Cinderes'teki depremzedeler yardım bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremde Suriye'nin kuzeyindeki Afrin’de ailesinden 31 kişiyi kaybeden Habib Habib yaşadığı derin acıların üstüne mülk sahiplerinin istismarına maruz kaldı.

Cinderes'teki depremzedeler yardım bekliyor
Cinderes'teki depremzedeler yardım bekliyor
GİRİŞ 10.03.2023 15:07 GÜNCELLEME 10.03.2023 15:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli depremde Suriye'nin kuzeyindeki Afrin’de ailesinden 31 kişiyi kaybeden Habib Habib yaşadığı derin acıların üstüne mülk sahiplerinin istismarına maruz kaldı.

Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ilçesi Cinderes beldesi, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde en fazla etkilenen yerleşimlerin başında geliyor.

Habib 3 çocuğu ve eşiyle Esed rejimi saldırıları sonrası İdlib’in güneyindeki Marrethırme köyünden 3 yıl önce Cinderes beldesine göç etti.

Cenderes beldesinde Habib’in ailesiyle yaşadığı bina 6 Şubat sabahı artçı sarsıntıların da etkisiyle yıkıldı.

AİLESİNDEN 31 KİŞİYİ KAYBETTİ

Ailesini güvenli bir yere alarak kardeşlerinin, akrabalarının yaşadığı binalara giden Habib depremin etkisiyle ailesinin çoğunun enkaz altında kaldığına şahit oldu.

Uzun uğraşlar sonucu ailesinin bir kısmını günler sonra enkaz altından kurtaran Habib; abisi, ablası ve halası dahil 31 yakınını depremde kaybetti.

Yaşadığı evden bir parça eşyayı dahi sağlam çıkaramayan Habib, ailesinden kurtulanlarla yardım kuruluşlarının sağladığı çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

ÇADIR BİLE KURAMADI

Binalardan uzakta bir yerde çadır kurmak isteyen Habib, mülk sahibinin kullanım bedeli olarak kira istemesiyle ikinci şoku yaşadı.

Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarıyla evini ve eşyalarını kaybeden Habib deprem dolayısıyla hem ailesinden birçok kişiyi hem de mülkünü yitirdi.

Allah’a şükrünü eda eden Habib, Suriye’de mülk sahiplerinin savaşzede ve depremzedelerin yaşadığı durumları suistimal etmelerinden yakındı.

Deprem günü yaşadıklarını anlatan Habib Habib beldede ailesinin çoğunun kaldığı 5 katlı binanın depremden dolayı çöktüğünü söyledi.

Akrabalarının cesetlerine ancak depremin dördüncü gününde ulaşmaya başladığını anlatan Habib "Ailemden o kadar kaybım var ki inan isimlerini hatırlamakta güçlük çekiyorum." dedi.

Kaybettikleri yakınları nedeniyle travma yaşadığını belirten Habib "Ailenin büyüğü benim. Kardeşim ve kız kardeşim bana çocuklarının nerede olduğunu soruyor. Şehittir, cennette diyorum. Çadıra girmiyorum artık. Kaldıramıyorum sorularını." diye konuştu.

8 AİLE 3 ÇADIRDA YAŞIYOR

Habib, Marrethırme’den Cinderes’e yerinden edilirken durumun kötü olduğunu, depremdeki maddi ve manevi kayıplarla daha da kötüleştiğini ifade etti.

"8 aile 3 çadırda yaşıyor. Arazi sahibi 200 dolar kira istedi." diyen Habib, Sivil Savunma ekiplerinin enkazlarının kaldırmasını beklediğini, temizlenen alanda çadırları kuracağını dile getirdi.

Depremi istismar ederek evlerin kiralarını fahiş şekilde artıranları kınayan Habib, "Bu gibi durumda bile suistimal ediliyoruz. Evlerin enkazları kaldırılınca çadırlarımızı orada kuracağız." dedi.

Depremden önce çalışarak ailesinin geçimini sağladığını, kimseye muhtaç olmadığını belirten Habib, "Şu an yardımlarla yaşıyoruz. Boynumda yetim, engelli var. Bir eşya çıkarmadım. Ekmek bulmakta zorlanıyoruz bazen ama elhamdülillah." diye konuştu.

Göç verilerine ilişkin çalışmalar yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü verilerine göre, depremde Cinderes belde ve kırsalında 3 bin aşkın bina yıkıldı veya ağır hasar gördü, 1354 kişi hayatını kaybetti.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Emins 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman müslümana bunu yapıyorsa imanı sorgulanır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden'dan İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili şok itiraf!
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar