Fransa'nın Rusya ile uranyum ticareti yaptığı ortaya çıktı

Fransa'nın Rusya-Ukrayna savaşından sonra Rusya'ya yönelik yaptırımlara rağmen bu ülkeden 2021'dekine kıyasla 3 kat fazla uranyum satın aldığı ortaya çıktı.

Fransa'nın Rusya ile uranyum ticareti yaptığı ortaya çıktı
Fransa'nın Rusya ile uranyum ticareti yaptığı ortaya çıktı
GİRİŞ 09.12.2022 02:42 GÜNCELLEME 09.12.2022 02:42
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Haftalık hiciv dergisi Canard Enchaine'in, Fransa'da devletin yüzde 84'üne sahip olduğu, ana enerji sağlayıcısı konumundaki EDF şirketinin gümrük belgelerine dayandırdığı habere göre, Fransa 2022'nin ilk 9 ayında Rusya'dan 345 milyon avro değerinde 290 ton uranyum satın aldı.

Bu miktar Fransa'nın uranyum rezervinin yaklaşık yüzde 30'una, 2021'de Rusya'dan alınan uranyumun da yaklaşık 3 katına tekabül ediyor. Nükleer reaktörlerinin 56'sından 24'ü bakımda olan Fransa'nın, enerji krizi sırasında Rusya'dan söz konusu uranyumu, nükleer santrallerden elektrik üretimi için ithal ettiği belirtiliyor.

TİCARETİN NEDENİ, RUS URANYUMUNUN UCUZ OLMASI

Elektrik üretimi için nükleer santrallerde yılda 1030 zenginleştirilmiş uranyum kullanan EDF'nin, bu değeri elde etmesi için 8 bin ton doğal uranyumu işlemesi gerekiyor.

Avrupa ülkelerinin Rusya'yı hedef alan ambargolarına rağmen Fransa'nın bu ülkeden perde arkasında uranyum satın almasının nedeni, Rus uranyumunun daha ucuza tedarik edilmesi olarak gösteriliyor.

Fransa'nın, uranyum ithalatında yüzde 43'lük paya sahip Kazakistan'dan satın aldığı uranyumunun da zenginleştirme işlemleri için yine Rusya'dan geçmesi gerekiyor.

AB'YE RAĞMEN FRANSA "RUSYA AMBARGOSUNU" DELİYOR

EDF'nin gümrük belgeleriyle ortaya çıkan ve tepki çeken uranyum ithalatına yönelik soruları Fransa Enerji Bakanı Agnes Pannier-Runacher'ın, "uranyumu ham madde olarak değil, zenginleştirilmiş olarak aldıkları" cevabını vererek geçiştirmesi dikkati çekti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da Fransa'ya Rusya'dan doğal ve zenginleştirilmiş uranyum alımını durdurması yönünde baskı yaptığı ifade ediliyor.

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, Rusya'dan Fransa'ya uranyum taşıyan bir geminin son olarak 29 Kasım'da Dunkirk Limanı'na yaklaştığını açıklamış, Paris yönetiminin, Avrupa Birliği'nin (AB) benimsediği ambargolara ve uluslararası çevre anlaşmalarına rağmen bu ticareti yapmasını skandal olarak nitelemişti. Paris makamları da uluslararası basının konuya ilişkin sorularını ilk aşamada yanıtsız bırakmıştı.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 19
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aferin, delsin. sadece yasak halkım Müslüman olan ülkeler içindir. Perde arkasında US de Rusya ile ticari ilişkilerini sürdürüyordur.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    onlar deldimi oluyo biz deldikmi carıltı kopuyo
    Cevapla
  • Selahaddin 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD hepsini oyuna gitirdi . kimsenin Rusya ya ambargo yapma istegi yok . savas devam etsin kalkar ambargo
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Televizyonda başka odada başka konulur bunlar, bunların derdi başka
    Cevapla
  • sakaryalı 1 yıl önce Şikayet Et
    İsteyen isyediğyle iş çeviriyo anlaşma fln hikaye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bodrum'da ormanı yakan sanığın cezası belli oldu
Leverkusen yine kaybetmedi! Avrupa Ligi'nde finalin adı belli oldu