Yunanistan'da MMU şaşkınlığı: "Endişelenmemiz gerekiyor..."

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) geliştirdiği Milli Muharip Uçak (MMU) önceki gün piste çıktı. Uluslararası kamuoyunda büyük ses getiren bu gelişme, Yunanistan'da "Endişelenmemiz gerekiyor" diye yorumlandı.

GİRİŞ 18.03.2023 21:33 GÜNCELLEME 19.03.2023 12:17
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, önceki gün yaptığı bir paylaşımda, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) Çanakkale Zaferi anısına piste çıktığını duyurdu. Bir yandan depremin tahrip ettiği 11 kentimiz, devlet ve millet dayanışmasıyla ıslah edilmeye çalışırken, diğer yandan Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında, özellikle sanayide önemli adımlar atılıyor.

Savunma sanayii alanında son 4 ay içerisinde Kızılelma, ANKA 3 ve Milli Muharip Uçak'ta büyük aşama kat edilirken, TCG Anadolu gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine dahil edildi. Otomobil sanayiinde Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili TOGG'un satış fiyatı duyurulurken ön siparişler alınmaya başlandı.

Yerli otomobil Togg'a 17 bin 275 sipariş verildiYerli otomobil Togg'a 17 bin 275 sipariş verildi

Daha sıcak sulara inmeden Amerika'yı rahatsız etti! Stratejik bölgede görev yapacakDaha sıcak sulara inmeden Amerika'yı rahatsız etti! Stratejik bölgede görev yapacak

ANKA 3 İnsansız Savaş Uçağından yeni kare! Temel Kotil paylaştıANKA 3 İnsansız Savaş Uçağından yeni kare! Temel Kotil paylaştı

KIZILELMA'nın bu yanını kimse bilmiyordu! Emekli Albay canlı yayında açıkladıKIZILELMA'nın bu yanını kimse bilmiyordu! Emekli Albay canlı yayında açıkladı

"ENDİŞELENMEMİZ GEREKİYOR"

Bu gelişmeler, özellikle birçok açıdan ABD'nin F-35'i ile mukayese edilen Milli Muharip Uçak, Yunanistan'da büyük ses getirdi. CNN Yunanistan'da yayınlanan bir makalede, 'Endişelenmemiz gerekiyor" yorumunda bulunuldu. Stavros Yannidis imzalı yazıda, yakın vadede Türkiye'nin mevcuttaki F-16 envanterini MMU ile değiştirebileceği belirtildi.

MMU'NUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 21 metre (69 ft)
  • Yükseklik: 6 metre (20 ft)
  • Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
  • Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 Artyakıcı turbofan,
  • Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76,31 kN)
  • Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)
  • Azami hız: 2.2+ Mach (2.205 kilometre/saat - 1.370 mph)
  • Servis Tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
  • G Limiti: +9g / -3,5g
  • Aviyonikler
  • ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
  • SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
  • IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) Sensörü
  • EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
  • Kaska Monteli Nişangah Sistemi


Yazıda, Türk savaş uçağının yüklenici firmasının TUSAŞ olduğu, AR-GE çalışmalarının Ankara'da sürdüğü ve taksi çalışmalarının 17 Mart'ta tamamlandığı aktarıldı. Uçağın özelliklerine ilişkin temel bilgilendirme yapılırken, Türkiye Yüzyılı hamlesinden 'iddialı program' diye bahsedilip, MMU'nun bu projenin bir meyvesi olduğu söylendi.

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEYİ KANITLADI"

Gazeteci Yannidis, Yunanistan'ın ve özellikle Atina'nın neden endişelenmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı:

"Türkiye'nin 5. nesil prototip savaş uçağı henüz ilk testini geçti ve önünde birkaç yıllık geliştirme süreci daha var. Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye çok önemli bir şeyi kanıtladı. Ülke her şeye rağmen bir savaş uçağı prototipi yapmayı ve onu çok az ülkenin ulaştığı bir aşamaya kadar geliştirmeyi başardı."

Ayrıca Türkiye'deki İHA ve SİHA teknolojilerindeki başarının bir benzerinin MMU'da tekrar edebileceği vurgulanırken, aynı satış başarısına bu projede ulaşılmasının ihtimal dahilinde olduğu kaydedildi.

Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında milli bakiyeye kazandırılan MMU, tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinde de manşetleri süsledi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nde çıkan bir haberde, Türkiye ile ABD arasındaki F-35 çıkmazına atıfta bulunurken, Ankara'nın yerli imkanlarla 'hayalet uçak' üretme başarısını gösterdiği ifade edildi.

Noticias, İsrail

İsrail'den Noticias adlı medya kuruluşu ise, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) taksi yaptığı görüntüleri manşetten paylaşarak, kısa sürede atış testlerine başlanacağını yazdı. 

Defence of Arabia

Ortadoğu'ya hitap eden Defence of Arabia adlı savunma haberlerini paylaşan bir internet sitesinde ise, MMU'nun testleri başarıyla tamamladığına yer verildi.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 133
  • Yorgo 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Türkler çok oluyor zillet ittifakını desteklememiz lazım
    Cevapla
  • Fatih Fırat 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim olursa olsun Tehdit ettikleri kadar endişe etsinler!
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    bu nedenle natodan bir an önce ayrılmalıyız.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonuçlarını düşünmeden yorum yapmayın. İsrail ve Güney Kıbrıs'ın NATO ya girmesinin önündeki tek engel Türkiye, biz NATO dan çıktığımız gün onları NATO ya alacaklar. Biz de Kıbrıs'ta işgalci konuma düşeceğiz ve 5.maddeyi devreye sokacaklar.
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Akilli ol. Natodan cikarsan, kibris rum kesimi ve israilide natoya alip tumden saldirirlar. Simdi natoda oldugumuzdan direk saldiramiyorlar. Maṣa kullaniyorlar, teror orgutlerini, anladinmi.
    Cevapla
  • Çok Korkun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçağımız olmasada Biz Türkler den korkun , korkun , çok korkun , bizde bir atasözu var ," korkunun ecele faydası yoktur " onuda bilin
    Cevapla
  • Ayân 1 yıl önce Şikayet Et
    Kin ve Düşmanlık beslemeyenlerin korkup, endişelenmesine gerek yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı