Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'den dünyaya "Türk Birliği" mesajı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılan liderlerden dünyaya "Türk Birliği" mesajı verildi. Aliyev "Türkiye odak güç haline geldi" dedi. Orban ise Türk dünyasının kilit rol oynayacağını söyledi.

GİRİŞ 16.03.2023 16:06 GÜNCELLEME 16.03.2023 16:54
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi. 

 Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov da katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi'nde konuştu.

"AZERBAYCAN HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA OLACAK"

Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye'nin her zaman hem iyi hem de kederli günlerde birbirinin yanında olmayı sürdürdüğünü kaydederek gelecek süreçte de bunun böyle olmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye'nin bu depremin sonuçlarının üstesinden geleceğini ifade eden Aliyev, Erdoğan'ın siyasi, diplomatik ve manevi desteği sayesinde 2. Karabağ Savaşı'nın ilk saatlerinden en son gününe kadar Türkiye’nin desteğini yanlarında gördüklerini belirtti.

"TÜRKİYE SÖZÜ GEÇEN , GÜÇ ODAĞI ÜLKE HALİNE GELDİ"

Aliyev, geçen 20 yıl içinde Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin zaferlerle dolu bir yol üzerinde saygıdeğer şekilde ilerlediğini belirterek "Türkiye, sadece bölgede değil, tüm dünyada sözü geçen bir ülke haline gelmiştir. Aynı zamanda bir güç odağı olmuştur." ifadelerini kullandı.

Aliyev, Türkiye'nin tüm dünyada saygıyla anıldığını ve dünyadaki herkesin Türkiye’nin askeri gücünü ve savunma sanayisindeki başarısını imrenerek izlediğini söyledi.

TÜRK DÜNYASI KİLİT ROL OYNAYACAK

Macaristan Başbakanı Orban zirvede yaptığı konuşmada "(Küresel bloklaşmalar arasında diyalog kurulmasında) Türk dünyası, Türk devletleri, kilit bir rol oynayacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son yıllarda ciddi bir şekilde geliştiğini ve kendisinin de buna bizzat şahit olduğunu dile getiren Orban, şöyle devam etti:

"İlk kez Türkiye'ye 2000 yılında başbakan olarak gelmiştim ve 10 yıldan fazla bir süredir Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'la çalışıyorum. Geçen 23 yıl içerisinde Türkiye'deki gelişimi, Türkiye'deki harika ilerlemeyi müşahede ettim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği altında gerçekleşen bu harika ilerlemeyi gözlerimle gördüm. Eminim gelecek süreç içerisinde de bu devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanı sizi temin ederim ki gelecek süreç içerisinde, yeniden inşa sürecinde destek vermekten gurur duyarız."

TDT Olağanüstü Zirvesi Bildirisinde ise TDT Devlet Başkanları, depremlerin ardından toparlanma ve yeniden inşa çabalarında Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.


KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 92
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    İste kardeşler birleşip tek yumruk olduğunda başlasın yeni türk yüzyılı türkler artık ayağa kalkıp dunyaya eskosi gibi düzen getirecek mazlumlara kol kanat gerecel ve allahın yeryüzündeki kılıcı olmaya başlayacak inşaallah
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Birliğinden 1 ; Ekonomik 2 ; Bilim , Eğitim ve Teknoloji 3 ; Vize ve Yerleşim Serbestisi imtiyazları yönünden fayda sağlayabiliriz . Siyasi , Hukuki ve Askeri hususları bizi alakadar etmez . Bize gerekli olan kazanımları kolaylıkla elde edebiliriz . Türk İslam Medeniyetinin yükselişi için , Kara ve Denizlerinde değerli hammadde kaynakların olduğu , ticari , iktisadi ve sınai imkanlarından faydalanabileceğimiz , “ ASEAN ” , Afrika Birliği , BRICS , Latin Amerika gibi ortaklıklar ve piyasalara yönelmeliyiz .
    Cevapla
  • Bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Milliyetçilik budur, ülkücülük budur.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk Dünyasının Avrupa temsilcisi olan , Hun Türklerinin mirasını sahiplenen Macaristan'ı aramızda görmekten mutluluk duydum . Türk Birliği Ülkelerinin halkları için Vize Serbestisi uygulaması yürürlüğe konmalı , Macaristan'a vizesiz giriş mümkün hale getirilmelidir . Gerek Avrupa , gerekse Asya'da modern fütüristik şehirler inşa ediyoruz . Türk - İslam halkları vize ve ikamet serbestisi sayesinde , bu modern şehirlerde “ Buda Peşte , Astana , Semerkant , İstanbul , Bakü , Aşkabat ” birlikte yaşayabilmelidir .
    Cevapla
  • Zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım sen bize zafer İhsan eyle Erdoğan yine kazansın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!