Reuters: Erdoğan sonrası Türkiye, yeniden kabul görebilir

İngiliz haber ajansı Reuters, "Erdoğan sonrası Türkiye, yeniden kabul görebilir" başlıklı bir analiz yayımlayarak, Türkiye'deki seçimleri kimin kazanmasını istediklerini açıkça ortaya koydu.

GİRİŞ 01.03.2023 13:18 GÜNCELLEME 01.03.2023 16:26
Bu Habere 226 Yorum Yapılmış

İngiliz haber ajansı Reuters Hugo Dixon imzalı yayımlanan makalede, Erdoğan'ın enflasyonu tırmandıran ekonomi siyasetleri nedeniyle "yatırımcıların son yıllarda Türkiye'den uzak durduğu" ileri sürüldü ve "Putin'e yakınlaştıkça ülkenin Batı ile ilişkileri kötüleştiği" vurgulandı.

Devamında ise, "Bu ayki ölümcül depremden sonra daha olası hale gelen seçimlerde muhalefetin kazanması tüm bunları değiştirebilir. Erdoğan'ın kaybettiği senaryoyu düşünelim" ifadeleri yer aldı.

"AB ve Amerika anlaşılır bir şekilde Erdoğan sonrası dönemin fırsatları hakkında şimdilik hiçbir şey söylemiyor" denilen makalede, yine de Erdoğan'ın kaybetmesi halinde "Türkiye'nin yeniden Batı ittifakına nasıl kabul edileceğini düşünmek için çok erken olmadığı" belirtti.

BATI YÖNLÜ POLİTİKA

Reuters analizinde, "Yeni bir hükümet hem AB hem de ABD ile daha yakın ilişkiler kurmak için iyi bir konumda olacaktır. Demokrasiye olan bağlılıkları ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin onaylamaları da bu yolu kolaylaştıracaktır" cümlelerini kullandı.

Makalede, "İktidardaki AK Parti'ye meydan okuyan altı partili koalisyon, resmi rakamların yüzde 58 olarak ortaya koyduğu enflasyonu ortadan kaldırmayı planlıyor. Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının baltaladığı demokratik normları ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmeye kararlı. Türkiye'nin NATO ittifakının sadık bir üyesi olduğunu da açıkça ortaya koyacaktır. Erdoğan'ı İsveç ve Finlandiya'nın transatlantik savunma paktına üyeliğini engelleme kararı kendisinin sadakatini şüpheye düşürdü. Bu politikalar Batı’dan yatırım akışına yol açabilir ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yeni bir ticaret ve iklim anlaşmasının önünü açabilir" denildi.

"Amerika ve AB ayrıca altı partili koalisyonun Rusya'nın askeri açıdan faydalı teçhizat ithal etmesine yardımcı olan şirketlere baskı yapmasını isteyecektir. Erdoğan hükümeti yaptırımların ihlal edildiğine dair kanıt bulması halinde harekete geçeceğini söylese de yeni bir hükümet muhtemelen daha istekli bir şekilde işbirliği yapacaktır" denilen haberde, Erdoğan'ın Putin'le yaptığı anlaşmalar konusunda çok az şeffaflık olduğu ileri sürüldü. Rusya'nın "Türkiye'ye borç veren dost ülkelerden biri olup olmadığının sorgulanması gerektiği" belirtildi.

Reuters, IMF'yle ilgili kısımda, "Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomi politikaları daha kötü bir mali krize zemin hazırlıyor. Türkiye bir mali krizle karşı karşıya kalırsa, döviz kredisi için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurabilir. Altı partili koalisyonun daha fazla ekonomik güvenilirlik kazanmak için muhtemelen bunu önceden yapması gerekir. Muhalefetin önerdiği ekonomik reformlar kısa vadeli acılar getirebilir" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: HABER7
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 226
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Okuyun kanı bozuklar size söylüyor, Erdoğan sonrası Türkiye tekrar bizim mandamiz olacak diyor,ama sizin için farketmez değil mi, çünkü kan bozuk
    Cevapla
  • Şentürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Korkmayın üzülmeyin yeise kapılmayın çünkü ALLAH CC bizimledir reis ile ölümüne
    Cevapla
  • sade vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölürüz abd mandası olmayız. Varsın 7 li masa abd den biat alsın.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    sırf abd ve avrupadan aferin almayalım diye Reisle ölüme giderim.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Sana aferin vermezler. Batıdan aferini vatan hainleri ve işbirlikçileri ancak alırlar.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de dinimi özgürce yaşatan Reisle ölüme giderim. Gerisi fasa fiso.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
Çocuklarına karşı mezarlı önlem aldılar... Aydın'da 'Beni bahçeme gömün' akımı