Pompeo: Hindistan ile Pakistan, 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndü

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anılarını yazdığı kitabında, Pakistan ve Hindistan'ın Şubat 2019'da nükleer savaşın eşiğine geldiğini belirtti.

Pompeo: Hindistan ile Pakistan, 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndü
Pompeo: Hindistan ile Pakistan, 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndü
GİRİŞ 26.01.2023 09:42 GÜNCELLEME 26.01.2023 09:42
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anılarını kaleme aldığı "Never Give an Inch: Fighting for the America I Love (Asla Bir Santim Vermeyin: Sevdiğim Amerika için Savaşmak)" adlı kitapta Pakistan ve Hindistan'ın Şubat 2019'da neredeyse nükleer savaşın eşiğine geldiğini yazdı.

Pompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı  terk ettiPompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı terk etti

"İKİ ÜLKE NÜKLEER SAVAŞA ÇOK YAKINDI"

Pompeo, kitabında, "Acaba dünya, Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilimin Şubat 2019'da bir nükleer savaşa dönüşmeye ne kadar yakın olduğunu biliyor muydu? Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmiyorum. Ancak bildiğim iki ülkenin savaşa çok yakın olduğuydu" ifadelerini kullandı.

"BİRBİRLERİNİ TEHDİT ETTİKLERİ GECEYİ HİÇ UNUTAMADIM"

Hanoi'de Şubat 2019'da Kuzey Korelilerle yapılan nükleer silahlarla ilgili zirvede, Pakistan ve Hindistan'ın uzun süredir devam eden Keşmir bölgesindeki anlaşmazlıkla alakalı birbirlerini tehdit etmeye başladığı geceyi "hiç unutmadığını" belirten Pompeo, karşılıklı tehdidin 40 Hintli askerin ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrasında başladığını aktardı.

"HAVA SAHASI İHLALLERİ BAŞLADI, SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ"

Pompeo, saldırı hakkında, "Muhtemelen kısmen Pakistan'ın sıkı olmayan terörle mücadele politikaları sayesinde mümkün oldu" yorumunu yaptı. Eski Dışişleri Bakanı, saldırı sonrasında Hindistan'ın Pakistan içlerine hava saldırısı düzenlediğini, Pakistanlıların da savaş uçakları arasındaki "it dalaşı" sonrasında bir uçağı düşürerek pilotunu esir aldığını hatırlattı.

"HİNTLİ YETKİLİ BANA 'PAKİSTAN NÜKLEER SALDIRIYA HAZIRLANIYOR' DEDİ"

Hanoi'de Hintli bir yetkilinin görüşmek için gece yarısı kendisini uyandırdığını ve Pakistanlıların bir nükleer saldırıya hazırlandığını, kendilerinin de buna karşılık vermek üzere alarma geçmeyi düşündüğünü anlattığını aktaran Pompeo, Hintli yetkiliden "hiçbir şey yapmamasını ve durumu düzeltmek için biraz zaman" istediğini ifade etti.

"HİNTLİ YETKİLİNİN DEDİKLERİNİ PAKİSTANLI YETKİLİYE AKTARDIM"

Hanoi'de bulunan dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile oteldeki küçük "güvenli haberleşme tesisinde" çalışmaya başladıklarını belirten Pompeo, daha önce çok defa temasta bulunduğu Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kamar Cavid Bacva'ya ulaşarak Hintlilerin söylediklerini aktardığını kaydetti.

"PAKİSTANLI YETKİLİ BANA 'ASIL HİNDİSTAN NÜKLEER SALDIRIYA HAZIRLANIYOR' DEDİ"

Pompeo, Bacva'nın, bunun doğru olmadığını, bilakis Hindistan'ın nükleer silahlarını kullanıma hazır hale getirdiğini söylediğine işaret etti.

"İKİ TARAFIN DA NÜKLEER SALDIRIYA HAZIRLANMADIĞINI İKİ TARAFI İKNA EDEREK KRİZİ SONLANDIRDIK"

Eski Dışişleri Bakanı, birkaç saat içinde Yeni Delhi ve İslamabad'da yaptıkları çalışma sonucu her iki tarafı da nükleer savaşa hazırlanmadıkları konusunda ikna ettiklerini kaydetti.

Hindistan ve Pakistan, Pompeo'nun iddialarına yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 25
  • ABDULLAH 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu abd nın sonu geldı kel gorundu takke dustu artık cok olmadımı
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okumadan yorumu yazayım: Bu felaket de her zamanki gibi ABD'nin çabalarıyla son bulmuştur ve böylece dünya bir felaketin eşiğinden ABD sayesinde dönmüştür(!)
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye hakkında o kadar yalan söyleyen adamın sözüne itibar edilmez ki
    Cevapla
  • Namyelüs 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir ABD'li siyasetçinin söylediklerinin doğruluğuna ancak aptallar ve naifler inanır.
    Cevapla
  • VATAN 1 yıl önce Şikayet Et
    acaba ortaya o dedikoduyu atan siz (abd) olmayasınız :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu