İran, Mahsa Amini protestolarıyla ilgili ilk idamı gerçekleştirdi

İran'da Mahsa Amini'nin polis nezaretine alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerle ilgili geçen haftalarda idama mahkum edilen bir kişinin cezasının infaz edildiği bildirildi.

İran, Mahsa Amini protestolarıyla ilgili ilk idamı gerçekleştirdi
İran, Mahsa Amini protestolarıyla ilgili ilk idamı gerçekleştirdi
GİRİŞ 08.12.2022 10:37 GÜNCELLEME 08.12.2022 12:05
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansına göre, ekimde başkent Tahran'daki "Settar Han Caddesi'ndeki protestolar sırasında soğuk silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı" iddiasıyla Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari adlı gösterici bu sabah idam edildi.

Haberde, idam edilen kişinin, "ateşsiz silah taşımak, yolu kapatmak, araçları durdurmak, güvenliği ihlal etmek, milis güçlerle (Besic) çatışma, bir güvenlik görevlisini yaralama, korku ve dehşet salma gibi eylemlerle devlete karşı savaş açmak" suçlamasıyla 20 Kasım'da idama mahkum edildiği, daha sonra Yüksek Mahkeme tarafından da cezasının onaylandığı kaydedildi.

Muhsin Şikari, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici oldu.

Öte yandan, Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısının 458'e yükseldiğini açıkladı.

İran Yargı Erki: İdam kararlarını yakın zamanda uygulayacağızİran Yargı Erki: İdam kararlarını yakın zamanda uygulayacağız

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkum edilmişti. Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam kararlarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini belirtmişti.

İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 17
  • İnsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ön yargılı, bilgisizce ve düşmanlık oluşturucu bir yorum yapılmış.
    Cevapla
  • zaza sait 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah bir gün siz molalarda o dar ağacında salanırsnız gavur şiia lar sizi gidi ecusi acemler
    Cevapla
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayıp, günah. Müslüman bir topluma mecusi demek. Bunları yazanların İran bilgisi kime ve nereye dayanıyor. Bu ifadelerin yetkililerce soruşturulması lazım. Herhangi bir yoldan atlayın gidin İran'a, görün, sorun, konuşun ve öğrenin. Resmi makamlara sorun, sokaktaki insanlara sorun. İranlılardan Türkiye hakkında böyle temelsiz suçlamalar duydunuz mu?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İran İslam düşmanı Cumhuriyeti... Pkk destekçisi İran... Sünni düşmanı İran...
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu darbe oldu, ertesi mitinglerinde reis çıktı meclise idam i getirin hemen imzaliyayim demedi mi, mecliste istedikleri yasayı çıkartma hakkına sahip değiller mi
    Cevapla
  • Suat 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet en doğrusunu yapıyor devlete baş kaldıranın başı gidiyor :)) acilen Türkiye de de uygulanmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Özal'a ait 'gizli' PKK dosyası sahaftan çıktı!
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler