Türk kökenli Yahudiler Hanuka Bayramı'nı ilk kez Türkevi'nde kutladı

ABD'deki Sefarad Yahudileri olarak da bilinen Türk Yahudileri, Işık Bayramı Hanuka'yı kutlamak için ilk kez New York'taki Türkevi'nde bir araya geldi.

Türk kökenli Yahudiler Hanuka Bayramı'nı ilk kez Türkevi'nde kutladı
Türk kökenli Yahudiler Hanuka Bayramı'nı ilk kez Türkevi'nde kutladı
GİRİŞ 22.12.2022 10:09 GÜNCELLEME 22.12.2022 10:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ile New York Türk Konsolosluğunun ev sahipliğinde Hanuka'yı kutlamak için düzenlenen törende, Yahudi cemaati üyeleri 19. yüzyıldan kalma, menora diye isimlendirilen şamdanı kullandı.

Yahudi koleksiyoncu Thomas Gelb'e ait olan 150 yıllık şamdanın, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaktığı Prag'daki bir sinagogdan kurtarıldığı belirtildi.
Törende konuşan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkevi'nin tüm Türk Yahudileri, dostları ve akrabalarının da evi olduğunu söyledi.

Mercan, "Yahudi cemaati ister Türkiye'de ister New York'ta yaşasın, ülkemizin, toplumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye, farklı dinlere, kültürlere ev sahipliği yaptı ve hepsi ortak tarihimizin mihenk taşı oldu. Çeşitliliğimiz gücümüzü yansıtır." dedi.
Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de kutlamanın Türk ve Yahudi halkları arasında büyüyen dostluğun bir başka kanıtı olduğuna değinerek, "Türkevi'nin kapıları Musevi dostlarımıza her zaman sonuna kadar açıktır. Bugünkü Hanuka kutlaması ve Türkevi'nde ilk defa menora mumlarının yakılması tarihi bir olaydır." dedi.

- İSRAIL'IN NEW YORK BAŞKONSOLOSU'NDAN TEŞEKKÜR

Türkevi'ndeki programa katılan İsrail'in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, Hanuka kutlaması için Türkevi'nin kapılarını açan Türkiye'ye teşekkür etti.

Zamir, "Bu akşam bu etkinliği yapmaya karar vermiş olmanız bizim için son derece önemli." dedi.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da ABD'deki Yahudi cemaatinin Hanuka Bayramı'nı kutlamak için İstanbul'dan video konferansla törene katıldı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem kokleri turk o zaman turkiye icin calissinlar hep israile calisirlarsa o zaman turklukle alakasi yoktur madem turksunuz vatan icin calisin kapis
    Cevapla
  • aziz 1 yıl önce Şikayet Et
    sıradan bir aktiviteye ,zorlama derin anlamlar yüklemek,..tartışılır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    zalimin kucağında millete ahkâm kesende zalimdir. kahrolsun fetö
    Cevapla
  • malatya balabanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi deyince duracaksın şu ırk bu ırk kendi ırklarından başkasını tanımazlar kullanırlar . Zalim zqlimdir zalime desdek olan da zalimdir
    Cevapla
  • #avşarın delisi 1 yıl önce Şikayet Et
    ula ramazan. habu sen buraya niye türk kökenli yahudi diye yazdın daaaaaaaa... ula hiç türkden yahudi olurmu daaaa. türkiyede bir zamanlar yaşadılar diye türkmü oldular daaaaaa türkiye kökenli yazacak kadar aklın yokmu daaaaa. türklük o kadar ucuzmu ki her önünüze gelene veriyorsunuz daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. !!!!!.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı