Uluslararası basından İsveç analizi: NATO üyeliği tehlikeye girdi

Uluslararası basın, İsveç'in NATO üyeliğinin Kur'an'ın yakılmasıyla tehlikeye girdiğini belirtirken, FT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini yazdı.

GİRİŞ 23.01.2023 14:01 GÜNCELLEME 24.01.2023 13:20
Bu Habere 179 Yorum Yapılmış

Müslüman karşıtı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde kendisine verilen izinle Kur'an-ı Kerim'i yaktı.

Danimarka ve İsveç çifte vatandaşı olan aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Paludan'ın İslam'ı hedef alan hareketi, Türkiye'de sert tepkilerle karşılandı.

İktidarıyla muhalefetiyle Türkiye'den İsveç'e arka arkaya tepkiler yükselirken, MHP lideri Devlet Bahçeli, "İsveç'in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis'in onayından geçemeyecektir. Dinimize, dilimize, değerlerimize; Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerimize hıyanetin ve saygısızlığın muhakkak bir sonucu olacaktır" dedi.

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ZORA GİRDİ"

Financial Times (FT) gazetesi, Paludan'ın çirkin hareketinden sonra İsveç'in NATO üyeliğinin çıkmaza girdiğini yazdı. "Başvuru, Türk büyükelçiliği önünde Kur'an-ın yakılmasıyla tehlikeye girdi" başlıklı haberde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün, Türkiye'de halktan gelen şiddetli tepkinin ardından öfke dalgasını yatıştırmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Irkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklamaIrkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklama

Kur'an-ı Kerim'in yakılması sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklamaKur'an-ı Kerim'in yakılması sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklama

Kur'an-ı Kerim'i yakan Paludan ilk kez konuştu: KorkuyorumKur'an-ı Kerim'i yakan Paludan ilk kez konuştu: Korkuyorum

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin, NATO müzakerelerinin derin bir krize sürüklendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda, İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO'ya başvuru konusunda artık bizden herhangi bir hayırhahlık beklemeyeceği açıktır. Terör örgütlerinde caddelerinizde, sokaklarınızda cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO'ya girmesi için destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey" dedi.

Erdoğan'ın sözleri ve İsveç'le yaşanan gerilim, uluslararası basında manşet oldu.

ULUSLARARASI BASINDA "İSVEÇ'İN ÜYELİĞİ TEHLİYE GİRDİ" BAŞLIKLARI

Al Jazeera'da yer alan haberde ise, "İsveç'in NATO hedefi, Kur'an-ı Kerim yakmasıyla çıkmaza girdi" ifadeleri kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde, terör örgütü PKK/YPG tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuklasının asılması provokasyonuna atıf yapılan haberde, Kur'an-ı Kerim yakma eyleminin ilişkileri daha da gerdiği belirtildi.

Politico'daki haberde, "İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma NATO hedefi konusunda gerilimi tırmandırıyor" denildi. Kur'an yakma eyleminin İsveç'in Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyduğu bir günde geldiği ifade edilirken, Türkiye'nin olayı "aşağılık eylem" olarak kınadığı dile getirildi.

The Guardian ise, "Türkiye aşırı sağcı protestolarda Kur'an'ın yakılmasını kınadı" başlığıyla okuyucularının karşısına çıkarken, bu olayın iki ülke arasındaki gerilimi daha da artıracağı vurgulandı.

Associated Press'de (AP) yer alan haberlerde, Türkiye'de Kur'an'ın yakıldığı protestoya duyulan öfkeye vurgu yapıldı. Başkonsolosluk binasındaki çalışanlarının pencereye astığı ve üzerinde "Kitap yakan aptalın görüşüne katılmıyoruz" yazdığı pankarta dikkati çekti.

Hindustan Times da "İsveç'in NATO başvurusu Kur'an-ı Kerim yakma olayından sonra askıda kalıyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

ABD merkezli Fox News, "Stockholm protestosunda Kur'an'ın yakılmasının ardından Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkacak" sözleriyle okurlarına sundu.

ABC News ise haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in İslam karşıtı protestoların ardından Ankara'nın NATO'ya katılma desteğini beklememesi gerektiğini söyledi" ifadesine yer verdi.

BCC gelişmeyi, "Erdoğan, İsveç'e NATO'dan destek beklememesini söyledi" başlığı ile duyururken, İngiliz Guardian gazetesi haberinde şu ifadelere yer verdi:

"İki ülke arasındaki gerilim, hafta sonu Stockholm'de düzenlenen bir protestoda Kuran'ın yakılmasının ardından daha da alevlendi."

İsveç merkezli Aftonbladet "Erdoğan hayır dedi" başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Haberde Rasmus Paludan'ın Türkiye'de büyük bir öfkeye yol açtığının altı çizildi ve şu ifadeye yer verildi: 

"Kısa bir süre önce Erdoğan, protestolar nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyeceğini açıkladı."

Bir başka İsveç gazetesi Svenska Dagbladet "İsveç'in NATO başvurusuna destek yok" başlığı ile çıktı.

Dagens Nyheter ise, "Erdoğan, İsveç'in bu hafta sonu Stockholm'deki ülkenin büyükelçiliği önünde Kuran'ın yakılmasından sonra Türkiye'den NATO uygulamasına destek beklememesi gerektiğini söyledi" dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 179
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç e neymiş bizi çokmu düşünüyorlar miş..Herkes kendi ülkesi ile ilgilensin,kendi işine baksın
    Cevapla
  • Erzurumlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan yeniden seçilirse... Ki seçilecek...
    Cevapla
  • Turgut Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiristiyanlarda kutsal diye birşey yok. Bunlarin dini imanı Allahı kitabı sadece para. Mesela almanya gibi yerde hertarafta kiliseler yıkılıyor giden olmadığı için ama öbür taraftan camiler inşa ediliyor.
    Cevapla
  • Gurbetçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum. Hiristiyanlık diye bir inançları çoktan kalmadı. Bütün gayretleri para para ve güç güç üzerine kurulu. Din ise sadece sembolik. Bunun dışında bir geçerliliği yok.
    Cevapla
  • Kayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir şey olmaz. Türkiyeyi abd öyle veya böyle ya ikna eder yada f 16 ları koz olarak kullanır mecbur eder, eger türkiye bunada boyun eğmezse ozamanda natodan çıkartırlar, ortada formülde çok çözümde. Abd natonun finansörü, harcamaların dörte üçünü abd karşılıyor. Onun için nato demek abd demek
    Cevapla
  • Gurbetci 1 yıl önce Şikayet Et
    Kayserili sen coktan karari baglamisin helal sana ne zekisin has kayserilisin
    Cevapla
  • Mehmet akdemir 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye müslüman birligini canlandırmali artık.zamani gelmedi mi
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Din bir tutkal gibi birleştiricidir. Fakat müslümanlar tek olan dinini, önceki ümmetler gibi fırkalara, sınıflara, hiziplere ayırdılar.
    Cevapla
  • Alp 1 yıl önce Şikayet Et
    Nerde bu müslümanlar abi..Ben camilere mescidlere baktım üç beş kişiler...Nerdeler hak aşıkları..Allah dilese cümle alemi saniyede yok eder ..Rahman olan Allah Salih amel istiyor.. Güzel ahlak istiyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir reklam ile yüz milyonlarca lira vurgun! Firma sahibi İzmir’de yakalandı
Kassam Tugayları keskin nişancıları Cibaliye mülteci kampındaki İsrail askerini öldürdü