7 yıl sonra bir ilk: Suudi ve İranlı bakanlar bu ay görüşecek

Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları Ramazan ayı içerisinde bir araya gelecek.

7 yıl sonra bir ilk: Suudi ve İranlı bakanlar bu ay görüşecek
7 yıl sonra bir ilk: Suudi ve İranlı bakanlar bu ay görüşecek
GİRİŞ 27.03.2023 13:20 GÜNCELLEME 27.03.2023 13:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde Ramazan ayı içerisinde bir araya gelecek.

7 YIL SONRA NORMALLEŞME

İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl aradan sonra aldığı normalleşme kararının ardından görüşme için tarih verdi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın bir hafta içinde ikinci kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. İki bakanın çeşitli konuları değerlendirdiği görüşmede, Ramazan ayı bitmeden önce bir araya gelme konusunda mutabık kaldığı ifade edildi. İran Dışişleri Bakanlığı da Al Suud ile Abdullahiyan’ın bir araya gelme kararını doğrularken, bakanların normalleşme anlaşmasının son durumunu ele aldığını belirtti.

İki ülke tarafından görüşmenin kesin tarihine ve yerine ilişkin yakın zamanda açıklama yapılması bekleniyor.

İLİŞKİLERİN GEÇMİŞİ

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016 tarihinde terör suçuyla yargılanan ve aralarında Şii din adamı Ayetullah Nimr Bakır el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi idam edilmişti. İdamın ardından İran'da protestolar gerçekleştirilmiş, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluğu ateşe verilmişti. Mart 2015'te Yemen'de başlayan savaş nedeniyle kötüleşen iki ülke arasındaki ilişkiler yaşanan olayların ardından tamamen kesilmişti.

İran ve Suudi Arabistan, Çin’in arabuluculuğunda sürdürülen görüşmelerin ardından 10 Mart'ta diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşma çerçevesinde, İran ve Suudi Arabistan'ın 2 ay içerisinde büyükelçiliklerini ve diplomatik misyonlarını karşılıklı olarak yeniden açmasına karar verilmişti.

KAYNAK: İHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • ılgazlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İran İsrail'e 1 kurşun sıkmış mı? sadece palavra
    Cevapla
  • Ya Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudlar anlamiş iran karşsinda dürma şanslari yok ve abd bũnlari yem edecek ancak küçuk azerbaycan bünu anlamiyor ve israile ğüveniyor ancak bünu anlamali ki abd ölmasydi çoktan itrail mehve ölmüştü iran eliyle
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu