Zelenski'den Xi Jinping'e sürpriz mesaj

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Pekin'in Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi çağrısı yapmasının ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelmeyi istediğini söyledi.

Zelenski'den Xi Jinping'e sürpriz mesaj
Zelenski'den Xi Jinping'e sürpriz mesaj
GİRİŞ 25.02.2023 11:16 GÜNCELLEME 25.02.2023 12:51
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın birinci yıl dönümü kapsamında gazetecilerle bir araya geldi.

Ukrayna'daki savaşın siyasi çözümüne ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 12 maddelik belgeye değinen Zelenski, "Bana öyle geliyor ki bu Çin'in bir barış planı, bir çözüm ya da bir deklarasyonu değildi. Çin'in sadece düşüncesini gösterdiğine inanıyorum. Çin'in Ukrayna hakkında konuşmaya başlaması da çok iyi" ifadelerini kullandı.

Çin'in bazı görüşlerine katılmadığını da belirten Zelenski, "Uluslararası hukuka saygı, toprak bütünlüğü ve belirli güvenlik konuları söz konusu olduğu bu pozisyonlarda Çin ile birlikte çalışmak gerekiyor. Görevimiz, bazılarını izole etmek için herkesi bir araya getirmek" dedi.

"ÇİN'İN RUSYA'YA SİLAH TEDARİK ETMEYECEĞİNE İNANIYORUM"

Zelesnki, Çin'in adil bir barışın yanında, yani Ukrayna'nın yanında olmasını umduğunu ifade ederek, "Bu benim için önemli. Çin'in Rusya'ya silah tedarik etmeyeceğine gerçekten inanmak istiyorum. Bu en önemli nokta ve bunu önlemek için her şeyi yapıyorum" şeklinde konuştu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüşmek istediğini vurgulayan Zelenski, "Ülkelerimize ve dünya güvenliğine fayda sağlayacağına inanıyorum. Çin ile büyük bir ticaretimiz var. Mesele sadece savaş değil. Mesele şu ki biz ekonomik ilişkileri korumakla ilgilenen ülkeleriz. Bildiğim kadarıyla Çin tarihsel olarak toprak bütünlüğüne saygı duyuyor, bu da Rusya'yı topraklarımızdan çıkarmak için her şeyi yapması gerektiği anlamına geliyor. Çünkü egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı bundan ibarettir" dedi.

"Savaşın gerçekten bitmesini istiyorum" Ukraynalıların tüm bölgeleri özgürleştirmek istediğini belirten Zelenski, "Savaşın gerçekten bitmesini istiyorum. Çünkü barışı çok istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çalışmamız gerekiyor, çünkü her şey Ukraynalılara bağlı" diyen Zelenski, "Askeri adımlar var, onlara hazırlanıyoruz. Mental olarak hazırız. Teknik olarak hazırlanıyoruz. Silahlarla, tugaylarının oluşumuyla özellikle farklı kategorilerde ve farklı nitelikteki saldırı tugaylarıyla hazırlanıyoruz. Sadece Ukrayna'da değil, diğer ülke topraklarında da. Çünkü farklı türde silahlar var ve buna hazır olmamız gerekiyor. Tüm Ukraynalılar ve ortaklarımız, güçlü ve birlik halinde olursa zafer kaçınılmaz olarak Ukraynanındır" şeklinde konuştu.

Zelenski, "Zafer olacağına eminim. Evet, bu yıl gerçekten istiyorum. Bunun için her şeye sahibiz" dedi.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • bacanak 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam olsan ülkeni bu ateşe atmazfın rusya sizin genetik abiniz abi kardeş savaşırmı abd ab nin gazına gldi devletini düşürdüğün furum ortada
    Cevapla
  • Necmi 1 yıl önce Şikayet Et
    savaşın bitmesini sen istesen ağa babaların istemez yazık etti Ukrayna'ya.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ettin ukraynaya
    Cevapla
  • Sait 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam icin yorum yspmaya degmez
    Cevapla
  • erdem değer 1 yıl önce Şikayet Et
    ya hu içimizde ne çok rus sevdalısı varmış. arkadaş, zelenski kendi ülkesini kendi topraklarını savunuyor. komedyen dediğiniz adam 1 yılı aşkın süredir kaçmadı, ordusunun halkının yanında durdu. rusyanın savaşı kazanması durumunda gözünü Türk devletlerine dikeceğini hiç mi düşünmüyorsunuz? ya da kaybetmesi halinde işgal ettiği diğer Türk devletlerinin bağımsızlığına kavuşabileceğini düşünmüyor musunuz?
    Cevapla
  • İsmail Çakıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen hağla ülkelerin topraklariylamı işgal edildiğini düşünüyorsun Zelensky nin elinde tuttuğu toprak ABD ve NATO nun işgali altında değilmi Sence ABD batı komşumuz Yunanistana kurmuş olduğu askeri üstler ne anlama geliyor Şunu anlamak lazim bir ülkenin yönetimini işgal ettiysen toprakları zaten senin Yunanistan örneğinde olduğu gibi ABD Türkiye üzerindeki çıkarlarını elde edemeyince Yunanistanın sözde askeri gücünü de Türkiye ye karşı kullanacaktır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"