Sudanlıların kadim Ramazan geleneği sürüyor! İftar davet etmek için bakın ne yapıyorlar

Afrika kıtasının kuzeydoğusunda yer alan Sudan’da "sokak iftarları" geleneği kapsamında halk, arabaları ve yoldan geçenleri durduruyor ve kurdukları mütevazı sofralarında ramazanın bereketini paylaşıyor.

GİRİŞ 31.03.2023 00:22 GÜNCELLEME 31.03.2023 00:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sudan'da iftar vakitlerinde cadde ve sokaklara kurulan sofralar ve toplu halde kılınan namazlar, halkın ramazan ayı coşkusunu yansıtıyor. Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden sokak iftarları, ihtiyaç sahipleri ile evine yetişemeyenlere oruçlarını açma imkanı sunuyor. Sudan halkının misafirperverlik örneklerinden olan sokak iftarları, farklı kesimlerden insanları da bir araya getirerek kaynaşmalarına vesile oluyor.

ARAÇLARIN ÖNÜNÜ KESEREK İFTARA DAVET EDİYORLAR

İftara yaklaşık 30 dakika kala cadde ve sokak kenarlarında hazırlanan sofralara, o saatte yoldan geçenler davet ediliyor.

İftar yapmak için evine veya bir yere yetişmek isteyen kişilerin, bu sofralar kurulmadan yola çıkması gerekiyor. Zira yoldan geçenlerin ve araçların önlerini kesenler, iftar yapmadan yoldan geçilmesine izin vermiyor.

İftar sofralarında genel olarak kisra, tegaliyye, asida, nueymiyye ve rob gibi yöresel yemekler ikram ediliyor. İftarın ardından akşam namazı cemaatle kılınıyor.

Namazdan sonra hılu mur, kerkede, gungulez, tebeldi ve aradeb gibi geleneksel soğuk içecekler ile limon, mango ve portakal gibi meyve suları ve naneli veya sütlü çay ve zencefilli kahve gibi sıcak içecekler ikram ediliyor. Bu sırada yapılan sohbetin ardından herkes dağılıyor.

'BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERLERİ VAR'

Başkent Hartum’un güneyinde yer alan El Cezire eyaletine bağlı El Cedid Umran köyünde kurulan sokak iftarına katılan Ali Tayyip Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneğin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik duygularını kuvvetlendirdiğini belirtti.

'HER ZAMAN BU İFTAR SOFRALARINDA ISRAR EDERİZ'

Ömer, geleneklerini yaşatmak için gayret ettiklerini kaydederek "Her zaman bu iftar sofralarında ısrar ederiz. Köyümüz oldukça işlek bir yolun üstünde. Onlara bu iftarı veriyoruz çünkü onlar uzun mesafelerden gelmiş veya uzun mesafelere gidiyorlar. Ama buradan geçenlerin gitmesine izin vermiyoruz. Onların başımızın gözümüzün üstünde yerleri var. Ramazanda çok fazla kişiyi misafir etmek bizim için en önemli şey." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bollukta biz açız diye ağlarken, o yoklukta iftar vermeye çalışanlar. Onlar mı biz mi müslüman? Alalh affetsin bizleri.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayran kaldim ne samimi ve güzel bir davranis Allah razi olsun
    Cevapla
  • Gasap haydo 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah gabül etsin. Böyük sevap
    Cevapla
  • Hamdolsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah ya helal olsun size
    Cevapla
  • Şadi 1 yıl önce Şikayet Et
    KeMal duymasın.Laikliğe aykırı diye soluğu anayasa mahkemesinde alır.Ona rakıyla şarapla geleceksin,İslami olan her şeye alerjisi vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor