Kriz büyüyor! Beyaz Saray ve Pentagon'dan açıklama: Neden vurulmadı?

Beyaz Saray ABD hava sahasındaki Çin casus balonuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ''Asla kabul edilemez' denildi. Pentagon da balonun neden vurulmadığına ilişkin açıklama yaptı.

GİRİŞ 03.02.2023 22:42 GÜNCELLEME 03.02.2023 22:42
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray ABD hava sahasındaki Çin casus balonuyla ilgili son dakika açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, '' Bu balonun hava sahamızda bulunması, egemenliğimizin yanı sıra uluslararası hukukun da açık ihlalidir ve kabul edilemez.'' denildi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Çin’a ait ABD hava sahasında uçan balonun, Pekin’in iddiasının aksine manevra kabiliyetine sahip bir gözetleme balonu olduğunu ve yön değiştirdiğini söyledi.

KRİZ BÜYÜYOR! PENTAGON'U TATMİN ETMEDİ

Çin’in ABD hava sahasında tespit edilen yüksek irtifalı balonunun bir meteoroloji balonu olduğu ve hava koşullarından dolayı sürüklendiği açıklaması Pentagon’u tatmin etmedi.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ryder, “Çin’in açıklamasının farkındayız ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz.” dedi.

Ryder, balonun 60 bin fit irtifada ABD’nin iç kesimleri üzerinde uçmaya devam ettiğini ve ABD Hava Savunma Komutanlığının (NORAD) balonu izlemeye devam ettiğini söyledi.

Balonun herhangi bir fiziksel tehdit teşkil etmediğini anlatan Tuğgeneral Ryder, balonun manevra kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.

AA muhabirinin balonunun manevra kabiliyetine sahip olmasının sürüklenmediği anlamına gelip gelmediği sorusuna Ryder, “Balon manevra kabiliyetine sahip ve ABD hava sahasını ihlal etti. Biz de bunu Çin’e ilettik.” yanıtını verdi.

ABD ORDUSU TAKİP ETTİ

Muhabirin balonun ABD hava sahasına girmesinin ardından yön değiştirip değiştirmediği sorusuna yanıt veren Ryder, yönünü değiştirmesiyle birlikte Amerikan ordusunun balonu takip etmeye başladığını söyledi.

NEDEN VURULMADI?

Ryder, balonun neden vurulmadığı sorularına ise balonun bu aşamada herhangi bir tehdit teşkil etmemesi ve vurulması durumunda neden olacağı hasarlardan dolayı henüz vurulmadığı ancak vurulmasının bir seçenek olduğu ve değerlendirmenin devam ettiği yanıtını verdi.

Pentagon, dün ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiklerini açıklamıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek hafta yapılması planlanan Pekin ziyaretini ertelemişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • eski türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin ni hafif alanlar ve Çine inananlar dikkat!
    Cevapla
  • Vatandaş! 1 yıl önce Şikayet Et
    ÇİN BALON gönderdi diye tırsan Amerika Bizim Etrafımıza Donanmasını YIĞIYOR !
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesele Balon değil siz hala anlamadınız mı?Mesele Balon üzerinden Dünyaya Gezi benzeri bir operasyon çekmek.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'de CNN televizyonu ile ; Donaltslarda devamlı çift köfteli HAMBURGER yiyen, OBEZ ve dünya olayları hakkında bir bilgisi olmayan ABD halkının oyalanacağı yeni bir konu bulmuşlar...
    Cevapla
  • Onur 1 yıl önce Şikayet Et
    kontrolden çıkmış mı çıkmamış mı onu görmek istiyor ABD. Çünkü kontrolden çıkmadığını biliyorlar. O yüzden de vurmayıp kontrollü takip yapılıyor. Çin de kontrolden çıktı diye söyledikten sonra geri adım atıp kontrollü geri çekemiyor. Belki de bu savaş nedeni olacak. En azından ağır sonuçları olacak. Çin için kötü tarafı da şu; balon kontrol dışına çıktı deyip buna razı olduklarında ve geri adım atıp balonu kontrollü geri çekemediklerinde eninde sonunda balon ABD'nin, dolayısıyla teknoloji ve bazı istihbari bilgiler ABD'nin eline geçecek. Kamuoyunun görmediği tarafı bu bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı