Pentagon'dan F-35 açıklaması: Uçakların sadece yarısı operasyona hazır

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 savaş uçaklarının sadece yarısının operasyonel olduğunu aktardı. Bu oran; gösteri uçuşları, eğitim ve test gibi detaylar dışarı konulduğunda yüzde 30'un altına kadar düşüyor.

GİRİŞ 30.03.2023 13:28 GÜNCELLEME 30.03.2023 13:49
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

ABD'nin, Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Türkiye'yi çıkardığı F-35 programında aksamalar devam ediyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne yazılı ifade veren Hava Kuvvetleri Korgeneral Michael Schmidt, Şubat ayı itibariyle, F-35 savaş uçaklarının sadece yarısının (Yüzde 53,1) göreve hazır olduğunu aktardı.

HEDEFTEN ÇOK UZAKTALAR

Yüzde 65'lik hedeften çok uzak kaldıklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Pentagon yetkilisi; gösteri uçuşları, eğitim ve test gibi detaylar dışarı konulduğunda, tüm görevleri tam kabiliyetle yerine getirebilen jet oranının yüzde 30'un altında kaldığını belirtti.

2020'DE DE BENZER BİR DURUM YAŞANMIŞTI

540'tan fazla F-35'ten oluşan ABD Hava Kuvvetleri, 2020 yılında da benzer sorunlar yaşamış, o dönem tam kabiliyet gücü yüzde 39'a düşmüştü.

HEDEF BİR YIL İÇİNDE YÜZDE 10 ARTIŞ SAĞLAMAK

Aynı zamanda F-35 programının yöneticisi olan Schmidt, yeni sancılı süreç için, "Bu kabul edilemez ve hazır olma durumunu en üst düzeye çıkarmak benim en birinci önceliğimdir" dedi.

Schmidt, hedefinin önümüzdeki 1 yıl içinde bu oranı en az yüzde 10 arttırmak olduğunu kaydetti.

F-35 UÇAKLARI NEDEN HARBE HAZIR DEĞİL?

Söz konusu rakamların geçici bir düşüş mü yoksa uzun vadeli bir eğilimin başlangıcını mı temsil ettiği net değil.

Pentagon yetkilisi Schmidt'in açıklamasında, uçakların göreve hazır olma durumundaki düşüşün nedenleri belirtilmiyor ancak geçmişte yedek parça eksikliğinin yanı sıra motor bileşenlerinin beklenenden daha sık arıza çıkarması yaşanan sıkıntının en önemli sebepleri olarak gösterilmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 31
  • Bir müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Güya bizim yedek parçaları almayıp bizi programdan çıkarttılar. Şimdide uçağın beli doğrulmuyor. Alın size boykot :)))
    Cevapla
  • Ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun
    Cevapla
  • Cerkutay 1 yıl önce Şikayet Et
    Falcon ailesinin yüz karası,en yırtıcı şahin gibi tanıtıldı,karga gibi uçtu !! Motoru ittirerekte çalıştırabilirsiniz coniler....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şerde bir hayır vardır. Iyi ki bizi dışlamışlar. sayelerinde ufkumuz açıldı.
    Cevapla
  • yerlimillitürk 1 yıl önce Şikayet Et
    sömürgecilerin sanki cok umrunda nasil olsa parayi abd ödemiyor pesin para verip ucak alamayan zihniyet ( ASIL SUCLU YALNIS BILINSIZ POLITIKA vebal onlara ait hesap vermeliler TÜRKIYE CUM paralarini kimse har vurup harman savuramaz ) ve üstüne parca üretip verenler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkent Ankara'yı sağanak vurdu! Cadde ve sokaklar göle döndü
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı