Sabah saatlerinde idam ettiler, İngiltere'den jet hamle geldi!

İngiltere Dışişleri Bakanlığı bugün İngiliz-İran vatandaşı Alireza Akbari'nin İran'da idam edilmesinin ardından, basın açıklamasıyla İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri’ye yaptırım kararı aldığını duyurdu.

GİRİŞ 15.01.2023 07:01 GÜNCELLEME 15.01.2023 12:48
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

İngiltere Dışişleri Bakanlığı bugün yazılı yaptığı basın açıklamasında “İngiltere, İngiliz-İran çifte vatandaşı Alireza Akbari'nin idam edilmesinin ardından İran'ın Başsavcısına derhal yürürlüğe girecek yaptırım uyguladı. Alireza Akbari bugün erken saatlerde İran rejimi tarafından idam edildi... İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri, İran yargısının en güçlü isimlerinden biridir, yargılama sürecinden ve ölüm cezasının uygulanmasından sorumludur” ifadelerini kullandı.

Bakanlık yaptırımın İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri’nin varlıklarını dondurma ve İngiltere’ye seyahat yasağını içerdiğini belirtti. Açıklama, Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından 'İran rejimini sorumlu tutmaya devam edecekleri' mesajıyla İngilizce ve Farsça olarak paylaşıldı.

Alireza Akbari

SUNAK'TAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bugün İngiliz-İran vatandaşı Alireza Akbari'nin İran'da idam edilmesinin kendisini dehşete düşürdüğünü açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly ise idamı kınayarak sessiz kalmayacaklarını belirtti.

İran medyası tarafından daha önce İran Savunma Bakanı Yardımcısı olarak görev yapan ve casusluk suçlamasıyla 2019da gözaltına alınan Alireza Akbarinin idam edildiği haberleri üzerine İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bugün açıklama yaptı. Başbakan Sunak açıklamasında "İngiliz-İran vatandaşı Alireza Akbari'nin İran'da idam edilmesi beni dehşete düşürdü" ifadelerini kullandı.

İran medyası, Akbarinin İngiltere istihbarat teşkilatı için faaliyetlerde bulunduğunu belirterek 178 üst düzey İranlı görevli hakkında bilgi sağladığını ifade etti. Akbarinin ayrıca 2020'de İran'ın en ünlü nükleer fizikçisi Mohsen Fakhrizadeh'nin öldürüldüğü suikastta rol oynadığı kaydedildi. İran medyası Akbari'nin Avusturya, İspanya ve İngilteredeki banka hesaplarını kullanarak MI6 gibi İngiltere istihbarat teşkilatlarından 1 milyon 805 bin Euro, 265 bin Pound ve 50 bin Dolar aldığını ifade etti.

İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly dün yaptığı açıklamada, "İran rejimi şüphe duymamalı. Alireza Akbari davasını yakından izliyoruz. İran, acımasız infaz tehdidini yerine getirmemeli" demişti. Dışişleri Bakanı, bugün Akbari'nin idamı sonrasında olayı kınayarak İran'ın bir İngiliz vatandaşını idam ettiğini ve sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

BİR AÇIKLAMA DA İRAN'DAN!

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff'in Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı ve Tahran yönetiminin İngiltere tarafından İran ulusal güvenliğini tehdit eden eylemlere karşı sert tepkisinin İngiltere Büyükelçisine iletildiği aktarıldı.

İran yasalarında çifte vatandaşlığın kabul edilmediği belirtilen açıklamada, İngiltere’nin İran içişlerine müdahaleye ve ulusal güvenliği tehdit eden eylemlere devam etmesi durumunda karşılık verileceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, “İngiltere ulusal güvenliğimize tehdit oluşturan eylemler karşısında cevap vermelidir. Karşılıklı saygıya dayalı ilişki geliştirmek, casusluk faaliyetleri ile çelişmektedir” ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: AJANSLAR
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 125
  • SERDAR 1 yıl önce Şikayet Et
    ADALET BÖYLE OLMALI BİR İNSAN CASUSLUK YAPIYORSA İPE TAKILMALI APOYUDA TAKTIKLARINI NE ZAMAN GÖRÜRÜZ ALLAH GÖSTERSİN.o itin asılışını bana
    Cevapla
  • cevap 1 yıl önce Şikayet Et
    Zor dostum zor...
    Cevapla
  • keban 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim
    Cevapla
  • Dede soruyor 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD vatandaşı Furkan Doğan İsrail tarafından yargılanmadan infaz edildiğinde İngiltereye henüz insan hakları gelmemiş miydi? O zaman neredeydiniz? İkisinin arasındaki farkı siz söyleyin ey ingiltere!
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    biz de bir suru ermeni yunan yada kayip ermeni dedikerin cocuklari meclis de hainlik yapar casuzluk yapar bu tip suclarin cezasi direk idam olacak biz de gibi komik hapis cezasi asla olmayacak yada para ver evine git denmeyecek direk idam olacak onun icin gercek turk olmayak insanlarin meclis de olmasi yasak olacak
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler havliyorsa kesin bu iste parmaklari vardir duman olmayan yerden ateş cikmaz
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşını yok sayanlarla ,vatandaşının nerede olursa olsun arkasında duranlar arasındaki fark çok büyüktür, bu durum bir devlet anlayışinin devletin ve yöneticiligin ne olduğunu net göstermektedir.Ufku geniş olanların ,sınırlarının geniş olması çok doğal bir durumdur.Baş olmak baş almakla değil baş olmak yöneticiliği keşfetmek bilmek ve uygulamakla sağlanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yiğidolar pes etmedi! Fenerbahçe 90+4'te yıkıldı
İsrail, Gazze'yi ortadan bölen koridora "operasyon" başlattığını duyurdu