İsveç parlamentosu NATO tasarısını onayladı

İsveç parlamentosu, ülkenin NATO'nun üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını 37'ye karşı 269 oyla kabul etti. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, iki partinin ret verdiği oylamayı, "Tarihi bir olay" şeklinde nitelendirdi.

İsveç parlamentosu NATO tasarısını onayladı
İsveç parlamentosu NATO tasarısını onayladı
GİRİŞ 22.03.2023 19:04 GÜNCELLEME 22.03.2023 19:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İsveç parlamentosu, ülkenin NATO'nun üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul etti.

Parlamentoda bugün yapılan oylamada NATO üyeliği 37'ye karşı 269 oyla onaylandı.

Sol Parti ve Yeşiller Çevre Partisi NATO üyeliğine karşı oy kullandı.

İsveç'in NATO üyesi olabilmesi için Türkiye ve Macaristan'ın onayını alması gerekiyor. Halihazırda 28 NATO ülkesi, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini kabul etti.

"TARİHİ BİR OLAY"

Dışişleri Bakanı Tobias Billström, parlamentodaki oylamayı, "Tarihi bir olay" şeklinde nitelendirerek "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra güvenlik açısından İsveç en ciddi durumu yaşıyor. NATO üyeliği, İsveç'in güvenliğini garantiye almanın ve tüm Avrupa, Atlantik bölgesinin güvenliğini güçlendirmenin ve dayanışma içinde katkıda bulunmanın en iyi yoludur" ifadesini kullandı.

Billström, "İsveç, siber saldırıları, yeni teknoloji ve uzay çalışmaları gibi alanlarda da NATO'ya katkıda bulunmak için benzersiz yeteneklere sahiptir. İsveç güvenilecek bir müttefik olacak" dedi.

Savunma Bakanı Pal Jonson da İsveç'i askeri olarak NATO'ya entegre etmek için çok çalıştıklarını söyledi.

İsveç'in NATO üyeliğinin Avrupa'ya büyük katkısı olacağını savunan Jonson, "İsveç'in NATO üyeliği dünyada, güvenlik, savunma ve siyasi sonuçları olacak tarihi bir olaydır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • Gasap haydo 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçim bekliyorlar
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani bunlar daha kendi parlamentosunda karar almamış Türkiyenin onay vermesimi tartışılıyor biraydır. OOOH NE ALA MEMLEKET.
    Cevapla
  • E.P.M. 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok sevinmeyin kendi meclisinizden geçtiğine bi durun bakalım bizim meclis ne karar verecek. Bizim meclisimiz hayır dedikten sonra sizinkinin hiç bir ehemmiyeti yok.
    Cevapla
  • ZÜLKARNEYN 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin oylamanın önemi yok. Bizim meclis ne diyecek bakalım
    Cevapla
  • tarihci 1 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk gelirse natoya girecekler otomatikman
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!