması, iki ülkenin hükümetleri tarafından 2012’de imzalandı. Anlaşma genel hatlarıyla, iki ülkenin deniz taşımacılığı konusunda ortak iş birliğini öngörüyor.

Kuveyt-Irak arasındaki sınır krizi, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in 1990’da Kuveyt’i işgali sonrasında iki taraf arasında uzun bir dönem boyunca süren sakinliğin ardından geldi.

İki ülke arasında yapılan üst düzey ziyaretler, Kuveyt’in Irak’ın Necef kentinde konsolosluk açması ve Kuveyt’in Şubat 2018’de Irak’ın yeniden imarı için destek konferansı düzenlemesi ikili ilişkilerde kaydedilen önemli gelişmeler arasında yer aldı.

Kuveyt'ten Türkiye ve BM'nin çabalarıyla Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasına övgüKuveyt'ten Türkiye ve BM'nin çabalarıyla Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasına övgü

ABD, Kuveyt'e 3 milyar dolarlık hava savunma sistemi ve mühimmat satışına onay verdiABD, Kuveyt'e 3 milyar dolarlık hava savunma sistemi ve mühimmat satışına onay verdi

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 14
  • Akıncı 1 yıl önce Şikayet Et
    Desteksiz sallamayalım lütfen.Kuveyt'ın kahir ekseriyeti Sünnidir.Irak'kın Basra gibi Kuveyt ile sınır bölgelerinin kahir ekseriyeti ve malum Irak yönetimi Iran taraftarıdır. Diğer gerekçeler kuzu kurt hikayesidir.
    Cevapla
  • Ulubatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın yeni oyunu.
    Cevapla
  • yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Bu gemiler amerikanın zoruyla oralarda iş çıkartmak için şeytanlıklar peşindeler.
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    BAE , Kuveyt, Katar, beraber ordu kurmalı, başında da Türk komutanlar olmalı.
    Cevapla
  • vatanperver 1 yıl önce Şikayet Et
    iki aptal devlet. kuveyt ve ırakın sınırlarını ingiliz çizdi. sanki yüzyıllardır varlar ve başka başka milletler gibi birbirlerini yiyorlar. oysa aynı millet aynı din ve tek vatan onları ayağa kaldıracak. fakat akıl nerede.
    Cevapla
  • mtk 1 yıl önce Şikayet Et
    o gemiler Irak değil İran komutasında olabilir
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    ilginç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı