ABD'den son dakika Türkiye kararı: Tamamen kaldırıldı!

ABD Temsilciler Meclisince sunulan ve Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler, savunma bütçesi yasa tasarısından tamamen çıkarıldı.

GİRİŞ 07.12.2022 10:16 GÜNCELLEME 07.12.2022 10:16
Bu Habere 150 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi.

Anadolu Ajansı, kongrenin iki kanadının genel kurulunda oylanacak tasarı metninin son haline ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye F-16 restiCumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye F-16 resti

ABD'li senatörden, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili skandal YPG şartıABD'li senatörden, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili skandal YPG şartı

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINI KISITLAYICI KOŞULLARA BAĞLAYAN MADDELER YER ALMADI

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi.

Bob Menendez: Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayacağımBob Menendez: Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayacağım

Son dakika haberi... Erdoğan dikkat çeken detayları duyurdu! F-16 satışında son durumSon dakika haberi... Erdoğan dikkat çeken detayları duyurdu! F-16 satışında son durum

 Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu: 

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

Menendez ve van Hollen’ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve eklenmişti.

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ SONUÇ VERDİ

Kongreden bu adımın gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor.

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

RUM LOBİSİNE YAKIN KONGRE ÜYELERİ DEVREDE

Diğer taraftan, başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı bilinen kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklıyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili ABD ile yapılan temaslar hakkında önemli detayları paylaşmış ve son görüşmelerin tümünde F-16'ların satışına yönelik ABD'nin tavrının olumlu olduğunu söyledimişti.

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 150
  • Nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi silahını kendin yapaçaksınki bu sinsi düşmanların karşısında dik durabilesin.
    Cevapla
  • mete 1 yıl önce Şikayet Et
    amerika türkiyeye istediği zaman düşürebileceği elektronik donanımlı f16 lar yapıp türkiyeye satacağı planlar yapıyor . amerikadan hiçbirşey alınmaz .
    Cevapla
  • Ömer Yuksek 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD liyakat, bilgi ve ileri görüşlüluk dikkate alınarak yönetilen bir ülkedir. Zamanında kongre bahane ederek vermedikleri predatorler ve patrıot sistemlerinde, Türkiye'nin hangi aşamaya geldiğini gördüler. İsrail ve Rum lobilerin baskısıyla F-35 programından çıkardıkları Türkiye'nin mmu Tf-x projesinde hangi aşamaya geldiğimizde görüyorlar. Savunma sanayimizi özellikle elektronik harp seviyemizi takip ediyorlar. Tüm bunların üzerine Türkiye'nin İslam dünyası ve Türki cumhuriyetler uzerindeki etkisini koyun. ABD liler aptal değil, duygusal hareket etmezler. Dolayısı ile karşılarına 10 sene sonra yeni bir çin çıkarmak istemezler. Bu gün f-16 yarın f-35.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye herşeyden önce bir Nato müttefiğidir,F-35 programının taa başından beri para yatırarak ortak olmuştur yapımına.Ve doğru ,duygusal değillerdir ABD'liler,çıkarını korumak için çoluk çocuk,yaşlısı genci kimler varsa vurup öldürürler..nokta atış yapmazlar zira o çok değerli canlarını ortaya koymamak için nede olsa müslüman,kara gözlü kara saçlı değiller mi,ne fark eder bu soysuz emperyalist zalim insan müsveddeleri için...bu iş böyle giderse ABD için çok pahalıya patlayacak işte ozaman rum ,ermeni ve yahudi lobisini dinlemeyecekler..Allah bu demokratların bin türlü belasını versin,masum insanlara yaptıklarının 1 milyon fazlasını yaşatsın,amin !!!
    Cevapla
  • İSMET 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'yi övüp durmuşsun. Sanki Türkiye liyakat, bilgi, ileri görüşlülükle yönetilmiyor. Gören de memleketin başında sucuk şirketinin muhasebecesi var sanır.
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin ne f16 nede f 35 satacagi yok türkiye acil baska yerlerden almali
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Haa şöyle yola gelin coniler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı