ABD ve PKK ile aynı saftalar... Türkiye-Suriye görüşmelerinden İran da rahatsız!

Bölgedeki terör unsurlarının yok edilmesi, sığınmacılarının yurtlarına dönebilmesi ve bölge barışı için gerçekleştirilen Türkiye-Suriye rejimi arasındaki görüşmeler, ABD ve PKK'dan sonra İran'ı da rahatsız etti.

ABD ve PKK ile aynı saftalar... Türkiye-Suriye görüşmelerinden İran da rahatsız!
ABD ve PKK ile aynı saftalar... Türkiye-Suriye görüşmelerinden İran da rahatsız!
GİRİŞ 11.01.2023 18:03 GÜNCELLEME 11.01.2023 18:04
Bu Habere 272 Yorum Yapılmış

Terör örgütü PKK'nın büyük bölümünü işgal ettiği Suriye’de oluşturulmak istenen terör devletini engellemek ve sığınmacıların ülkelerine geri dönüşünü hızlandırmak için Türk yetkililerin Şam rejimiyle başlattığı görüşmeler sürüyor. 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından bozulan Türkiye-Suriye ilişkilerinin, savaş mağdurları ve bölge barışı lehine yeniden normalleşmesi için gerçekleştirilen girişimler, bölgeyi ateşe atmak isteyen odakları rahatsız ediyor.

Rusya aracılığına gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderler düzeyinde de bir araya gelinebileceğinin sinyalini vermesinin yankıları sürüyor.

ABD'den Türkiye-Rusya-Suriye açıklaması: DesteklemiyoruzABD'den Türkiye-Rusya-Suriye açıklaması: Desteklemiyoruz

ABD-İRAN AYNI SAFTA

Türkiye-Suriye rejimi arasındaki üst düzey görüşmeleriyle ilgili ilk tepki açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’tan gelirken, terör örgütü PKK/KCK sözde Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat da benzer yönde açıklamalarla korku ve paniğini dile getirmişti.

PKK'da Türkiye-Suriye rejimi görüşmesi paniği! 'Taktik değil, bizi ortadan kaldıracaklar'PKK'da Türkiye-Suriye rejimi görüşmesi paniği! 'Taktik değil, bizi ortadan kaldıracaklar'

ABD ve PKK’nın ardından İran da konumunu belirledi. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da yayımlanan analiz haberde, Türkiye-Suriye yakınlaşması provokatif ifadelerle eleştirildi.

Ankara’nın Şam ile ilişkileri taktiksel mi stratejik mi?” başlıklı analizde Türkiye’nin “Suriye’deki teröristleri” desteklediği ve “işgalci askerleri”nin bölgeden çekilmesi gerektiği yönünde haddi aşan ithamlara yer verildi. Ankara’nın, Suriye ulusal egemenliğine saygı göstermediğinin savunulduğu IRNA analizinde, Başkan Erdoğan’ın tavrının seçimlerden sonra değişebileceği iddia edilerek Esed rejimine adeta rota çizildi.

KÜSTAH SÖZLER

İran resmi haber ajansı IRNA’da 10 Ocak’ta yayımlanan analizde, “Erdoğan hükümetinin yetkilileri ve iktidardaki AK Parti yanlısı medya devamlı Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesinden söz ediyorlar ancak Türk hükümeti ve basında da AK Parti’nin geçmiş hatalarını telafi etmek, ayrıca Suriye krizini derinleştiren yanlış kararlar ve girişimlerden geri adım atmak için nasıl bir yol haritası izleyeceği henüz belli değil. Çünkü hala Ankara, Suriye’deki teröristleri destekliyor.” ifadeleri kullanıldı.

ESED’E ‘ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANIRSA DEĞİŞİR’ MESAJI

IRNA’daki metinde, “Erdoğan'ın yaklaşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden kazanması amacıyla Suriye ile ilişki kurmak için taktikler pesinde olduğunu ve bunun stratejik bir mesele olmadığını, muhtemelen Türkiye seçimlerinden sonra bunun değişeceğini gösteriyor.” iddiası savunuldu.

ASKERLERİMİZE ‘İŞGALCİ’ DEDİLER

Analizde ayrıca, şu sözler kullanıldı:

“Ankara’nın hem işgalci askerlerini Suriye topraklarından geri çekmesi hem teröristlere silah desteğini kesmesi hem de Suriye ulusal egemenliğine saygı göstermesi –bugüne kadar bunun hiçbir belirtisi görülmedi ve Şam yetkilileri bunları gayet iyi biliyor- şartıyla Ankara Şam ilişkilerinin yeniden kurulacağını vurguladıklarını söylemek gerekir.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 272
  • Kare Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Bölgenin en sinsi, en kalleş, en beş para etmez ulkesi iran. Bunlar bulduklari ilk firsatta yahudilerden once bize saldirir.
    Cevapla
  • Turanoglu 10 ay önce Şikayet Et
    Iean asla rahatsiz okmaz dahada sevinir. Cunku iranin en cok kirktugu kendi icindenki yuzde 50 lik turklerdir. Azerbaycan turkiyeye yakkadincs kirktu neden cinku guney azarbacan turkmenleri 45 milyondur. 2 azerbaycan birlesirse sinlari olur. Turkiye kinuyu iyi anakiz ederse iranda kosa kosa turkiyenin yaninda cunku olur. 1000 yil iran cografyasini turkler yinetmistir. Farslar ise 95 yil
    Cevapla
  • Hasan Dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Iran zaten ABD ye Israile karşi bir ulke degilki Yillardır ABD Iran Liderlerini destekleyip kullandi.Bunu herkes biliyor.İranın adı islam cumhuriyeti gerçek islam olsa Turkiye dahil diger islam ülkelerine cephe almaz.İran ABD nin gizli uydusudur.
    Cevapla
  • El Kuddûs 1 yıl önce Şikayet Et
    İran Ortadoğu'nun en kalleş ülkesidir.
    Cevapla
  • gerçekçi 1 yıl önce Şikayet Et
    savaşın çıktığı ilk günden beri söylüyoruz, esad ile birlikte hareket et diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı