ABD'den Türkiye dahil 4 ülkeye Rusya suçlaması: Yaptırımlar deliniyor

Washington yönetimi, Türkiye üzerinden Rusya'ya yönelik yaptırımların delindiği iddiasını gündemde tutmaya devam ediyor. Yaptırımları delmek için çeşitli yollara başvurulduğunu söyleyen ABD, sorumluların yargılanabileceğini kaydetti.

GİRİŞ 03.03.2023 11:26 GÜNCELLEME 03.03.2023 17:17
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

ABD hükümeti; Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin üzerinden yapılan ticaretle, Rusya'ya yönelik yaptırımların delindiğini ifade etti.

ABD Adalet, Ticaret ve Hazine Bakanlıklarının ortak açıklamasında bu ülkelerin, "Rusya veya Belarus'a satılması yasaklanmış ürünlerin yasa dışı bir şekilde gönderilmesinde kullanıldığı" yer aldı.

ABD hükümeti şirketlere yaptığı çağrıda, Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyma konusunda dikkatli olmalarını talep etti; aksi takdirde sorumluların yargılanacaklarını ekledi.

Yaptırımları delmek için paravan şirketler, takma isimler, belirsiz hale getirilmiş nakliye bilgileri gibi taktikler kullanıldığını belirten ABD hükümeti, şirketleri bu taktiklere karşı dikkatli olmaya davet etti.

ABD'den Türkiye'ye Rusya tehdidi: Uyarıyoruz, yoksa yaptırım uygularızABD'den Türkiye'ye Rusya tehdidi: Uyarıyoruz, yoksa yaptırım uygularız

ABD ve çoğu Avrupa ülkesi geçen yıl koordinasyon içinde Rusya'ya yönelik çok sayıda yaptırım uygulamaya başladı.

Fakat aralarında Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'nın da olduğu ülkeler bu yaptırımlara katılmadı.

ABD bir süredir bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine göz yummayacaklarına yönelik açıklamalar yapıyor.

Özellikle çip ve askeri sanayide kullanılabilecek ürünlerin ticareti takip ediliyor.

Üç bakanlığın ortak açıklamasında, "Kötü niyetli aktörler Rusya'ya yönelik yaptırım ve ticaret yasaklarını delmek için uğraşmaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

ABD Ticaret Bakanlığı, kısa süre önce aralarında Rusya ve Çin'deki şirketlerin de bulunduğu 90 tüzel kişiliğe yaptırım uygulamıştı.

Çavuşoğlu ile Blinken'dan ortak basın toplantısı: F-16 ve F-35 açıklamalarıÇavuşoğlu ile Blinken'dan ortak basın toplantısı: F-16 ve F-35 açıklamaları

BLİNKEN'IN ZİYARETİNDE KONU GÜNDEME GELMİŞTİ

Yaptırımların Türkiye üzerinden delindiği iddiaları yeni değil. ABD tarafı bir süredir bu konuyu çeşitli vesilelerle gündeme getiriyor. Ankara ise iddiaları reddediyor.

Konuyla alakalı son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye savaş öncesi ve başlamasından bu yana son derece ilkeli bir tutum izliyor. Bugüne kadar boğazdan hiçbir savaş gemisinin geçişine izin vermedik. Türkiye tek tarafları yaptırımlara katılmıyor, BM yaptırımlarına uyuyoruz elbette. Biz ABD ve AB yaptırımlarının Türkiye üzerinden delinmesine izin vermiyoruz. Savunma sanayisinde kullanılacak ürünlerin bizim tarafımızdan Rusya'ya ihraç edildiği doğru değil. Bu konuda herhangi bir ihlal olursa gereğini yaparız. Tutumumuz açık ve net" demişti.

KAYNAK: HABER7, BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 125
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yine Film izliyor galiba :)
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz pkk destekleyin size kim yaptırım uygulayacak eski abd değilsiniz geç onları
    Cevapla
  • A.A. 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen terörist pydye tırlar dolusu silah gönder tamam, biz komsumuz rusyaya sen istedin diye bişey göndermicez tamam değil. Bencil fesat abd
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi kendileri gibi hırsız görüyorlar. Nixon zamanında North olayını unutmadık. İran'la rehine krizi ile ambargo uygulanırken, el altından silah satışı yapanlar kimdi, Yahudi gibi hem vuruyorlar, sonrada beni dövüyorlar yaygarası, aldığınız ahlar çıkacak
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Şeytanın keyfi yaptırımlarını uygulamadık diye suçlu mu olduk? Lanet şeytan biz de seni ağır suçladık. Oldu mu şimdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı