Zelenski’den gıda krizi çağrısı: Savaş tarımı vurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski savaşın Ukrayna’nın potansiyellerini yok ettiğini ifade ederek gıda krizi çağrısında bulundu.

GİRİŞ 22.01.2023 11:02 GÜNCELLEME 22.01.2023 11:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında gıda krizine dikkat çekerek, “Gıda pazarını mahveden saldırganlığı durdurmak için dünyanın daha fazla kararlılığa ve daha fazla işbirliğine ihtiyacı var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, savaşın Ukrayna’nın potansiyellerini yok ettiğini ifade ederek, “Tarımsal potansiyelimiz de dahil tüm potansiyelimizi yok eden bu savaştan önce her ay 6,5 milyon ton gıda ihraç ediyorduk. Rusya'nın saldırganlığı ve gıda ihracatımızı engelleme eylemleri nedeniyle sevkiyatlar yarı yarıya azaldı. Tüm bunları tonla değil, insan yaşamıyla sayarsak; şu anda gıdaya erişimi azalmış olan Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtadaki farklı ülkelerde en az 200 milyon insan olacaktır” dedi.

GIDA PAZARIMIZ MAHVEDİLİYOR

Zelenski, gıda kriziyle mücadelede daha fazla kararlılık ve iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Gıda pazarını mahveden saldırganlığı durdurmak için dünyanın daha fazla kararlılığa ve daha fazla işbirliğine ihtiyacı var. Denizi kapatan ve gıda tedarik zincirlerini yok eden her devleti durdurmak gerekiyor. Kıtlığı siyasi etki aracı haline getirmeye çalışan herhangi bir tiranı adalet önüne çıkarmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Zelenski ayrıca tahıl anlaşmasının gıda krizine yönelik diplomatik bir çözüm olduğunu ifade ederek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Zelenski, “Rusya, Karadeniz'deki limanlarımızı bloke etse de ihracatı yeniden başlatmak için diplomatik bir yol bulduk. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres'e ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'a Karadeniz Tahıl İnisiyatifi'nin gerçekleşmesinde zamanında ve etkin katılımlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
 

KAYNAK: DHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Birgün Ukrayna halkı sana bunun hesabını soracak. ABD nın su içtiği dereden su içen iflah olmaz
    Cevapla
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha dur sen abdnin avrupanin agzina bakarsan yakinda yiyecek ekmek bulamiyacaksin onlarin istedigi bu sen hergun cikip sov konusmasi yaparsan daha bu en eyi gunlerin neden gelip abd avrupa savasmiyor canlari tatli onlar size veriyor silahi siz zombigibi onlar icin savasiyorsun yakinda ukraynanin ismi kalacak sen sovuna devam et
    Cevapla
  • Murat gözükara 1 yıl önce Şikayet Et
    Soytarı zelinski ülkeni sattın kukla zelinski...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Turk çiftcisi gıda krizini fırsata çevirsin bol bol mısır ayçiçeği bugday arpa eksin
    Cevapla
  • Seçilmiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerde kriz varsa arkasında muhakkak Global Çetenin parmağı vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!