Kanada'dan yüklü miktarda F-35 siparişi

Envanterindeki CF-18 savaş uçaklarını değiştirmek için F-35'lerin A versiyonunu tercih eden Kanada, bu karar doğrultuda 88 adet F-35 için 14.2 milyar dolarlık değerinde anlaşma imzaladı.

GİRİŞ 10.01.2023 13:22 GÜNCELLEME 10.01.2023 14:20
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kanada, ABD'li Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35A savaş uçağı için 14.2 milyar dolarlık değerindeki tedarik anlaşmasında sona gelindiğini açıkladı. Söz konusu tedarik; Kanada'nın Hava Kuvvetleri için son 30 yıl içerisinde yaptığı en büyük yatırım.

Lockheed Martin tarafından Kanada'ya 2026 yılında teslim edilmesi planlanan F-35A savaş uçaklarının, tam filo kabiliyetine ulaşması için 2032 yılı hedef gösterildi. Kanada Hava Kuvvetleri için yeterli filonun oluşturulup tam kapasite operasyonel kullanımına ulaşılması için ise 2034 yılı hedefleniyor.

Dünyada ihracatı gerçekleştirilen tek 5. nesil savaş uçağı olan Lockheed Martin üretimi F-35 için ABD, üretimde 1000 adete ulaşmaya çalışıyor. Bugüne kadar 890 adetten fazla üretilen uçak, NATO ülkeleri başta olmak üzere ABD’nin dost ve müttefik olarak nitelendirildiği ülkelere ihraç ediliyor.

2006 yılında üretimine başlanan uçağın Hava Kuvvetleri için F-35A modeli, dikey iniş kalkış yapabilen F-35B modeli ve katapult yardımıyla uçak gemilerinden operasyon icra edebilen F-35C modeli bulunuyor.

Geçen yıl F-35A Lightning II uçakları için 19 milyar dolar bütçe ayıran Kanada, nihai olarak uçaklara 14.2 milyar dolarlık ödeme yapacak. Uçak başına 85 milyon dolara denk gelen bu bütçe, Almanya'nın satın alımı gerçekleştirdiği F-35 savaş uçaklarının birim maliyetinden daha az. Ancak uçaklara ilaveten hangi sistemlerin tedarik edileceği henüz belirsizliğini koruyor.

ABD'nin, bugün son kontratı imzalanan anlaşma ile 88 adet F-35A Savaş Uçağı teslimatını 2029 yılında tamamlaması gerekiyor. Bu sayede Kanada, 2032-34 yıllarına kadar tüm F-35A Lightning II uçaklarını operasyonel hale getirebilecek.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6
  • Muhammed bastan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu f35 çöp olduğu ortaya çıktı zaten yeniden canlanıyor ayağına yatıyorlar ama ABD beleşe vermiştir emin olun asıl curcuna bizim MİSUS çıkınca ortaya çıkacak kuduracaklar
    Cevapla
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Dün ABD bu gün Kanada ???? F35 satışı riske girdi. REKLAM amaçlı ALIM haberi
    Cevapla
  • Şifreli oyuncak 1 yıl önce Şikayet Et
    Alo abi bunun şifresi neydi...
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hantal, özürlü ve çok pahalı. Günümüz savaş enstrümanları çok değişti. Bir süre sonra önemlerini yitirecekler.
    Cevapla
  • Erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    terörist abd Türkiye'ye iyiki vermedin savaş uçağımızı kendimiz yapıyoruz yakında dedeni geberten ebabillerin ismini taşıyan uçaklar geliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti içinde neler oluyor?
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü