Amerikan medyasında dikkat çeken analiz: Türkiye ABD'nin gücünün sınırlarını gösterdi

Amerikan medyasında yer alan bir analizde Türkiye’nin küresel aktör rolüyle ABD’nin gücünün sınırlarını gösterdiği yorumu yapıldı.

Amerikan medyasında dikkat çeken analiz: Türkiye ABD'nin gücünün sınırlarını gösterdi
Amerikan medyasında dikkat çeken analiz: Türkiye ABD'nin gücünün sınırlarını gösterdi
GİRİŞ 19.01.2023 16:23 GÜNCELLEME 19.01.2023 16:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD’de temasları sürerken Amerikan medyasında gündem F-16’lar. Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la görüşmüş, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD'den yeni bir açıklama gelmişti. Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Başkan Biden, haziran ayında F-16'ların Türkiye'ye satılması gerektiğini söylemişti. NATO'nun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait. Önemli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye meşru güvenlik tehditleriyle karşı karşıya" demişti.

F-16'lara ilişkin görüşmeler devam ederken Amerikan medyasında yer alan bir analizde Türkiye’nin küresel aktör rolüne vurgu yapılırken ABD’nin gücünün sınırlı olduğunu gösterdiği belirtildi.

ABD GÜCÜNÜN SINIRLARINI KABUL ETMELİ

Washington merkezli Amerikan gazetesi The Hill'de yer alan bir analizde, "Türkiye, giderek çok kutuplu hale gelen bir dünyada ABD'nin gücünün sınırlarını kabul etme ihtiyacının iyi bir örneğidir." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin küresel bir aktör olduğu vurgulanan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar'da nüfuz sahibi olduğuna dikkat çekildi.

F-16 SATIŞININ ENGELLENMESİ BİR İŞE YARAMAZ

Ukrayna Savaşı'nın, Erdoğan'ın bağımsız reel politikasını keskin bir şekilde açığa çıkardığı belirtilirken izlenen denge politikasına vurgu yapıldı. Bir yandan Ukrayna ile güçlü ve ekonomik bağlantıları olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer yandan da tahıl krizinin çözülmesi konusunda yaptığı arabuluculuk ile Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesinin bir işe yaramayacağı ifade edilen haberde, Ankara'nın muharip savaşçılar konusunda alternatif kaynaklar bulabileceği de belirtildi. 

"ABD FARKLI ÇIKARLARI ANLAMALI"

Analizde “Erdoğan, NATO'nun Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de bir güven kaynağı olan Türkiye'ye daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Ukrayna bu görüşü pekiştiriyor. ABD'nin, Washington ve Ankara'nın farklı gündemleri ve çıkarları olduğunu kavraması gerekiyor. NATO müttefiki olsun ya da olmasın ABD ve Türkiye'nin çıkarlarının sınırlı bir kesişimi var.” ifadelerine yer verildi. Analizin yazarı Robert Manning ABD’nin daha fazla alçakgönüllülüğe ve diplomatik çevikliğe ihtiyacı olduğunu belirterek ABD’nin gücünün sınırları olduğunu anlaması gerektiğini belirtti.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • ismailbey 1 yıl önce Şikayet Et
    AMERİKA çıkarı olmayan bir yere bir gram bişey vermez bir beklentisi ve çıkarı olmasada su bile vermez çıkarları için her yolu denerler bizim deçıkarlarımız en önceliklidir
    Cevapla
  • vatan aşkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha çok şey anlayacaksınız, kendinizin bir şey olmadığınızı, rakiplerinizin güçlenerek sizi yok ettiğini göreceksiniz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet güçlü olursa herkes saygı duyar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence de açıkça söylemek istemiyorlar ama TÜRKİYE SÜPER GÜÇ ARTIK.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı