14 dile çevrilen kitabını İsveç'te yayımlatamayan ödüllü siyahi yazar Akerstrom konuştu

Ödüllü siyahi yazar Lola Akinmade Akerstrom, 14 dile çevrilen "Lagom: İyi Yaşamanın İsveç Sırrı" kitabının İsveç'te yayımlattıramadığını söyledi. Akerstrom ülkede ciddi bir sistematik ırkçılık olduğunu belirtti.

14 dile çevrilen kitabını İsveç'te yayımlatamayan ödüllü siyahi yazar Akerstrom konuştu
14 dile çevrilen kitabını İsveç'te yayımlatamayan ödüllü siyahi yazar Akerstrom konuştu
GİRİŞ 26.01.2023 18:42 GÜNCELLEME 26.01.2023 18:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Akerstrom'un İsveç kültürü ve yaşam tarzını inceleyen, 14 dilde yayımlanan ve 4 dilde çevrim içi olarak bulunan "Lagom: İyi Yaşamanın İsveç Sırrı" adlı bir kitabı var.

Lagom: İyi Yaşamanın İsveç Sırrı

AA muhabirine konuşan Akerstrom, İsveç'te yayınevlerinin "halkın içeriğinden rahatsız olabileceği" gerekçesiyle kitabını yayımlamayı reddettiğini bildirdi.

Akerstrom, çok sayıda yayınevinden geri çevrildiğini, içerikte bazı düzenlemelere gitmek koşuluyla bir yayınevinin kitabı basmayı kabul ettiğini belirtti.

Kitabının reddedilmişmiş olmasını bir erteleme olarak görmediğini söyleyen Akerstrom, kitabını İsveçli okuyuculara tanıtmayı umduğunu dile getirdi.

Akerstrom, kitabın "kültürü, sınıfı ve kariyeri aştığını" işaret ederek şunları kaydetti:

"Kitap, izolasyon, dışlanma ve bütünleşmeye ya da asimile olmaya çalışmak gibi hayatta aynı duyguların bazılarıyla hâlâ mücadele ettikleri çok farklı bağlamları gösteriyor. Yani kitabın asıl konusu, dürüst bir şekilde ülkenin tüm büyük bölgelerini ve üzerinde daha iyi çalışılması gereken tüm kısımlarını da göstermekti. Böylece biz ait gibi hissediyoruz. Ve kitap, tüm dünyada gerçekten iyi gidiyor ama henüz İsveç'te yayımlanmadı."

Kitaptaki karakterlerden biri olan Somalili mülteciden örnek veren Akerstrom, Muna'nın toplumun bir parçası olduğunu hissetmeye çalıştığını aktararak "Kabul edildiğini hissetmek istiyor. Yapabileceği her şeyi yapıyor. Dili öğreniyor ama yine de yeterli değil." değerlendirmesinde bulundu.

Akerstrom, işleyen bir toplumda tanınma ve takdirin temel bir beklenti olduğunu vurguladı.

"IRKÇILIK KONUSUNU CİDDİYE ALMA ZAMANI"

İsveç'te sistematik ırkçılık olduğunu belirten bir BM raporuna atıfta bulunan Akerstrom, daha kötüye gitmeden sorunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Akerstrom, BM raporundaki sorunun görmezden gelinemeyeceğine dikkati çekerek "İskandinavlar, uzun süredir model bir toplumun nasıl olması gerektiğine dair bir işaret olarak görüldü. Ve birçok yönden bilirsiniz, İskandinavlarda doğru anladığımız şeyler var. Ancak nesnel bir kurum, size ele alınması gereken ciddi sistemik sorunlarınız olduğunu söylediğinde, bunu ciddiye almalıyız. ‘Sorunu kabul edelim.’ dememiz gerekiyor." diye konuştu.

İnsanların günlük yaşamlarında gizli ırkçılığı deneyimleme eğiliminde olduğunu belirten Akerstrom, önce ırkçılığa karşı savaşmaya başlamak için bu sorunun kabul edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • silke 1 yıl önce Şikayet Et
    bütün bati ülkeleri böyle. Afrika ve asya kitalarinda yasayan insanlar bati dünyasini cok sever ve ülkelerine gelen turistleri bagrina basar hos karsilar. büyük ilgi gösterirler. birde tam tersini düsünün. IRKCILIGI TAVAN YAPMIS BATI.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mesajı aldık, değişimi yapacağız - Gazete manşetleri
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"