ABD'de ilk mescidi açan isim: Mehmet Ali Efendi

Sultan Reşad zamanında ABD'ye gönderilen imam Mehmet Ali Efendi New York'ta ilk mescidi açtı.

GİRİŞ 31.03.2023 15:11 GÜNCELLEME 31.03.2023 15:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 3,5 milyon Müslümanın yaşadığı ABD'de, 1900'lü yılların başında çoğu Osmanlı topraklarından göç etmiş 10 bine yakın Müslüman yaşıyordu.

1910 YILINDA ABD'YE GÖNDERİLDİ

Osmanlı Devleti, Sultan Reşat zamanında, 1910 yılında ilk defa ABD'ye Mehmet Ali Efendi isminde bir imam gönderdi.

Mehmet Ali Efendi New York'a geldikten sonra Müslümanlarla samimi ilişkiler kurarak, devletin üniversite eğitimi için gönderdiği gençlere önderlik etti.

ABD BASININDA BÜYÜK YANKI BULDU

Onun çalışmalarıyla New York'ta açılan mescit ABD basınında da büyük yankı buldu.

Mehmet Ali Efendi bu mescidin yeterli olmadığını düşünerek ve bir cami için farklı eyaletlerden yardım topluyor.   

Mehmet Ali Efendi'nin New York'ta büyük bir arazi satın alarak cami inşa etme fikri ise 1. Dünya Savaşı nedeniyle gerçekleşemiyor. 

Cumhuriyetin ilanından sonra da ABD'de yine farklı eyaletlerde yardım toplayan Mehmet Ali Efendi, bu yardımlarla Ankara'daki ilk yetimhanenin kurulmasını sağlıyor.

KAYNAK: TRT HABER
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül
YORUMLAR 2
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Allahım Rahmetiyle Muamele Eylesin İnşaallah
    Cevapla
  • Abdullah 5 ay önce Şikayet Et
    Allah Ali Efendi'den razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye turizmden en çok para kazanan 7. ülke oldu
ABD'de flaş gelişme! Mahkeme Donald Trump'ın dolandırıcı olduğuna hükmetti