MİT Başkanı Fidan, Talabani'yi Ankara'ya çağırdı: PKK'yla ilişkinizi kesin

MİT Başkanı Hakan Fidan, 9 PKK'lının öldüğü kazaya karışan helikopterin KYB tarafından örgüte verildiğinin anlaşılması üzerine, IKBY'nin KYB'li Başbakan Yardımcısı Talabani'yi Ankara'ya çağırarak, "PKK'yla ilişkinizi kesin" mesajını verdi.

GİRİŞ 12.04.2023 14:54 GÜNCELLEME 13.04.2023 15:44
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, MİT Başkan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, Bağdat'a geldi.

Açıklamaya göre görüşmede, bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin gelişmelerin yanı sıra iki ülkenin güvenliğine ilişkin konuların gözden geçirildiği, iki ülke arasındaki güvenlik sorunlarının çözümü ve sınır kontrolüne yönelik yol haritasının ele alındığı ifade edildi.

MİT Başkan Yardımcısı'nın, Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani'nin mart ayındaki Türkiye ziyaretinin önemli ve olumlu olduğunu vurguladığı ve ülkesinin Irak'la çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirme arzusunu dile getirdiği kaydedildi.

MİT Başkan Yardımcısı'nın Bağdat ziyareti, Türkiye'nin nisan ayı başında Süleymaniye hava sahasını kapatması ardından geldi.

Kubat Talabani (solda) ile Kasım el-Araci (sağda)

IRAK'LI YETKİLİ KYB'Lİ YETKİLİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci, aynı gün Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Kubat Talabani ile de Bağdat'ta bir araya geldi.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, ikili görüşmede küresel zorluklarla mücadelede dayanışmanın önemi vurgulanarak siyaset ve güvenlik konuları tüm yönleriyle tartışıldı.

Irak'taki birliğin korunmasının önemine de vurgu yapan taraflar, sınırların kontrol altına alınması ve bu konuda ortak çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

TALABANİ, ANKARA'DA FİDAN'LA GÖRÜŞTÜ: TERÖRLE İLİŞKİNİZİ KESİN

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) KYB'li Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani'nin, MİT Başkanı Hakan Fidan ile Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

Süleymaniye'deki gelişmelerin ardından Talabani ve beraberindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti Ankara'da Fidan ile görüştü.

Görüşmeye dair alınan bilgilere göre Türkiye; KYB'nin PKK'yla ilişkilerinden rahatsızlığını dile getirdi. MİT Başkanı Fidan, Ankara-Süleymaniye ilişkilerinin normalleşmesi için bu ilişkilere (PKK-KYB) son verilmesi gerektiğini belirtti.

CAN ACUN: KYB İÇİN HESAP ÖDEME ZAMANI

Söz konusu gelişmeyi yorumlayan bölge uzmanı Can Acun, "Türkiye'nin angajman kurallarını değiştirmesinin ardından panikleyen KYB liderleri soluğu Türkiye'de alıyor. PKK/YPG ile oyun kurma çabasının bedeli olacağını yazmıştım. Şimdi fatura ödeme zamanı" dedi.

IKBY Başbakanı Barzani: PKK'lıları taşıyan helikopteri KYB'li grup satın aldıIKBY Başbakanı Barzani: PKK'lıları taşıyan helikopteri KYB'li grup satın aldı

HELİKOPTER KAZASI KİRLİ İLİŞKİLERİ ORTAYA DÖKTÜ

Duhok'ta içinde PKK/YPG mensuplarının bulunduğu helikopter, geçtiğimiz haftalarda düşmüş ve teröristlerin tamamı ölmüştü.

PKK terör örgütüne helikopterin nasıl ve kimler tarafından ulaştırıldığı anlaşılmaya çalışılırken, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, helikopterin KYB içindeki bir grup tarafından satın alındığını söylemişti. Barzani, helikopterin PKK/YPG'ye nasıl ulaştığını ise bilmediklerini dile getirmişti. Bazıları da helikopterin PKK'ya ulaşmasında KYB'ye ABD'nin yardım ettiğini ifade etmişti.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye harekete geçmiş ve angajmanını değiştirerek bölgeye hava sahasını kapatmıştı.

PKK'NIN ÜSSÜ SÜLEYMANİYE

Irak güvenlik kaynakları, örgütün Süleymaniye ve çevresinde kurduğu uyuşturucu, altın, insan, alkol, döviz, silah kaçakçılığı ve haraç sisteminden yıllık 50 milyon dolarlık gelir elde ettiğini raporlaştırdı.

PKK'nın Sincar, Suriye, Irak, Mahmur, Kandil, İran ekseninde üsse dönüştürdüğü bölgede Şene köyü narkotik merkez niteliği taşıyor.

Köyün tamamına el koyan örgüt, eski sakinleri göçe zorlayıp yandaşlarını yerleştirdi. KYB kontrolündeki ilk, orta dereceli okullar ve üniversiteler de PKK propagandası serbest.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta devam eden terör operasyonları sebebiyle zor bir dönem yaşayan PKK'nın bölgede yaralanan militanları Süleymaniye'deki hastanelerde tedavi görüyor. Bu teröristlerin tedavi masrafları da KYB yönetimi tarafından karşılanıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 101
  • ppm 1 yıl önce Şikayet Et
    PKK bitme noktasına getirildiği için bize kucak açıyorlar,azmettiriciliği ifşa edilmesinden korkuyorlar ...ama kimin malını sen kime satıyorsun diyecek Türkiye yakın zamanda,seçimlerden sonra daha berrak ve şeffaf Osmanlı edasında hareket edecek olan dev bir Türk ulusundan korktukları içindir bu hamleleri,dağlara kaçırılan kürt kardeşlerimizin intikamını alacağız bütün sorumlularından...
    Cevapla
  • Sahipkıran 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet artık kolay kolay oyuna gelmez... Miş gibi yapar oyunu bozar hesabı keser bedelini ödetir Evel Allah,
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın MİT başkanım bunlar değişmez çünkü bunlarda ayar diye bir şey yok ayar tutmaz bunlar ödlek korkaklar gevurun kuklası olmuş bunlar
    Cevapla
  • Kesin Çözüm 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu sinsilerin anladığı tek dil var. Güç gösterisi. Ulusal güvenlik gereği girecen kuzey Irak’a. Bölgeyi kontrol altına alacaksın. Bu zibidi takımını da bölge dışına süreceksin. O zaman pekaka ypg pyd gibi üç harflilere destek kalmaz. Bunlara müsamaha gösterip bir taraflarını kaldırmak gereksiz.Suriye’de olan şey burada da geçerli.Tüm güneydoğu sınırında güvenlik şeridi oluşturmak gerekli
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanyadan İsviçre,nin zürih kentine kaçırdıkları doğu kökenli gençleri bir kampa kapatıyorlar K ıraktan oturum belgeleri geliyor ordan k ırak bölgesine geçiriyorlar devletimizin bilgisine?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Dursun Özbek, başkan adaylığı için kararını açıkladı