İsveçli profesör, Türk öğrencinin başvurusunu reddetti: Tepki çeken mail

Stokholm Üniversitesi'nden Profesör Per Carlbring, staj başvurusu yapan Fatma Zehra S.'ye, "Seni misafir etmeyi isterdim. Ancak, Türkiye İsveç'in NATO'ya girmesini engellediği için başvurunu engellemek zorundayım" cevabını verdi.

İsveçli profesör, Türk öğrencinin başvurusunu reddetti: Tepki çeken mail
İsveçli profesör, Türk öğrencinin başvurusunu reddetti: Tepki çeken mail
GİRİŞ 14.01.2023 13:08 GÜNCELLEME 14.01.2023 13:08
Bu Habere 169 Yorum Yapılmış

Stokholm Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Per Carlbring psikoloji öğrencisi Fatma Zehra S.'nin staj başvurusuna, "Sevgili Fatma, seni misafir etmeyi isterdim. Ancak, Türkiye İsveç'in NATO'ya girmesini engellediği için başvurunu reddetmek zorundayım. Üzgünüm" şeklinde cevap verdi.

İstanbul, İbni Haldun Üniversitesi, Psikoloji bölümü lisans 3. sınıf öğrencisi olan Fatma, Avrupa Birliği hibe programı Erasmus+ tarafından seçtiği bir okulda 2023 yazında staj yapmaya hak kazandı.

Fatma'nın başvurduğu okullardan biri İsveç'teki Stokholm Üniversitesi'ydi. Öğrenci, 23 Kasım 2022'de akademisyen Carlbring'in yönettiği araştırma projesinde yer almak istediğine dair bir elektronik posta gönderdi.

Birkaç saat sonra Carlbring, "Sevgili Fatma, seni misafir etmeyi isterdim. Ancak, Türkiye İsveç'in NATO'ya girmesini engellediği için başvurunu reddetmek zorundayım. Üzgünüm" şeklinde cevap verdi.

Fatma, TRT World'e "Bu cevabı aldıktan sonra şoke oldum. Bunu sindirmem uzun zamanımı aldı" dedi.

Stokholm Üniversitesi Psikoloji Departmanı Bölüm Başkanı Fredrik Jonsson TRT World'e yapmış olduğu açıklamada, "Araştırma stajyeri olarak bizimle çalışmak isteyen öğrencilerden birçok başvuru alıyoruz. Bu başvuruların hepsini kabul edemiyoruz, ancak herhangi bir talebin profesyonel bir şekilde yanıtlanmasını umuyoruz. Bu durumda, bu konuyu öğrenir öğrenmez harekete geçtik ve rutinimize göre ele aldık" dedi.

Profesör Carlbring ise TRT World'ün sorularına yanıt vermedi.

Fatma, yaşadıklarının "buzdağının görünen kısmı" olabileceğini düşünerek resmi bir şikayette bulundu.

"Bunu bana yaptıysa, üniversiteye başvuran farklı ırklardan diğer öğrencilere de yapmış olabilir" diye ekledi.

Fatma 5 Aralık 2022'de üniversiteye ayrımcılık şikayetinde bulundu. Raporda profesörün cevabının "politik düşüncelere dayandırıldığı" ve "ayrımcı bir tutum sergilediği, hatta tamamen ırkçı olduğu" belirtildi.

Fatma 6 Aralık 2022'de Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Torun Lindholm Ojmyr'den olay ile ilgili bir özür mektubu aldı. Ojmyr, Profesör Carlbring'in davranışının uygunsuz ve yanlış olduğunu kabul ettiğini ve "eşit koşullarda eğitim ve İsveç Ayrımcılık Yasası" da dahil olmak üzere "bölümde ileriye dönük birkaç aktif önlemin planlandığını" iddia etti.

Ancak Fatma, bu önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyor. Üstelik profesörden de resmi bir özür almadı. "Bu noktada, bana bir özür göndereceğini umuyorum ama göndermedi ve bu konuda hayal kırıklığına uğradım" dedi ve "Bence bu davranış çocukça, ırkçı ve gerçekten uygunsuz" görüşünü dile getirdi.

Fatma yaşadığı olumsuz deneyime rağmen başvurusunun aynı üniversitenin psikoloji bölümünde farklı bir hoca tarafından kabul edildiğini ve bu yaz staja devam etmeyi planladığını söylüyor.

KAYNAK: TRT WORLD
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 169
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani Avrupa'da liyakat vardı.İnanın bunlar bizden dah çok ırkçı.Müslüman düşmanları.
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara izin vermeyin bunlar girerse aynen devam
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi russia
    Cevapla
  • Mehmet Altınbaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani Avrupa medeniyeti eşitlik insan hakları bize ders vermeye kalkıyorlardı, iman insanı insan eder, küfür canavar hayvan eder. asla güvenilmez.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki niye reddetmiş deseydiniz Bakalım terörü savundugumuz için diyecekmiydi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir