ABD Afrika'yı hatırladı... 8 yıl sonra bir ilk

ABD-Afrika Birliği Zirvesi, 8 yıl sonra 50 liderin katılımıyla yeniden düzenleniyor. Sağlık, iklim değişimi, ekonomi ve güvenlik gibi konulardaki iş birliklerinin masaya yatırılması beklenen zirvede Çin ve Rus etkisi de tartışılacak.

ABD Afrika'yı hatırladı... 8 yıl sonra bir ilk
ABD Afrika'yı hatırladı... 8 yıl sonra bir ilk
GİRİŞ 12.12.2022 17:52 GÜNCELLEME 12.12.2022 17:53
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

ABD yönetimi, Rusya ve Çin'in Afrika kıtasıyla askeri, ekonomik ve diplomatik ilişkilerinin ilerlediği bir dönemde yaklaşık 50 Afrikalı lideri yarın Washington'da ağırlayacak.

ABD, ilki 8 yıl önce yapılan ve 3 gün sürecek ABD-Afrika Liderler Zirvesi'nde, sağlıktan iklim değişimine, ekonomiden Ukrayna-Rusya savaşına kadar farklı başlıklarda Afrika ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunacak.

Zirvede, Rus paralı askerlerinin Afrika ülkelerinde görev yapmasına ilişkin endişelerin ve Çin'in ekonomik etkisinin büyümesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Kıtayla ortaklığı derinleştirmek istediklerini açıklayan Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın zirve sırasında Afrika Birliğinin G-20 oluşumunda koltuğa sahip olması için desteğini açıklayacağını duyurdu.

Afrika Birliği ve üye ülkeler yıllardır hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde hem de G-20 gibi oluşumlarda kalıcı koltuğa sahip olmak istiyor.

WAGNER'İN ETKİLİ OLDUĞU ÜLKELER

Wagner paralı askerleri, yerel orduları eğitmek, önemli isimleri korumak, isyancı veya terörist gruplarla mücadele etmek ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerini korumak amacıyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya ve Mozambik'te faaliyet gösteriyor.

- ABD, ÇİN VE RUSYA'NIN ETKİSİNDEN RAHATSIZ

Ukrayna'daki savaşın yol açtığı enerji ve gıda sorunundan en fazla etkilenen Afrika ülkelerinin zirvede bu konuyu da gündeme getirmesi bekleniyor.

Afrika ülkelerinin savaştan ötürü Rusya'ya açıktan tepki göstermemesi ABD'nin kıta ülkeleriyle diplomatik ilişkilerinin zayıfladığı yorumuna yol açmıştı.

Savaşın şiddetlendiği dönemde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un kıtaya yaptığı ziyarette, Rusya bazı ülkeleri yanına çekmek için çaba harcamıştı.

Lavrov'un hemen ardından Afrika turu yapan ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ise ülkesinin Afrika ülkelerini eşit ortak olarak gördüğünü söylemişti.

ABD'nin Çin'in Afrika ülkelerini sürekli borçlandırmasına ilişkin eleştirileri ise zirvede yeniden gündeme gelebilir. Çin'in kıtadaki ekonomik varlığı güçlendirmesinden rahatsız olan ABD, ticari ilişkilerin ilerlemesi için özel yatırımların kıtada artmasını istiyor.

ABD, askeri darbelerden ötürü Mali, Burkina Faso, Sudan ve Gine'yi zirveye davet etmezken, diplomatik ilişkilerin zayıf olduğu Eritre'yi de zirveye çağırmadı.

Öte yandan, iç çatışmalar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle son yıllarda ABD'nin eleştirileri ve yaptırımlarına maruz kalan Etiyopya ve Zimbabve gibi ülkelerin toplantıda yerini alacağı öğrenildi.

2021 yılında Afrika'ya 26,7 milyar dolarlık ihracat ve Afrika'dan 37,6 milyar dolarlık ithalat yapan ABD, kıtada onlarca ülkeye gümrük tarifesi olmadan ülkesine ürün sokma ayrıcalığı tanıyor.

ABD, 2011 yılında kıtaya 32,8 milyar dolarlık ihracat ve kıtadan 93 milyar dolarlık ithalat yapmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de bazı Afrika ülkelerine hakaret etmesi ve vize kısıtlamaları getirmesi, kıta ülkeleri ile ABD arasında gerginliğe yol açmıştı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrikayi somurkeyemeyimi gidiyor
    Cevapla
  • Hüseyin Koçak 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyvah eyvah afrika hepten yandı. Allah yardımcısı olsun garip gurabanın. ABD ve hayır yapmak???
    Cevapla
  • Zonguldaklı 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrikaya demokrasi geliyor! Kaç milyon kurban olacak acaba! 50 yıllık demokrasi bayramı var demektir! Afganistan 20 yıl Irak 30 yıl Suriye ~10 yıl Sıra afrikada
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    aman aman bu şeytanın aklına şu fakir afrika geldiyse muhakkak sömürülmesi lazım birşeyleri vardır, veya huzursuz etmek için, biribirlerine savaştırmak için müslüman ülkeler vardır. Allah sizin belânızı versin terörün ağbabası abd. Kahhâr ismi şerifiyle kahr eylesin inşaallah. siz bu dünyada Cenneti yaşan âhirette Cehenneme odun olacak bir alemsiniz. içinizdeki müslümanlar hariç...
    Cevapla
  • Mesut 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyvah eyvah yandı gülüm keten helva. Bunların iyiliği kötülükten beter, ellerine düşmeye gör, riyakarlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ordusundan Madleen gemisine askeri operasyon!
AFAD duyurdu! Trabzon'daki felaketten acı haber!