İran 12 gün içinde nükleer üretme yapma kapasitesine ulaştı

Uluslararası denetçiler, İran'ın Fordo tesisinde yüzde 83.7 oranında zenginleştirilmiş uranyum tespit etti. ABD'ye göre, İran'ın nükleer bomba üretme süresi 12 güne kadar düştü.

İran 12 gün içinde nükleer üretme yapma kapasitesine ulaştı
İran 12 gün içinde nükleer üretme yapma kapasitesine ulaştı
GİRİŞ 02.03.2023 08:26 GÜNCELLEME 02.03.2023 10:02
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle her 3 ayda bir paylaştığı İran'ın nükleer faaliyetlerini ele alan raporunda, bu ülkede yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum parçacıklarının tespit edildiği bilgisine yer verdi.

Amerikan haber ajansı AP'nin elde ettiği raporda "İran, ajansa zenginleştirme seviyelerinde 'istenmeyen dalgalanmaların' geçiş döneminde meydana gelmiş olabileceğini bildirdi" ifadesi de yer aldı.

UAEA Başkanı Rafael Grossi, hafta sonu İran Başbakanı İbrahim Reisi'yle yüz yüze görüşeceğini açıkladı.

"BOMBAYA ERİŞİM SÜRESİ KISALDI"

Voice of America'da (Amerika'nın Sesi) yer alan habere göre, UAEA'nin raporu Washington'da ciddi rahatsızlığa yol açtı. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi oturumunda konuşan Pentagon Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, "İran'ın önceki yönetimi 2018 yılında Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (JCPOA) çıkma kararı aldığında, nükleer bir bomba için gerekli bölünebilir materyali üretmek için 12 aya ihtiyaçları vardı. Şimdi bu süre 12 güne kadar düştü" dedi.

İRAN YALANLAMIŞTI

İran'ın yüzde 84 seviyesinde uranyum zenginleştirdiğine ilişkin haberler çıkmış, Tahran bunu yalanlamıştı.Nükleer başlık için uranyumun yüzde 90 veya daha fazla zenginleştirilmesi gerekiyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İran yaparsa bizde meçburen yaparız
    Cevapla
  • Evlad-l fatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    elhamdülillah
    Cevapla
  • ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah, darısı Türkiye ye ...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    40 senedir hep aynı hikaye bir varmış bir yokmuş
    Cevapla
  • yavuz sultan selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Iran atom bombasini yapmasi icin 12 gün degil en az 12 senesi daha var bunu herkez biliyor ama simdi irana operasyon cekmek icin firsat kolaniyor.... yesinler birbirini irandan bize zaten fayda yok bizim menfaatimiz icin irana operasyonmu yapiyor tas üstünde tasmi birakmiyorlar yapsinlar isimize gelir iranda daha cok nüfus sahibi oluruz beter ol iran
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    iran zaten yapmış yapacağını sen nedersin efendi .! ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan 'devrim niteliğinde' deyip duyurdu! Milyonları ilgilendiren hazırlık...
Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı