Olası İstanbul depreminde kaç kişinin ölebileceği açıklandı

CNN International'da yayımlanan haberde, İstanbul'un büyük bir depreme hazır olmadığı gerçeği ortaya kondu. Olası 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 100 bin can kaybı yaşanabileceği, 4.5 milyon insanın da evsiz kalabileceği vurgulandı.

GİRİŞ 20.03.2023 09:07 GÜNCELLEME 20.03.2023 10:06
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

İstanbul'un depreme hazır olup olmadığını masaya yatıran Amerikan haber kanalı CNN International, web sitesinden "İstanbul'da akılalmaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor" başlıklı bir haber yayımladı.

Haberde, İstanbul'un iki fay hattının çevresinde konumlandığının altı çizilerek, "Bu, İstanbul'un depreme hazır olup olmadığı konusundaki endişeleri artıran jeolojik bir gerçekliktir" denildi.

CNN'e konuşan Prof. Celal Şengör, "İstanbul için görünüm pek parlak değil. Hiç parlak değil. Önümüzdeki yirmi yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olmazsa hepimiz çok şaşırırız. İşte bu kadar yakın. Bu sadece bir ihtimal ama ihtimal yüksek" dedi.

"YIKICI SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Beklenen depremin 7,2 ila 7,8 arasında bir büyüklüğe sahip olmasının beklendiğini aktaran CNN, uzmanların bu büyüklükte bir depremin Türkiye'nin ticaret ve sanayi merkezi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini tahmin ettiğini belirtti.

"100 BİN İNSAN ÖLEBİLİR"

Olası can kaybının mercek altına alındığı haberde, şu ifadeler yer aldı:

"Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, İstanbul'da gece meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 14 bini aştığını tahmin ediyor. Ancak bazı uzmanlar, sayının çok daha büyük olacağına inanıyor."

Şengör'ün 100 bin can kaybının yaşanabileceğini aktardığını yazan CNN, haberde uzman ismin şu sözlerine yer verdi:

"Depremin sadece doğrudan etkisini düşünemezsiniz, aynı zamanda sarsıntının ardından ne geleceğini de düşünmelisiniz. Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar olacak. Korkunç olacak."

"4.5 MİLYON KİŞİ EVSİZ KALABİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 7,5 büyüklüğünde bir depremin kentte yaklaşık 90 bin binanın yıkılmasına yol açabileceğini ve 260 bin binanın da ciddi hasar görme ihtimali olduğunu açıkladığını okurlarına aktaran CNN, "Şehir yetkililerine göre, bu, İstanbul nüfusunun dörtte birinden fazlasına denk gelen yaklaşık 4,5 milyon insanı evsiz bırakabilecek ciddi bir tahmin" dedi.

BENZER BİR HABERİ BBC DE YAPMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde benzer bir haber yayımlayan BBC, kentteki binaların büyük bölümünün 1999'dan önce inşa edildiğine dikkat çekmiş ve şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Sadece üç ay önce, bir araştırma burada bir depremin 90 bin insanı öldürebileceğini söyledi. Şimdi, şehri hazırlamak için yarış başladı."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 26
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    köyden kente göçü kim başlattı ha Allah sorsun inşallah
    Cevapla
  • Evlad-l fatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    16milyonda 100 bin cok deyilmiş bunu göze alacaklardir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geleceşi, olacağı, nasıl olacağı, kimlerin öle eği, kimlerin sağ kalacağını ALLAH tan başma kimze bilemez, insanöar ancak zann/tahmin eder, o da ne derece tutad bilinmez.. İnsanları bu kadar tedirgin etmeyin, korkutmayın,,
    Cevapla
  • Korkunç gün.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Nazım Kıbrısı hz İstanbul depremi için 7 dk sürecek 11 şiddetinde olacak milyonlarca insan sayısı bine düşecektir demiştir.
    Cevapla
  • Sahtekar 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde şu adama hazretleri demişsin, Depremin en büyük üst sınırı 9,5 hadi 10 diyelim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar insan ölür hesabı yapana kadar ne kadar hızlı bina yenileriz hesabı yapın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'