Suudi Arabistan Esad'ı Arap Birliği zirvesine davet edecek

Suudi Arabistan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı mayıs ayında Riyad'ın ev sahipliği yapacağı Arap Birliği zirvesine davet edecek.

GİRİŞ 03.04.2023 12:12 GÜNCELLEME 03.04.2023 13:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı mayıs ayında Riyad'ın ev sahipliği yapacağı Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planlıyor.  

Reuters'ın üç kaynağa dayandırdığı söz konusu davetin gerçekleşmesi halinde bu, Şam ve Esad yönetimine yönelik uygulanan bölgesel izolasyonun resmen sona erdirileceği anlamına geliyor. 

ESAD'A DAVETİYE

Kaynaklardan ikisi, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ın önümüzdeki haftalarda Şam'a giderek Esad'a 19 Mayıs'ta yapılması planlanan zirveye katılması için resmi bir davetiye vereceğini aktardı

Suudi hükümeti iletişim ofisi ve her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları yorum yapmadı.

Örgütün Arap ülkeleri arasındaki ikili düzeydeki her adımdan haberdar olmadığını belirten Arap Birliği Genel Sekreteri Sözcüsü Cemal Ruşdi, "Söz konusu ziyaretle ilgili daha önceden bilgilendirilmemize gerek de yok." değerlendirmesinde bulundu. 

"ÖNEMLİ GELİŞME"

Esad'ın bir Arap Birliği zirvesine katılması, Suriye'nin örgütten uzaklaştırıldığı 2011 yılından bu yana Arap dünyasındaki itibarını yeniden kazanması açısından en önemli gelişme olarak görülüyor. 

Esad, iç savaşa yol açan protestolar ve protestoculara yönelik uygulamaları nedeniyle birçok Batılı ve Arap ülkesi tarafından boykot edilmişti.

Uzmanlara göre Suriye'nin 22 üyeli örgüte geri dönüşü büyük ölçüde sembolik olacak ancak ülke içindeki savaşa yönelik bölgesel yaklaşımdaki değişikliği yansıtması açısından önem arzediyor. 

Çok sayıda yabancı gücün dahil olduğu ve ülkeyi parçalanmanın eşiğine getiren savaşta şu ana kadar yüz binlerce insan hayatını kaybetti. 

MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz ay bazı kaynaklar Riyad ve Şam'ın Ramazan ayından sonra büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmaya vardığını iddia etmişti. 

Üçüncü kaynak ise, Riyad'ın ilişkileri düzeltmek için Şam'dan istediği sınır güvenliği ve uyuşturucu kaçakçılığı konularındaki yakın işbirliği dahil bir dizi talepler listesi üzerindeki müzakerelerin uzun zamandır devam ettiğini aktardı. 

Bir başka kaynağa göre de Prens Faysal'ın Şam'ı ya da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın Riyad'ı ziyaret etmesi için yapılan ilk görüşmeler, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ertelendi.

KAYNAK: EURONEWS
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    katil Esed
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu