İsveç ve İtalyan deprem uzmanları: Türkiye 3 metre kaydı

İtalyan Carlo Doglioni ile İsveçli Björn Lund, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, Anadolu yarımadasını 3 metre batı yönünde kaydırdığını söyledi.

GİRİŞ 07.02.2023 09:22 GÜNCELLEME 07.02.2023 19:55
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (INGV) Başkanı Carlo Doglioni, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlere dair yorum yaptı.

Corriere della Sera'ya konuşan Doglioni, "Arap fay hattı, Anadolu fay hattından kuzeydoğu-güneybatı ekseninde 3 metre hareket etti gibi gözüküyor" dedi.

Hareketliliğin 3 metreden de fazla olabileceğini dile getiren Doglioni, "Bu çok büyük bir hareket" diye konuştu.

Doglioni, "Burası oldukça hareketli bir alan ve Akdeniz’deki en tehlikeli bölgelerden biri. Geçen yüzyıllarda buralarda çok şiddetli depremler meydana geldi" diyerek "Türkiye, Arap levhası üzerine gitti gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Carlo Doglioni

"ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM"

Carlo Doglioni, "Plaka ne kadar hareket etmiş olabilir?" sorusuna, "Sahip olduğumuz tahminlerimizden biliyoruz ki fay en az 150 kilometre boyunca, hatta 3 metreden fazla bir yer değiştirmeyle aktif hale geldi. Her şey birkaç on saniye içinde oldu ve bu 7,8-7,9 büyüklüğünde bir deprem" yanıtını verdi.

"Gerçekten çok büyük bir deprem. Merkez üssü Türkiye'nin orta-güney bölgesinde, Suriye sınırının hemen kuzeyindeydi" diyen Doglioni, "Nasıl bir hareketti?" sorusuna ise, "Bir çapraz hareketten bahsediyoruz, fay düzlemi çok eğimli ve olay sırasında fayın iki yanında yatay bir yer değiştirme gözlemliyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Doglioni, "Akdeniz'in en tehlikeli bölgelerinden biri olan çok sismik bir bölgeden bahsediyoruz. Geçtiğimiz yüzyıllarda son derece şiddetli depremler oldu" dedi.

Björn Lund

İSVEÇLİ UZMAN: TÜRKİYE 3 METRE KAYDI

İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN) öğretim görevlisi ve Sismolog Björn Lund da Türkiye'de meydana gelen büyük depremle bağlantılı olarak, depremin meydana geldiği yerin bir tarafında yer alan ülkenin güneybatı kesiminin üç metre hareket ettiğini belirtti.

Lund, "Son 120 yılda dünyanın bu bölgesinde hiç bu kadar büyük bir deprem görmemiştik" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Lund, levhalardaki hareketin sürekli olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Lund, "Şu anda, başka bir depremin ne zaman olacağı belli değil, Levhalar, yeni gerilmeler oluşana ve başka bir deprem olana kadar hareketsiz duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 25
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim ibret almayı nasip etsin
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ı unutan ve onun kurallarını hiç durmadan ayakları ile çiğneyen insanoğluna ne oldu... Kimmiş büyük olan, görsünler şimdi. Allahu Ekber.
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    yunana yaklastik.....korkmusturlar.
    Cevapla
  • Sağ Duyu 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz eskiden beri batıya kayıyorduk. Nihayet anladılar. Kulakları az çınlamamıştır.
    Cevapla
  • Koc 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahi unutan ve onun kurallarini hic durmadan cigneyen insanoglu ne oldu kimmis buyuk olan ayagimiz denk aliriz insallah Allah yardimcimiz olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!