Putin: Rusya Yeni START'taki katılımını askıya alacak

Putin Federal Meclis'te yaptığı konuşmada "Batı'nın hedefi sınırsız güç. Batı, bölgesel çatışmayı küresel hale getirmek istiyor" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca Yeni START antlaşmasındaki katılımını askıya alacaklarını açıkladı.

GİRİŞ 21.02.2023 14:49 GÜNCELLEME 21.02.2023 16:53
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamento üyeleri, kabine üyeleri ve üst düzey bürokratların katıldığı Federal Meclis konuşmasını yaptı. Putin konuşmasında Ukrayna savaşından START anlaşmasının askıya alınmasına kadar birçok konuya değindi.

İşte Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar:

"Rusya, Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık oldu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif etti. Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor."

SAVAŞI BATI BAŞLATTI

"Savaşı başlatan taraf Batı’ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak. Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil."

"Batı, ne kadar fazla uzun menzilli silah gönderirse biz de bu saldırıları sınırlarımızdan uzaklaştırmak zorunda kalacağız" 

NASIL DOST OLUNACAĞINI BİLİRİZ

"Biz Rusya olarak nasıl dost olunacağını biliriz. Verdiğimiz sözleri tutarız, kimseyi hayal kırıklığına uğratmayız. Pandemi döneminde İtalya dahil birçok ülkeye yardım ettik. Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'ye hemen yardıma gittik"

START'TAKİ KATILIM ASKIYA ALINACAK

Putin, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söyledi.

FÜZE SİSTEMLERİ SALDIRIYA HAZIR BEKLEYECEK

"Karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım."

NATO'DAN YANIT GECİKMEDİ

Putin'in açıklamalarına NATO'dan cevap gecikmedi.  NATO, Rusya'nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek, Rusya'ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,"Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya'ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum." dedi.

NÜKLEER TESTLERE HAZIRIZ

Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın silahlandırılması için 150 milyar dolardan fazla harcama yaptığını vurgulayarak "Kıyaslamak gerekirse Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre G7 ülkeleri 2020 ve 2021'de dünyanın en yoksul ülkelerini desteklemek için 60 milyar dolar ayırmıştı." diye konuştu.

Ukrayna yönetiminin, ulusal çıkarları yerine üçüncü ülkelerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini anlatan Putin, "Ukrayna'ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız. Batı, Ukrayna'yı hem bir poligon hem de Rusya'ya karşı bir koçbaşı olarak kullanıyor. 1930'larda da şimdi de planlar hep aynı, Doğu'ya doğru doğrudan saldırganlık. Avrupa'da yabancı ellerle bir savaş çıkartmak ve rakipleri bertaraf etmek." değerlendirmesinde bulundu.

Washington'daki bazı politikacıların, ABD'nin yeni tür nükleer silahların test edilmesi olasılığını şimdiden düşündüklerine işaret eden Putin, "Bu durumda, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rosatom, Rus nükleer silahlarını test etmeye hazır olmalıdırlar. Elbette bunu ilk yapan biz olmayacağız ancak ABD testler yaparsa, biz de yaparız. Hiç kimse küresel stratejik eşitliğin yok edilebileceği gibi tehlikeli bir yanılsamaya kapılmamalıdır." dedi.

KAYNAK: AA, İHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 32
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Aklima cok cilgin bir proje geldi, İstermisiniz putin almayaya askeri saldirmazlik paktı anlaşması teklif etsin ? Nasıl olur?
    Cevapla
  • Maraşlı Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaş basladi başlayacak. Verilen demeclerde geri vites yok. Ya bu büyük bir savaşa dönüşecek ya da ABD ya da rusya geri adım atacak. Rusya'nın geri adım atması ABD den daha zor. Çünkü daha hayati. ABD ise avrupayi savaşa sürüklemeyi düşünüyor. Avrupa'dan çatlak sesler çıkmaz ise, Almanya Fransa İtalya savaş karsitilgini istemezse bu savaş başlar. Türkiye'nin güçlü olması NATO için artık bir sorun. Çıkarlarımız NATO onu e koymaya başladık.bu onları çok rahatsız ediyor. Deprem onlar için bulunmaz ortam yarattı.insallah metin basiretli azimli ve akıllı bir yol cizebiliriz. Bu savaş turkiyenin tavrına çok bağlı . Türkiye'yi arklarina albilirlerse savaş hızlı büyür.
    Cevapla
  • Acı gercek 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşa olarak kullanacakları harcayacakları yeterli ulke bulurlarsa savaşı başlatırlar. 1. Dunya savaşından akıllanmış olmamiz lazim. Ukrayna, Turkiye, Yunanistan harcanan yem olan ulkeler olur, bosu bosuna canlarımızı harcamış oluruz. Tarih tekerrür etmesin. Bu kez kimsenin kurduğu oyunun figüranı olmayalım. Yok olacağız yoksa.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    arkandayiz Putin emmi sen rahat ol. sen yukardan biz yandan butun avrupayi dagitacaz
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Sivil kaybı Rusya'nın Suriye'de rejim ile beraber öldürdüğü insan sayısının %1'i bile değil. Kafirlere merhametli Müslümanlara zalim.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa kaşınıyor, Putin'i kimse küçümsemesin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri: 42 bin polis görevde
Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı! Dünya liderlerine seslendi