Avrupa Birliği karbon piyasasını revize ediyor

Avrupa Birliği kurumları, iklim hedeflerinin yakalanması için Birliğin emisyonlarını daha fazla düşürecek karbon piyasası reformunda anlaştı.

Avrupa Birliği karbon piyasasını revize ediyor
Avrupa Birliği karbon piyasasını revize ediyor
GİRİŞ 19.12.2022 03:42 GÜNCELLEME 19.12.2022 03:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri arasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki iklim hedeflerinin yakalanması için hazırlanan AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) revizyonunu içeren düzenleme paketi konusunda yapılan görüşmelerde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Açıklamada, AB emisyon ticaret sisteminin enerji yoğun endüstriler ve elektrik üretim sektöründeki emisyon tahsisatlarına ve emisyon ticaretine yönelik bir karbon piyasası olduğu, sistemin karbon emisyonlarını azaltmayı amaçladığı anımsatıldı.

ETS'nin 2005 yılında yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, sistemle bugüne kadar AB ülkelerindeki emisyonların yüzde 41 düşürüldüğü bilgisi verildi. Açıklamada, "Anlaşma, emisyonları daha fazla azaltmak için sistemi daha iddialı hale getiriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

SOSYAL İKLİM FONU KURULACAK

AB'nin ETS kapsamındaki sektörlerde 2030 yılına kadar genel emisyon azaltma hedefinin yüzde 43'ten yüzde 62'ye yükseltildiğine dikkati çekilen açıklamaya göre, bu hedefi yakalamak için AB'deki emisyon izin miktarları 2024'ten itibaren azaltılacak.

Sistem kapsamında endüstrilere yönelik ücretsiz izin tahsisatları da 2026'dan itibaren kademeli biçimde düşürülecek; 2034'te ise tamamen kaldırılacak. Deniz taşımacılığı emisyonlarının da ETS kapsamına dahil edildiğine işaret edilen açıklamaya göre, bu sektöre yükümlülük kademeli biçimde uygulanacak. Binalar ve kara yolu taşımacılığı sektörüne yönelik farklı bir emisyon ticaret sistemi kurulacak ve bu 2027'de yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    SERBEST PİYASAYA NE OLDU??? Dünyada serbest piyasayı uygulayan tek ülke Türkiye kaldı galiba !!!!! Yunanistan 50 ürünün fiyatını dondururken AB ise hem petrol hemde doğalgaz fiyatlarına tavan fiyat uygulamaya başladı KRALDAN ÇOK KRALCI OLAN TÜRKİYE hala serbest piyasa uygulamaya çalışıyor hemde enflasyon %80 iken
    Cevapla
  • Vahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınmanın en iyi ilacı Ağaçlandırmayı artırmak..Yeşil alanlar arttığında güneşten gelen ışınların yansıması artacak en önemliside Havvadaki CO2 kullanılarak azalacak , sera etkisi düşecek... Mevcut yöntemlerin hiç biri enerji krizini çözemeyecektir..En ucuz kaynaklar Hidrokarbonlar...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi