İran lideri Hamaney: "Başörtüsü takmak, dini ve yasal bir zorunluluktur"

İran lideri Ali Hamaney, başörtüsü takmanın dini ve yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, "Bunu ihlal etmek haramdır." dedi.

İran lideri Hamaney: "Başörtüsü takmak, dini ve yasal bir zorunluluktur"
İran lideri Hamaney: "Başörtüsü takmak, dini ve yasal bir zorunluluktur"
GİRİŞ 05.04.2023 00:42 GÜNCELLEME 05.04.2023 00:42
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran lideri Hamaney başkent Tahran’da ülke yetkilileriyle yaptığı görüşmede son günlerde yeniden gündeme taşınan zorunlu başörtüsü konusunu değerlendirdi.

"BUNU İHLAL ETMEK HARAMDIR"

Hamaney, "Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur. Bunu ihlal etmek haramdır." ifadelerini kullandı.

Başörtüsünü takmayanların birçoğunun “düşman ve casus teşkilatların bu konudaki kışkırtmalarının farkında olmadıklarını” söyleyen Hamaney, “Başörtüsüne karşı mücadelenin arkasında kimlerin ve hangi örgütlerin olduğunu bilseler bunu yapmazlar.” diye konuştu.

"KURALSIZ İŞLER YAPILMAMALI"

Hamaney, söz konusu sorunun mutlaka çözüleceğini kaydederek, “Elbette düşman planla hareket etti, biz de planla hareket etmeliyiz. Kuralsız işler yapılmamalı.” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER VE BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLULUĞU

İran'da geçen yıl eylül ayında, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına almasının ardından hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler başlamıştı.

Protestolar sırasında 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmişti.

Yaklaşık 4 ay süren gösteriler sonrasında bazı kentlerde kadınların, zorunlu olan başörtüsü kurallarına riayet etmedikleriyle ilgili eleştiriler yapılıyor.

Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar, duruma tepki göstererek, kuralların uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor.

İran’da yükseköğrenim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yaptıkları açıklamalarla örtünme kanununa riayet etmeyen öğrencilerin eğitimden yararlanamayacaklarını ifade etmişti.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Haydar hko 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapılan yorumlara cevap niteliğindedir. Bizim insanımız bilerek yada bilmeyerek iranlıları bu kadar düşman görmesinin anlamıyorum oysaki ben 20 yıldır İran'daki yaşıyorum iran halkı din konusunda bizim Sünni mezheplere gösterdiği saygı ve hürmetine biz %0001 ni biz gerçekten göstermiyorum onlara biz Şia mezhebinihep kafir olarak niteliyoruz.bunlar bizden biraz daha fazla ehliyeti seviye
    Cevapla
  • Kartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz müslümanmısınız
    Cevapla
  • hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    yav şu sözün bile seni dinden çıkardı
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah gerçek müslümanların yardımcısı olsun İslam dini nasıl emrediyorsa o şekil gitmeliyiz
    Cevapla
  • Efsane 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu İran devamlı hiristiyanlara çalışır Bunu halka belli etmez sahtekâr Orta doğunun munafigi Müslümanlıkla elakesi yoktur Bizdeki Gävurlar Ne der hemen Arapistana gidin der İran'a demez
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'ın kesinlikle devrilmesi lazım yeni hükümet ve özgür İran olmalı baskıya yer yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Engelliye YKS'de ek süre - Gazete manşetleri
Olimpiyat'ta maça Mertens damgası! Galatasaray şampi...