Türkiye'nin F-35 projesindeki rolü Almanya'ya verildi

Amerikan Lockheed Martin ve Northrop Grumman şirketleri, F-35 jetlerinin orta gövdesinin üretimi için Alman Rheinmetall şirketiyle anlaştı. Bu üretimi, daha önce Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gerçekleştiriyordu.

Türkiye'nin F-35 projesindeki rolü Almanya'ya verildi
Türkiye'nin F-35 projesindeki rolü Almanya'ya verildi
GİRİŞ 20.02.2023 09:32 GÜNCELLEME 20.02.2023 09:32

F-35 programının ortak üreticileri arasında yer alan Türkiye, S-400 tedariki gerekçe gösterilerek Eylül 2021'de programdan çıkarılmıştı. Programdan çıkarılmadan önce yaklaşık 11 Türk savunma sanayii şirketi, F-35 savaş uçağı için bir dizi kritik parçanın üretimini gerçekleştiriyordu. Bahsi geçen 11 şirket arasında bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), tıpkı Rheinmetall gibi Northrop Grumman'a teslim edilmek üzere F-35 uçağının orta gövdesini üretiyordu. Türkiye'nin programdan çıkarılmasının ardından 11 Türk şirketinin parça üretimi de sonra ermiş oldu. F-35 programının ana yüklenicisi Lockheed Martin, bir süredir Türk şirketlerinin iş paylarını diğer yerli ve yabancı şirketlere dağıtmak için çalışmalar yürütüyor.

TUSAŞ'IN YERİNE ALMAN ŞİRKET

ABD merkezli Lockheed Martin ve Northrop Grumman şirketleri, Rheinmetall AG ile F-35'in orta gövdesi için stratejik tedarik kaynağı olarak bir niyet mektubu imzaladı. Bu potansiyel ortaklık ile Almanya'da ikinci bir F-35 orta gövde entegre montaj hattı (IAL) kurulacak.

Rheinmetall ile ABD'li şirketler arasında yapılan ve Avrupa'da ikinci bir F-35 orta gövde entegre montaj hattının kurulumunu kapsayan anlaşma, bir anlamda TUSAŞ'ın rolünün Alman Rheinmetall şirketine verilmesi anlamına geliyor.

Türk şirketlerinin programdan çıkarılması, F-35 tedarik zincirinde önemli problemlere yol açmış ve hem tedarik sorunları ortaya çıkmış hem de maliyetler artmıştı. Uçağın üreticilerinden olan Türkiye, 100'den fazla F-35 savaş uçağı tedarik edecekti.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü
İşte Türkiye'nin Gabar petrolü ve Karadeniz gazından kazancı