Kurtarma ekibi depremde buldukları tarihi eseri kaçırdı! Türkiye'ye iade edildi

Türkiye'ye Kahramanmaraş'taki depremde gönderilen İsrailli ZAKA arama kurtarma ekibi, yıkılan Antakya Sinagogu'ndan 'Ester Yazmaları' parşömenini yanlarında götürdüğü ortaya çıktı. İsrail'e götürülen tarihi parşömen Türkiye'ye iade edildi.

GİRİŞ 20.02.2023 00:27 GÜNCELLEME 20.02.2023 08:39
Bu Habere 330 Yorum Yapılmış

Depremde zarar gören Antakya Sinagogu'ndan kurtarılan ve İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından önce İsrail'e götürülen tarihi "Ester Kitabı" parşömeni, Türkiye'ye iade edildi.

ÖNCE İSRAİL'E GÖTÜRÜLDÜ! SONRA TESLİM EDİLDİ

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören Antakya Sinagogu'ndaki yıkımdan kurtarılan ve bölgedeki İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından önce İsrail'e götürülen Ester Kitabı parşömenleri İstanbul'daki Yahudi Hahambaşılığına teslim edildi.

Türk Yahudi Toplumu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İlgili Ester (Kitabı) parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir." ifadelerine yer verdi.



İSRAİL'E GÖTÜRÜLMÜŞ

Ester Kitabı, Tevrat'la birlikte Yahudi kutsal metinlerini oluşturan Tanah'ın bir bölümü sayılıyor.

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye gelen İsrailli arama kurtarma ekipleri, Antakya'da çalışma yaptıkları sırada, bölgedeki sinagogun enkazından kurtarılan tarihi Ester Kitabı parşömenlerini İsrail'e götürmüştü.

ZAKA GÖNÜLLÜSÜ: YAŞLI BİR YAHUDİ TARAFINDAN TESLİM EDİLDİ

İsrailli arama kurtarma kuruluşu "ZAKA" gönüllüsü Binbaşı Haim Otmazgin, kutsal metnin bu tarihi nüshasının, sinagogun enkazında bunları bulan "yaşlı bir yerli Yahudi tarafından kendilerine teslim edildiğini" söylemişti.

Söz konusu adamın, "parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemediğini ve korunması için kendilerine teslim ettiğini" anlatan Otmazgin, şunları kaydetmişti:

"Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, depremin yerle bir etmesine rağmen bozulmadan kalmasını sağlamaktan ötürü gerçekten onur duyuyorum."

Otmazgin, "parşömenleri kime emanet etmeleri gerektiğini öğrenmek için İstanbul'daki Yahudi cemaatinden bir yetkiliyle görüşeceklerini" ifade etmişti.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde tarihi Antakya Sinagogu da zarar görmüştü.

Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu da depremde yaşamını yitirmişti.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: HER TÜRLÜ İDDİA ARAŞTIRILIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız.

Parşömenin 2863 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesine ilişkin her türlü iddia Bakanlığımız Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığınca titizlikle araştırılmakta ve süreç Dışişleri Bakanlığımızla koordineli olarak ele alınmaktadır.

KAYNAK: AA, HABER7
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 330
  • Serhan41 2 ay önce Şikayet Et
    Hırsızlık, katillik, ırkçılık, soykırım, dolandırıcılık, şantaj, tehdit, faizcilik ve adını bilmediğim ne kadar suç varsa hepsini bünyesinde bulunduran bir ırk. Defalarca helak olmuşlar yine akıllanmamışlar, bu seferde helak olacaklar.
    Cevapla
  • hasan Özden 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu zihniyet bırakın enkazdan canlı çıkarmayı, yaralıyı öldürür. Hırsız Yağmacılar. Adi herifler.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlık düşmanlarının, insanları kurtarmaya gelmediklerini biliyordum. Depremi fırsat bilip soyguna gelmişler.
    Cevapla
  • serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    hırsız köpekler
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    biz can derdindeyiz adamın amacına bak ya bunlardan bir insan olarak tiksinti duyuyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı