Fransız medyası: Altılı masa Erdoğan'ın mirasını ortadan kaldırma sözü verdi

Batı medyası, altılı masanın ortak mutabakat metnini analiz etti. France 24, muhalefetin "Erdoğan'ın mirasını ortadan kaldırma sözü verdiğine" dikkati çekti. Öte yandan, seçimlerin Batı için hayati olduğu vurgulandı.

GİRİŞ 31.01.2023 10:33 GÜNCELLEME 31.01.2023 11:16
Bu Habere 170 Yorum Yapılmış

Altılı masa, Ankara'da düzenlediği programla Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı.

Masayı oluşturan muhalefet partileri, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerde iktidara gelmeleri halinde yapacaklarını sıraladı.

Muhalefetin tanıtım programını yakından takip eden Batı medyasında dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

Fransızların umudu kırıldı: Erdoğan oylarını arttırdı, muhalefet darmadağınFransızların umudu kırıldı: Erdoğan oylarını arttırdı, muhalefet darmadağın

Altılı masaya tepki: Macron kadar bile olamıyorlar! Yazıklar olsun...Altılı masaya tepki: Macron kadar bile olamıyorlar! Yazıklar olsun...

FRANCE 24: ERDOĞAN'IN MİRASINI ORTADAN KALDIRMA SÖZÜ VERDİLER

France 24, "Muhalefetin, iktidara gelmesi halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mirasını ortadan kaldırma sözü verdiğini" yazdı.

Erdoğan'a karşı birleşen altı partinin, 13 Şubat'ta, cumhurbaşkanı seçimi için ortak aday belirleme sözü verdiği de kaydedilerek, referandumla halk tarafından onay verilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı planlanan adımların ayrıntıları aktarıldı:

"YETKİLERİN ÇOĞUNU GERİ ALMAYI HEDEFLİYORLAR"

Muhalefetin 2 bin 300 maddelik programı, Erdoğan'ın parlamento ve bakanlık oylamasından aldığı yetkilerin çoğunu geri almayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı, 7 yıllık görev süresiyle sınırlandırılıyor ve yetkilendirilmiş yeni bir başbakan milletvekillerine karşı sorumlu oluyor.

"SEÇİMLER, BATI İÇİN HAYATİ"

Diğer taraftan Türkiye'nin NATO'nun stratejik bir üyesi ve Suriye'den Ukrayna'ya uzanan savaşlarda kilit bir oyuncu olarak oynadığı rolün, yaklaşan seçimleri geleneksel Batılı müttefikleri için "hayati" kıldığı belirtildi.

Batılı ülkelerin, "Erdoğan'ın öfkesini çekmemek için" seçimin dışında kalmaya çalıştığı belirtilerek, ancak ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020 seçim kampanyası sırasında bir televizyon röportajında, Washington'ın Türk muhalefetinin unsurlarına "Erdoğan'ı yenmesi" için yardım etmesi gerektiğini söylediği hatırlatıldı.

"ABD İLE KARŞILIKLI GÜVENİ TESİS EDECEKLER"

Öte yandan açıklanan programın dış politika bölümünün, ABD ile "karşılıklı güveni" yeniden tesis etmenin ve Türkiye'nin "Avrupa Birliği'ne tam üyelik" kazanma yolundaki tıkanmış hedefine ulaşmanın önemini vurguladığına dikkat çekildi.

Associated Press: Muhalefet destekçilerini hayal kırıklığına uğrattı
Altılı masanın tanıtım toplantısını aktaran Associated Press ise muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı henüz bir ortak aday gösteremediğini, bunun da "muhalefet destekçilerini hayal kırıklığına uğrattığını" yazdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık sinyali verdiği kaydedildi.

KAYNAK: ENSONHABER
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 170
  • baki taştan 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde allaha s bu altılı maşayı sandıkta ortadan kaldıracağızözverdik
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    6'lı masayı herkes anladı bir %48 bunlara oy veren kitle anlamadı yada tümü vatan haini
    Cevapla
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis size demekki memnun edememis yakinda sinirlari actiginda memnun olacaksiniz avrupaya istilla etme zamani gelmis avrupa asya ortadogu olacak size boyle memnun edecegiz bekleyin
    Cevapla
  • Mileri 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar düşmanımız varsa Erdoğan karşıtıysa ki öyle, o zaman düşmanımın dostu benim düşmanım olmaz mı? Bu gafilleri bulundukları gaflet uykusun uyandırmak için ne yapmalım. Günde nin 1 saat dil döküyorum tık yok nato mermer nato kafa… Erdoğan muhalifleri aslında onun değil, dinimizin, örflerimizin, adetlerimizin muhalifleri. Ne kadar aykırılık varsa bunlarda. İmansız CHP sözde imanlı münafıkları da etrafına toplayıp memleketi yıkma yarışındalar. Bakin hepsi tarihimize düşman en büyük düşmanlar da OSMANLI. Her zaman söylüyorum sadece vatan hainleri ve boş insanlar bunlara oy verir. Saygılar…
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İşde karşımızda ülkemizi yakıp yıkacak ülkemizi dışgüşlerine peşger çekecek altılı masanın yıkım ekipleri allah dizlere ofırsatı vermeyecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?