Al Jazeera analizi: Erdoğan Türk siyasi tarihine damga vurdu, desteği hala çok güçlü

Al Jazeera'da yer alan analizde Türkiye'deki seçimlere uluslararası ilginin çok büyük olduğu kaydedildi. Erdoğan'ın Türk siyasetine damga vurduğunu yazan analist tabandan gelen desteğin hala çok güçlü olduğunu ifade etti.

Al Jazeera analizi: Erdoğan Türk siyasi tarihine damga vurdu, desteği hala çok güçlü
Al Jazeera analizi: Erdoğan Türk siyasi tarihine damga vurdu, desteği hala çok güçlü
GİRİŞ 10.05.2023 17:40 GÜNCELLEME 10.05.2023 17:46
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

14 Mayıs seçimlerine kısa süre kala yabancı basında Türkiye ile ilgili analizler yer almaya devam ediyor. Katar merkezli Al Jazeera “ Türkiye seçimleri Batı illüzyonları” başlığı ile bir analiz yayınladı. Mervan Bishara tarafından kaleme alınan analizde Türkiye2de seçimlerin uluslararası bir ilgi gördüğü belirtildi.

ERDOĞAN KARİZMATİK BİR KAMPANYACI

Erdoğan’ın kemik kitlesinin her durumda oy kullanmaya gideceğini söyleyen Bishara şu ifadeleri kullandı:

"Gerçekte kazanmak, insanların sandıkta boy göstermelerini sağlamakla ilgilidir ve görevdeki başkan, tabanını toplamakta oldukça becerikli olduğunu kanıtladı. Tecrübeli bir siyasetçi ve karizmatik kampanyacı olarak Erdoğan, kırsal kesim ve işçi sınıfı muhafazakarları arasındaki tabanını güçlendirdi. Destekçileri, altı partili muhalefet koalisyonunun adayına bağlı olduğundan daha kararlı ve onun yeniden seçilmesine daha fazla bağlı görünüyor"

Analizde Kılıçdaroğlu’nun dış ülkelerle ilişkilerde yumuşak politikalar izleyeceği belirtildi:

"Dış politika tecrübesi olmayan Kılıçdaroğlu, iç meselelere ve sallanan ekonomiye odaklanmış durumda. Seçilirse, Türkiye'nin Batılı ve NATO ortaklarına karşı tavrını yumuşatması ve İsveç'in askeri ittifaka üyeliği üzerindeki vetosunu kaldırması muhtemel."

Analist Bishara, yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin çoğunlukla dış değil iç meseleler üzerinden kazanıldığını ve kaybedildiğini açıkça anladığını vurguladı:

"Erdoğan kazanırsa, iç ve dış gündemlerini özellikle Rusya, Avrupa ve ABD'ye karşı ikiye katlayacağı kesin. Türkiye'nin çıkarları için Batı ve Rusya ile ilişkileri dengeleyerek büyük güçlere karşı dengeli bir yaklaşım izlemeye devam etmesi bekleniyor. Rusya ile ticari ve jeopolitik ilişkileri güçlendirirken, Türkiye'nin NATO üyeliğini koruyacaktır. Dış politika tecrübesinden yoksun olan Kılıçdaroğlu ise, seçilmesi halinde, muhtemelen Türkiye'nin Batılı ve NATO ortaklarına karşı tavrını yumuşatacak, İsveç'in askeri ittifaka üyeliği üzerindeki vetoyu da kaldıracaktır."

TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURDU

"Onu sevin veya nefret edin, Erdoğan'ın yaklaşan seçimleri kazansa da kaybetse de Türkiye'ye damgasını vurmuş bir cumhurbaşkanı olduğunu kabul etmek gerekir."

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 26
  • Ekolayzer 11 ay önce Şikayet Et
    Ya siz manyak mısınız ya Yok burada Arapça konuşulmaz Yok burada Kürtçe konuşulmaz niye ayrılıkçı bir politikaz diyorsunuz bırakın herkes ana dilinde konuşsun ileri medeniyetler bunu çevirebilir yani
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 11 ay önce Şikayet Et
    Velevki Erdoğan kaybetti. İnanın kaybeden o değil vatan olur.
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 11 ay önce Şikayet Et
    İki ittifak var. Biri hayır diğeri şer, tercih senin.
    Cevapla
  • Vatandas 11 ay önce Şikayet Et
    Dışarda gazeteciler anladı bizde bazı gaz tercihler hala Reis in önemini anlamadı yada parasını aldıkları efendileri karşılığında anlayislarini almis
    Cevapla
  • Karapençe 11 ay önce Şikayet Et
    Recep Tayyip Erdoğandan ancak şeytanlar nefret eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sokak ortasında 10 yaşındaki kız çocuğunu dövdü! Tepkiler sonrası çocuğunu bırakıp gitti
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek